Kastike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spagettia ja bolognese-kastiketta.
Eri kastikkeita.

Kastike on maustettua, usein hieman kiinteäksi saostettua lientä, jota käytetään yleensä ruoan lisukkeena. Kastike sopii hyvin kuivien ruokalajien kanssa syötäväksi, ja se koostuu esimerkiksi jauhoista, vedestä, rasvasta ja mausteista. Kastikkeen maustamisen pohjana voi käyttää liemikuutioiden sijasta nestemäistä mausteseosta fondia. Monissa kastikkeissa käytetään myös kermaa mausteena tai suurusteena.

Kastikkeita on myytävänä myös jauhepusseina, joiden sisältö sekoitetaan veteen tai maitoon. Kastike voi olla itsessään lähes ruoka. Kastike voi antaa pääruoalle lisäsäväyksen tai jopa muuttaa makuelämystä, kun pääruoan maku peittyy. Syötäessä kastike sitoo ruoka-aineksia yhteen. Kastikkeen värillä voidaan luoda ruokalautasen asetelmaan visuaalisia vaikutteita. Tarjoilussa kastike voidaan asettaa lautaselle geometrisesti, mikä lisää visuaalista vaikutusta.

Eurooppalaisessa ruokailutraditiossa kastikkeet tarjoillaan usein kastikekannussa.

Suomalainen kotiruoka tuntee valkokastikkeen ja ruskean kastikkeen. Valkokastikkeeseen voidaan sekoittaa mukaan pilkottuja keitettyjä kananmunia. Näiden lisäksi tavallisia ovat pippurikastike, sienikastike, béarnaisekastike ja tartar-kastike (kylmä, kalan kanssa). Lihan kanssa voi olla punaviinikastiketta.

Salaateissa käytetään myös kastikkeita antamaan makua. Salaatinkastikkeita tunnetaan ranskalainen salaatinkastike, öljykastike, jne.

Pastan kanssa voi olla bolognese-kastiketta, joka on tehty jauhelihasta.

Jälkiruoissa kuten jäätelön kanssa voidaan käyttää esimerkiksi suklaakastiketta. Muitakin makeita karamellimaisia kastikkeita on olemassa jälkiruokiin.

Hampurilaisissa käytetään myös kastikkeita. Ne ovat tyypiltään majoneesin kaltaisia. Tunnettu tuote on amerikkalainen hampurilaiskastike, jota myydään suurissa muovituubeissa.

Peruskastikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peruskastikkeet toimivat pohjana erilaisille lämpimille kastikkeille joita on satoja eri käyttötarkoituksiin.

Valkoinen peruskastike: (Sauce Bechamel). Aineosina voi, vehnäjauho ja maito. Roux 160, eli 80g voita ja 80g jauhoja litraan vettä. Toimii peruskastikkeena valkoisille kastikkeille kuten juustokastikkeet, sienikastikkeet, munakastike yms...

Vaalea peruskastike: (Sauce Veloute). Aineosina voi, vehnäjauho ja vesi. Roux 120, eli 60g voita ja 60g jauhoja litraan vettä. Tästä tulee hieman ohuempi kuin valkoisesta peruskastikkeesta. Toimii peruskastikkeena vaaleille kastikkeille, mm. sienikastikkeet.

Ruskea peruskastike: (Sauce Espagnole). Aineosina voi, vehnäjauho ja vesi. Roux 120, eli 60g voita ja 60g jauhoja litraan vettä. Jauhot paahdetaan voissa tummaksi, lisätään vesi jolloin syntyy tumma kastike mitä sen jälkeen voidaan maustaa eri tavoin mm. punaviinillä. Yksi klassikko tästä on madeirakastike ja hieman arkisempi makkarakastike.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]