Perkolaattori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perkolaattori

Perkolaattori purettuna
Perkolaattorin toimintaperiaate. Ylhäällä on rei'itetty levy joka levittää veden valumaan tasaisemmin suuremmalle alalle, tummanruskea on jauhettua kahvia joka on metallisessa suodattimessa, alimpana on vaaleanruskea valmista kahvia/vettä ja alimpana punainen on lämmönlähde.

Perkolaattori eli pulputuspannu[1] on kahvinkeitin, jossa kahvin valmistustapa on periaatteeltaan sama kuin mokkapannussa. Toisin kuin jälkimmäisessä, perkolaattorissa kahvin suodatus ei tapahdu paineistettuna eikä kahvi jää ylempään säiliöön.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perkolaattorissa vesisäiliö on alimmaisena ja pannukarkea kahvijauhe annostellaan säiliön päällä olevaan siivilään. Kuumentunut vesi virtaa suodatinputkea ylös pannun yläosaan ja valuu sieltä kahvijauheen päälle. Suodatuttuaan neste valuu siivilän läpi takaisin alasäiliöön.

Sykli jatkuu kunnes koko nesteen lämpötila on lähellä kiehumispistettä, ja pannun pulputus lakkaa. Koska kahvi ei saa kiehua, pienentävät termostaatilla varustetut perkolaattorit pulputuksen päätyttyä lämmitystehoaan. Manuaaliohjasteisesta laitteesta on siinä vaiheessa kytkettävä sähkö pois tai säädettävä tehoa pienemmäksi.

Ensimmäiset perkolaattorit olivat levyllä tai avotulella suoraan ulkopuolelta kuumennettavia. Nykyään useimmat perkolaattorit toimivat omalla sähkömekanismillaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metsänkylä, Antti: Perkolaattori eli pulputuspannu 1900-luvun alusta Museovirasto. Viitattu 22.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta perkolaattori.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: perkolaattori.