Pikaruokala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korealainen pikaruokala.
Tyypillistä pikaruokaa.

Pikaruokala on ravintola, josta saa ostettua nopeaa ruokaa, kuten hampurilaisia ja ranskanperunoita. Pikaruokaloiden tarjoilu keskittyy pikaruokaan ja virvoitusjuomiin, eikä niissä yleensä ole alkoholitarjoilua.

Pikaruokalat ovat hyvin yleisiä Yhdysvalloissa sekä joissakin Aasian valtioissa, kuten muun muassa Kiinassa ja Japanissa. Itämaisissa pikaruokaloissa tarjoillaan enemmän nuudeleita hampurilaisten sijaan. Kansainvälisesti tunnetuimpia pikaruokalaketjuja ovat muun muassa McDonald's, Burger King, Subway ja KFC. Yleismaailmallisesti Subway on suurin pikaruokalaketju[1], mutta Suomessa Hesburgerilla on suurin markkinaosuus[2]. Suomessa perinteikkäämpiä pikaruokaloita ovat grillikioskit. Pikaruokaa on yleisesti saatavilla myös muun muassa huoltoasemilta ja huvipuistoista.

Amerikkalaistyyliset hampurilaisravintolat tulivat Suomeen 1970-luvulla, joista ensimmäisiä olivat Go-Inn, Matkaravinnon Wimpy ja Tukon Carrols.[3]. Myös pizza yleistyi tuohon aikaan. Pikaruokaloiden kirjo Suomessa on laajentunut jopa viime vuosinakin: uusimpia tulokkaita ovat muun muassa meksikolaista pikaruokaa tarjoava ketju Chalupa[4] ja sushiburritoa tarjoavat ruokapaikat.[5]

Monet pikaruokalat ovat auki ympäri vuorokauden, jotkut taas aamuyöhön saakka. Yleensä pikaruokaloista voi myös hakea ruokaa mukaan (take away), joskus myös autokaistan kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yllättävät faktat pikaruokaravintoloista: Tiesitkö tätä McDonald'sista? 5.2.2014. Viitattu 30.12.2015.
  2. Yrittäjäsanomat: Suomen suurin pikaruokaketju on... Taloussanomat. 15.12.2014. Viitattu 30.12.2015.
  3. Sulamäki, Samuli: Amerikkalaisperäinen hampurilainen tuli Suomeen, Yle Elävä arkisto 14.12.2010. Viitattu 22.8.2016.(suomeksi)
  4. Ensimmäinen Chalupa-ravintola avaa Kalliossa Ravintolamedia. Viitattu 4.9.2017.
  5. Hullu, mutta nerokas sushiburrito City.fi. Viitattu 4.9.2017.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.