Ketsuppi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ketsuppia

Ketsuppi on tomaateista valmistettu hapanimelä maustekastike. Tavallisen tomaattiketsupin raaka-aineita ovat tomaattisose, etikka, sokeri, suola ja mahdolliset mausteet.

Sanan ketsuppi alkuperästä on useita teorioita. Erään mukaan se tulee kiinan kielestä (antoy-murteesta), jossa kêtsiap tarkoittaa käytettyä kalakastiketta. Sana on tullut kiinan kieleen ilmeisesti malaijinkielisestä sanasta kechap, joka puolestaan tarkoittaa soijakastiketta.

Tomaattiketsuppi on yleensä punaista, mutta markkinoilla on ollut myytävänä muun muassa vihreää ketsuppia.[1]

Terveellisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa teollisesti valmistetuista ketsupeista sisältää runsaasti sokeria. Joissain maissa on tehty aloitteita ketsuppi-nimen kieltämiseksi sellaisilta tuotteilta, jotka sisältävät liian vähän tomaattia.[2] Ketsuppi on hyvä lykopeenin lähde.[3]

Viskositeetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi ketsupin käyttöominaisuuksista on sen dynaaminen viskositeetti. ketsuppi on ei-newtonilainen fluidi, eli se ei valu pullosta itsekseen. Pulloa on ravistettava, jotta ketsuppi valuu ulos. Ominaisuus perustuu molekyyliketjuihin, jotka katkeavat voimakkaassa liikkeessä, ja yhdistyvät lepotilassa pitkiksi ketjuiksi. Ilmiö perustuu ketsupin korkeaan sokeripitoisuuteen.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin 1700-luvulla ketsuppia on valmistettu sienistä, merenelävistä tai saksanpähkinöistä.[5]

Eurooppalaiset kauppiaat toivat kastikkeen mukanaan 1600-luvun lopulla Aasiasta. Euroopassa ketsuppia valmistettiin tuohon aikaan muun muuassa ostereista, anjoviksesta, sienistä ja pähkinöistä. Tomaatti oli tuolloin koristekasvi, koska sitä luultiin myrkylliseksi. Ketsupin esiaste oli hyvin sakeaa ja tummaa, ja sitä käytettiin keittojen ja kastikkeiden maustamiseen.

Ketsuppia alettiin tehdä tomaatista 1800-luvulla. Ensimmäinen tomaateista valmistetun ketsupin resepti on vuodelta 1812, ja sen kehitti James Mease. Tomaatin lisäksi reseptiin sisältyi brandya ja mausteita, muttei sokeria tai viinietikkaa. Ketsuppi oli tuolloin myrkyllistä, sillä se oli hyvä kasvualusta erilaisille bakteereille. Kastike värjättiin usein punaiseksi kivihiilitervalla, joka on todettu myrkylliseksi ja syöpää aiheuttavaksi. Natriumbentsoaattia käytettiin säilöntäaineena.

Muuttoliikenteen aikaan eurooppalaiset veivät sekä tomaatin että ketsuppi-reseptejä Amerikan mantereelle. Yhdysvaltalainen Henry J. Heinz alkoi 1800-luvun lopussa valmistaa ketsuppia amerikkalaisille kuluttajille. Vuoteen 1905 mennessä Heinz-yhtiö oli myynyt yli 5 miljoonaa pullollista ketsuppia.[6]

Filippiiniläinen elintarviketeknologi Maria Y. Orosa on kehitellyt banaaniketsuppireseptin. Magdalo V. Francisco aloitti banaaniketsupin kaupallisen massatuotannon vuonna 1942. Banaaniketsuppia viedään maihin, joissa on filippiiniläistä väestöä.

Saksassa ketsupin valmistus alkoi 1930-luvulla.[7] Nykyään joillain saksalaisilla jalkapallojoukkueilla on omia nimikkoketsuppeja.[8] Suomessa ketsupin käyttö alkoi yleistyä 1960-luvulla.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreää ketsuppia, kiitos! 2000. Taloussanomat. Viitattu 16.10.2013.
  2. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 16. Gummerus, 2017.
  3. Ketsuppi onkin terveystuote – ainakin miehille 2012. Tekniikka ja Talous. Viitattu 16.10.2013.
  4. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 12. Gummerus, 2017.
  5. 8 yllättävää faktaa ketsupista – näitä et tiennyt! 3.2.2014. Makuja.fi. Viitattu 26.7.2014.
  6. Ketsuppia tehtiin alun perin kalan elimistä ja sienistä – tomaattia luultiin myrkylliseksi 21.10.2016. is.fi. Viitattu 8.3.2019.
  7. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 12. Gummerus, 2017.
  8. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 10. Gummerus, 2017.
  9. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 12. Gummerus, 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Banana ketchup