Majoneesi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Majoneesia ja tarvikkeet sen tekemiseen

Majoneesi on paksua emulsiokastiketta, joka valmistetaan ruokaöljystä, kananmunasta (kokonaisista tai keltuaisista), etikasta ja mausteista. Etikan sijaan käytetään usein myös sitruunaa.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesin valmistusta pidetään melko vaativana toimenpiteenä, sillä kastike juoksettuu helposti. Erään koulukunnan mukaan olennaista majoneesin valmistamisessa on se, että raaka-aineet ovat kylmiä, toisten painottaessa raaka-aineiden huoneenlämpöisyyden tärkeyttä. On myös tärkeää, että öljy lisätään etenkin alkuvaiheessa hyvin pieninä määrinä kerrallaan samalla, kun kastiketta vatkataan voimakkaasti. Nykyään tehosekoitin ja sauvasekoitin auttavat tässä paljon. Jos sekoittaminen tapahtuu käsin, niin kananmunista on käytettävä vain keltuaiset.

Tarjoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesi on kylmä kastike, jota käytetään salaateissa, lihan kera sekä voileiville. Myös hampurilaisiin majoneesi sopii hyvin. Belgiassa ja Hollannissa on tapana tarjota ranskalaiset perunat (oikeammin vlaamse frites eli flaamilaiset perunat) majoneesin eikä sinapin kanssa.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoneesi sisältää erittäin paljon energiaa; 100 g majoneesia sisältää noin 3 100 kJ. Keltuaisista johtuen majoneesissa on myös paljon kolesterolia (noin 250 mg/100 g).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richelieun herttuan kokki kehitti kastikkeen vuonna 1756juuri ennen Baleaareihin kuuluvalla Menorcan saarella sijaitsevan Port Mahonin valloituksen alkua. Tästä juontuu alkuperäinen nimike mahonnaise (mahonilainen tai Mahonin tapaan), josta se myöhemmin ranskan kielen ääntämyksen vuoksi (h:ta ei äännetä) muotoutui nykyiseen muotoonsa mayonnaise.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]