Keittäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pastakastikkeen keittämistä

Keittäminen (ruoanlaitossa) tarkoittaa aineen tai aineiden pitämistä kiehuvassa nesteessä, kuten vedessä tai maidossa siihen asti, kunnes ruoka on kypsää. Esimerkiksi tunnetuista ruoka-aineista perunat kypsennetään usein keittämällä. Pienet uudet perunat kypsyvät jopa 10 minuutissa, kun isojen perunoiden kypsyminen saattaa kestää yli 30 minuuttia[1]. Keittämiselle vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi paistaminen, uunissa valmistaminen tai haudutus. Nimensä mukaisesti kaikki keitot valmistetaan keittämällä.

Yksi keittämisen eduista on menetelmän terveellisyys: ruoka ei vaadi valmistusmenetelmän puolesta rasvaa, eikä ruokaan tule käristymisestä johtuvia haitallisia karsinogeenejä. Lisäksi keittäessä ruokien hivenaineet ja vitamiinit säilyvät paremmin kuin paistettaessa.

Toisaalta keitettävää ruokaa tulee usein sekoittaa valmistuksen ajan, jotta ruoka ei pala kiinni pohjaan. Tämä koskee erityisesti ruokia, joissa on maitoa.

Keittämisellä voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi erilaisia teollisuuden prosesseja, jotka eivät liity ruoanvalmistukseen. Kaikki keittäminen on kuitenkin aina jonkin nesteen kiehumista.

Kokoonkeittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonkeittäminen eli redusointi tarkoittaa ruoanlaitossa liemen tai kastikkeen sakeuttamista ja väkevöittämistä kuumentamalla siten, että seoksesta poistuu höyrynä nestettä. Menettelyllä pyritään parantamaan ruoan makua ja koostumusta. Esimerkiksi hollanninkastikkeen (ransk. sauce hollandaise) ja sen muunnoksen béarnaisekastikkeen sekä viini-voikastikkeen tekemisessä keittäminen kokoon on oleellinen osa kastikkeen valmistamista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perunoiden keittäminen ruokajakoti.fi. Viitattu 23.12.2021.
  2. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 241. Helsinki: Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.