Jäätelöbaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tavallista jäätelöä tarjoava englantilainen jäätelöbaari.
Gelatoa tarjoava italialainen jäätelöbaari.

Jäätelöbaari on paikka, jossa myydään jäätelöä, gelatoa, jääjogurttia ja sorbettia. Jäätelöbaareissa myydään jäätelöä useimmiten kolmessa muodossa: tyypillisesti koneella tehtävänä pehmytjäätelönä eli pehmiksenä, myös kovapakatuksi jäätelöksi kutsuttavana tavallisena jäätelönä sekä gelatona. Tuotteissa on tavallisesti lukuisia makuvaihtoehtoja. Maailman ensimmäinen jäätelöbaari avattiin Yhdysvalloissa vuonna 1776.[1]

Gelato on italialainen jäätelö, joka on tavallisesti rasvapitoisuudeltaan puolet tavallista jäätelöä kevyempää ja rakenteeltaan tavallista jäätelöä tasaisempaa. Gelaton myyjät tuottavat jäätelönsä usein itse, eikä sitä myydäkään usein yhdysvaltalaisissa jäätelöbaareissa. Sorbetti on hedelmistä, jäästä ja siirapista valmistettu jäätelötuote, johon ei lisätä ollenkaan maitoa tai kermaa. Jääjogurtti on pehmeärakenteinen ja vähärasvainen, pehmytjäätelöä muistuttava jäätelötuote. Sekä gelatoa, sorbettia että jääjogurttia myydään vohveleissa, kupeissa, sundaeina ja pirtelöinä. Jotkut jäätelöbaarit saattavat myydä myös jäätelökakkua, jäätelöpatukoita ja muita esipakattuja jäätelömakeisia. Lukuisten jäätelötuotteiden lisäksi monet nykyaikaiset jäätelöbaarit myyvät myös kuumia pikaruokia.

Vaikka jotkut jäätelöbaarit ovat auki ympäri vuoden etenkin lämpimän ilmaston alueilla, monet kylmemmillä alueilla sijaitsevat jäätelöbaarit ovat auki vain lämpimien kuukausien aikana, tavallisesti maaliskuusta marraskuuhun. Merkittävimmissä kaupunkikeskuksissa sijaitsevat jäätelöbaarit ovat usein auki ympäri vuoden ja täydentävät kauppojen jäätelövalikoimia. Jotkut jäätelöbaarit koostuvat vain tilausikkunasta ja ulkona sijaitsevista istumapaikoista, kun taas joissakin saattaa olla sisätilat. Joissakin jäätelöbaareissa on myös autokaistaluukkuja.

Jäätelöbaarit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valio avasi Suomen ensimmäisen jäätelöbaarin Helsingin Lasipalatsin pohjoispään käytävällä toukokuussa 1936. Valion baareista muodostui ketju, jolla oli Helsingissä 34 ja muualla maassa 25 kahvilaa 1970-luvun alussa. Ketju siirtyi Elannon omistukseen vuonna 1972 ja muuttui jäätelöbaariketjusta HM-kahvilaketjuksi.[2][3] Nykyisin Suomen suurin jäätelöbaariketju lienee yli 30 toimipisteellä Arla Foodsin omistaman Ingmanin vuonna 1997 perustama, franchising-tyylillä toimiva Spice Ice, joka tekee yhteistyötä muun muassa Robert’s Coffeen ja Filmtownin kanssa.[4][5]

Luettelo englanninkielisten maiden jäätelöbaariketjuista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inventors.about.com: History of ice cream inventors.about.com. Arkistoitu 19.7.2012. Viitattu 18.7.2012.
  2. Mäntynen, Laura: Maitobaarista pikaruokaa Helsingin Sanomat. 2.6.2005. (Tilaajille.)
  3. Jokela, Markus: Jäätelö-Bar-Baari. Helsingin Sanomat, 8.5.1986, s. 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  4. Spice Ice -jäätelöbaari avasi Vaasassa Pohjalainen. 4.2.2013. Viitattu 29.12.2018.
  5. Spice Ice ja Robert's Coffee yhteispiste Espoon Entresseen (Lehdistötiedote.) 20.11.2008. Suomen Franchisingyhdistys. Viitattu 29.12.2018.