Iltapala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iltapala on illalla, yleensä kello 18–22 välisenä aikana nautittava pieni ateria. Suomessa yleensä iltapalalla nautittavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi ruisleipä, sämpylä, jogurtti ja hedelmät. Iltapalalla juodaan usein kaakaota, teetä, mehua, vettä tai maitoa. Kahvia ei suositella, koska sen sisältämä kofeiini virkistää ja voi häiritä unta. Ravitsemusterapeuttien mukaan iltapalan olisi hyvä olla kevyt, jotta ruoansulatus ei saa liikaa töitä ja niin ollen uni ei häiriinny. Päivän viimeinen ateria tulisi myös syödä noin 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.[1]

Myöhään syötävää iltapalaa kutsutaan yöruuaksi. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa iltapala korvataan tavallisesti myöhään, usein vasta klo 21-22 aikaan nautittavalla päivällisellä. Tyypillisiä päivällisruokia ovat esimerkiksi liha-, kala- ja kanaruoat sekä erilaiset pastat.

Urheilijan lihaksille iltapala tarjoaa ravintoaineita yön levon ja erityisesti syvän unen aikana tapahtuvaa palautumista varten. Suomen olympiakomitea suosittelee urheilijan iltapalaksi monipuolisesti hiilihydraatteja, hyvää rasvaa, proteiinia, vettä ja erityisesti maitovalmisteita.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niiniaho, Emmi: Naposteletko iltaisin? Asiantuntijat listasivat parhaat vaihtoehdot: Nämä iltapalat hillitsevät ruokahalua – ja auttavat nukahtamaan! MTV Uutiset. 30.09.2018. MTV Uutiset. Viitattu 4.7.2022.
  2. Iltapala Suomen olympiakomitea: urheilijan ravitsemus. Arkistoitu 2.1.2013. Viitattu 12.12.2012.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.