Astia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeisia astioita
Simaa Iittalan Stella-lasissa
Astioiden tiskausta

Astia on esine, jolta voidaan syödä ruokaa, jossa valmistetaan sitä tai jota käytetään lähinnä ruoan ja ruokatarpeiden säilyttämiseen.[1] Ruokailuastioita valmistetaan muun muassa fajanssista, posliinista, kivitavarasta, lasista, savesta, puusta, muovista ja pahvista, josta valmistetaan kertakäyttöastioita. Monesti keraamiset astiat on tapana koristella värityksillä ja lasittaa pinnaltaan, jotta ne kestävät paremmin käyttöä. Ruoan valmistuksessa käytettäviä astioita valmistetaan, paitsi keramiikasta, myös muun muassa metalleista kuten pinnoitetusta alumiinista, ruostumattomasta teräksestä, valuraudasta, pinnoitetusta kuparista sekä emalista, joka on lasin ja metallin seos. Juhlallisempia tarjoiluastioita voidaan valmistaa myös jalometalleista, käytännössä lähinnä hopeasta. Muusta materiaalista valmistettu astia voidaan myös päällystää lehtikullalla.

Suomen astioita valmistaa mm. Arabia, joka on valmistanut pääasiallisesti fajanssista, posliinista ja kivitavarasta kaikkea ruokailu- ja kahviastioista tarjoiluastioihin, vuokiin ja säilytysrasioihin. Lasiastioita tekevät mm. Iittala, Nuutajärvi, Riihimäki, Muurla ja Kumela. Teräksen ja emalin tärkeä valmistaja on nykyisin Hackmann, jonka omistukseen niin Arabia kuin Iittalakin nykyisin kuuluvat. Suomalaisen muotoilun kultakauden emaliastioiden tunnetuin valmistaja oli Finel ja muovin Sarvis ja Orthex.

Astioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. astia. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy, 2020.
  2. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Vaasit”, Antiikin käsikirja, s. 612. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]