Keitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”soppa” ohjaa tänne. Herra Soppa on suomalainen rap-artisti.
Keittoa kulhossa

Keitto (myös soppa) on lusikalla syötävää ruokaa, joka on tehty keittämällä raaka-aineita kuten liha, vihannekset tai herneet keittoliemessä tai vedessä. Osa raaka-aineen mausta siirtyy liemeen, joka syödään osana keittoa. Keittoliemi voidaan suurustaa paksummaksi, tai raaka-aineet voidaan soseuttaa (esimerkiksi purjoperunasosekeitto) täyteläisemmän rakenteen aikaansaamiseksi.

Keskieurooppalaisessa perinteessä keitto on tyypillinen kylmän vuodenajan alkuruoka. Etelässä on myös kylmiä keittoja, kuten espanjalainen gazpacho. Pääruokana tarjottavat keitot (lohikeitto, hernekeitto) ovat ennen kaikkea pohjoiseurooppalainen ja aasialainen ilmiö. Jälkiruokakeitot (mehukeitto, mustikkakeitto, sekahedelmäsoppa) lähestyvät kiisseliä mutta ovat usein löysempiä, ja ne tarjotaan usein esimerkiksi puuron lisukkeina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Street, Myra: Keittoja: hyvää helposti: 70 herkullista reseptiä. Suomentanut Tuula Ivakko. Helsinki: Kauppiaitten kustannus. ISBN 951-635-826-8.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.