Ranskalaiset perunat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskanperunoita.

Ranskalaiset perunat, ranskanperunat tai ranskalaiset ovat uppopaistettuja perunasuikaleita. Muodoltaan ranskanperuna on yleensä pitkä, ohut ja kapea. Ranskanperunat maustetaan usein suolalla.

Ranskalaisten perunoiden alkuperämaa ei ole täysin selvillä. Belgialaisen tarinan mukaan nimitys ”ranskanperunat” juontaa juurensa ensimmäisen maailmansodan ajalta, jolloin yhdysvaltalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita.[1] Sotilaat olettivat olevansa Ranskassa ja loivat termin ”French fries” kuvaamaan syömiänsä perunoita. Sodan jälkeen termi olisi siis levinnyt englanninkielisessä maailmassa ja näin ollen synnyttänyt epätietoisuuden ruoan alkuperämaan suhteen. Termiä ”French fried potatoes” on kuitenkin käytetty Yhdysvalloissa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Öljyssä keittäminen on kuitenkin ollut pitkään tapana Espanjassa. Ranskalaiset myöntävät perunoiden olevan belgialaista alkuperää. Belgiassa ranskanperunoita syödään paljon.

Ranskalaiset perunat tarjotaan monien ruokalajien lisäkkeenä, esimerkiksi pihvin kanssa. Ranskalaiset on usein yhdistetty hampurilaisen kanssa pikaruoaksi. Muutkin pikaruoat, kuten kebab, voivat saada lisäkkeekseen ranskalaisia. Rasvassa ranskalaisten kanssa paistetut makkaranpalat muodostavat Suomessa makkaraperunoina tunnetun pikaruoan. Ranskalaisten mausteena käytetään Suomessa yleisimmin ketsuppia ja sinappia. Monissa maissa ranskanperunoita syödään majoneesin kanssa.[2]

Ranskassa ja Belgiassa ranskalaisia syödään simpukoiden kanssa. Yksinkertainen lisäke on lisätä ranskalaisten päälle paistettu kananmuna. Britanniassa ranskalaiset paistetun kalan kanssa muodostavat perinteisen ruoan fish and chips, jossa ranskalaiset maustetaan etikalla. Kanadassa vastaava perinteinen annos on poutine: ranskalaiset cheddarjuuston ja ruskean kastikkeen kanssa.

Ranskalaisissa perunoissa saattaa olla terveydelle haitallisia transrasvoja.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Belgian Fries history (englanniksi) Viitattu 4.7.2010
  2. Side Dishes: International French Fries (Food Services of America) (englanniksi) Viitattu 4.7.2010.
  3. Mayo Clinic: Dietary fats: Know which types to choose (englanniksi) Viitattu 4.7.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ranskanperunat.