Pääskysenpesäkeitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääskysenpesäkeittoa
Pesiä myynnissä Chicagon Chinatownissa, hinta 888,99 dollaria per laatikko
Niahin luolaa

Pääskysenpesäkeitto (yksink.: 燕窝/perint: 燕窩) on kiinalaiseen ruokakulttuuriin kuuluva keitto. Ruoalla uskotaan olevan kaikenlaisia myönteisiä vaikutuksia ruoansulatukseen, sukupuoliseen kyvykkyyteen ja yleiseen terveydentilaan liittyen.

Ruoka valmistetaan lähinnä kahden lajin, tutkasalangaanin (Aerodramus maximus) ja jaavansalangaanin (Aerodramus fuciphagus), pesistä. Näiden lajien uroslinnut rakentavat pesimäaikanaan noin kuukaudessa pesän kuivuneesta syljestään luolan seinään. Jaavansalangaanin valkoinen pesä on lähes pelkkää sylkeä, kun taas tutkasalangaani sekoittaa sylkeen muita aineita.[1]

Pesiä on perinteisesti kerätty Borneon Gomantongin ja Niahin luolista, mutta 1990-luvulla on alettu rakentaa rakennuksia lintujen pesimistarkoitusta varten. Pesät myydään lähinnä Hongkongiin, joka on pesien maailmankaupan keskus, vaikka suurin osa myynnistä meneekin Manner-Kiinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Jordan: Globalisation and Bird's Nest Soup. International Development Planning Review, 2004, 24. vsk, nro 1. Liverpool University Press. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.9.2023.