Jäätelöbaari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tavallista jäätelöä tarjoava englantilainen jäätelöbaari.
Gelatoa tarjoava italialainen jäätelöbaari.

Jäätelöbaari on paikka, jossa myydään jäätelöä, gelatoa, sorbettia ja jääjogurttia. Jäätelöbaareissa jäätelöä myydään useimmiten kolmessa eri muodossa: pehmiksenä, joka tehdään tyypillisesti koneella, tavallisena jäätelönä (kutsutaan myös kovapakatuksi jäätelöksi) ja gelatona. Myytäviä tuotteita on tyypillisesti tarjolla useina eri makuvaihtoehtoina. Historian ensimmäinen jäätelöbaari avattiin vuonna 1776 Yhdysvalloissa.[1]

Gelato on italialainen jäätelö, joka on rasvapitoisuudeltaan tyypillisesti puolet tavallista jäätelöä kevyempi ja jolla on tavallista jäätelöä tasaisempi rakenne. Gelato-myyjät tuottavat usein itse omat tuotteensa, eikä gelatoa useinkaan myydä amerikkalaisissa jäätelöbaareissa. Sorbetti on jäädytetty hedelmistä, siirapista ja jäästä valmistettu herkku, jossa ei käytetä lainkaan maitoa tai kermaa. Jääjogurtti on vähärasvainen jäätelövaihtoehto pehmeällä rakenteella, joka muistuttaa pehmistä. Näitä kaikkia jäätuotteita myydään vohveleissa, kupeissa, sundaeina ja pirtelöinä. Jotkut jäätelöbaarit saattavat myydä myös jäätelökakkuja, jäätelöpatukoita ja muita esipakattuja jäämakeisia. Lukuisten jäätuotteiden lisäksi monet modernit jäätelöbaarit myyvät myös erilaisia kuumia pikaruokia.

Vaikka jotkut jäätelöbaarit ovatkin ympäri vuoden auki (tyypillisesti lämpimän ilmaston maissa), monet kylmemmillä alueilla sijaitsevat jäätelöbaarit ovat auki vain lämpimien kuukausien aikana, tavallisesti maaliskuusta marraskuuhun. Tärkeimmissä kaupunkikeskuksissa sijaitsevat jäätelöbaarit ovat usein auki ympäri vuoden ja täydentävät näin markettien ja muiden ruokakauppojen jäätelövalikoimaa. Jotkin jäätelöbaarit koostuvat vain tilausikkunasta ja ulkona sijaitsevista istumapaikoista, kun taas toisilla saattaa olla täydelliset sisätilat. Joissakin jäätelöbaareissa on myös Drive-in-ikkunoita.

Luettelo jäätelöbaariketjuista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]