Majoneesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Majoneesia ja tarvikkeet sen tekemiseen.

Majoneesi eli öljy-kananmunakastike on paksua emulsiokastiketta, joka valmistetaan ruokaöljystä, kananmunasta (kokonaisista tai keltuaisista), etikasta ja mausteista. Etikan sijaan käytetään usein myös sitruunaa.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesin valmistusta pidetään melko vaativana toimenpiteenä, sillä kastike juoksettuu helposti. Erään koulukunnan mukaan olennaista majoneesin valmistamisessa on se, että raaka-aineet ovat kylmiä, toisten painottaessa raaka-aineiden huoneenlämpöisyyden tärkeyttä. On myös tärkeää, että öljy lisätään etenkin alkuvaiheessa hyvin pieninä määrinä kerrallaan - samalla, kun kastiketta vatkataan voimakkaasti esimerkiksi tehosekoittimella, sähkövatkaimella tai sauvasekoitimella. Jos sekoittaminen tapahtuu käsin, kananmunista voidaan käyttää vain keltuaiset.

Teollinen majoneesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesin valmistukseen on tietyt standardit Euroopassa. Rasvapitoisuuden on oltava vähintään 70 prosenttia, ja valmistukseen on käytettävä munankeltuaista. Keltuaista on oltava vähintään viisi prosenttia.[1]

Herkkumajoneesin valmistukselle on omat kriteerinsä. Herkkumajoneesiin on käytettävä kasviöljyä, eikä rasvan osuus saa ylittää 80 prosenttia. Keltuaispitoisuuden taas on ylitettävä selvästi viisi prosenttia, eikä valmistuksessa saa käyttää pastöroitua keltuaista. . Emulsion laadun takaamiseksi öljypisaroiden on oltava pieniä.[1]

Salaattimajoneesi on nimitys kastikkeelle, jonka rasvapitoisuus ylittää 50 prosenttia. Salaattimajoneesissa munan voi korvata kokonaan tai osittain maito- tai kasvivalkuaisella. Koska salaattimajoneesissa ei ole keltuaista, se ei sisällä emulsion muodostavaa lesitiiniä, joten sitä saa lisätä joukkoon. Lesitiiniä saadaan muun muassa soija-, auringonkukka- ja rypsiöljystä. Tällöin ainesosaluettelossa on mainittava lisäaine E 322. Salaattimajoneesissa saa käyttää sakeuttamisaineita. Moni vegaani käyttää kasvivalkuaiseen pohjautuvia majoneeseja.[1]

Tarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesi on kylmä kastike, jota käytetään salaateissa, lihan kera sekä voileiville. Myös hampurilaisiin majoneesi sopii hyvin. Belgiassa ja Hollannissa on tapana tarjota ranskalaiset perunat (oikeammin vlaamse frites eli flaamilaiset perunat) majoneesin eikä ketsupin kanssa.

Joissain kala- ja liharuoissa käytetään remouladea, joka on yrteillä maustettua majoneesia.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesi sisältää erittäin paljon energiaa: sadassa grammassa majoneesia on noin 750 kilokaloria[2]. Majoneesi sisältää myös erittäin paljon linolihappoa[3].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richelieun herttuan kokki kehitti kastikkeen vuonna 1756, juuri ennen Baleaareihin kuuluvalla Menorcan saarella sijaitsevan Port Mahonin valloituksen alkua. Tästä juontuu alkuperäinen nimike mahonnaise (mahonilainen tai Mahonin tapaan), josta se myöhemmin ranskan kielen ääntämyksen vuoksi (h:ta ei äännetä) muotoutui nykyiseen muotoonsa mayonnaise.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 77. Gummerus, 2017.
  2. Majoneesi, kotitekoinen Fineli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 2.4.2022.
  3. Elintarvike - Fineli fineli.fi. Viitattu 4.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]