Cheddar (juusto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cheddar-juustoa.

Cheddar on alun perin englantilainen lehmänmaidosta valmistettava kova juusto, joka on tehty hauduttamalla juustoa yli +28 celsiusasteen lämpötilassa. Nykyisen kaltaista cheddaria on valmistettu jo ainakin vuodesta 1100.[1]

Cheddar on nimetty Somersetissä sijaitsevan Cheddarin kylän mukaan, jossa juustoa varastoitiin luolissa.[1] Euroopan unionissa on myönnetty suojattu alkuperänimitys West Country Farmhouse Cheddar Somersetin, Devonin, Dorsetin tai Cornwallin kreivikunnissa perinteisillä menetelmillä valmistetuille cheddarjuustoille.

Hampurilaisissa käytettävää juustoa kutsutaan usein cheddariksi, vaikka se ei tavallisesti ole aitoa cheddaria[2] vaan yleensä sulatejuustoa.[3] Cheddaria käytetään myös mausteena juustonaksuissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tieteen kuvalehti Historia 11/2014, s.72-73
  2. Rahola, Jaakko: Paikkakunnan tai alueen mukaan nimettyjä juustoja (Kohta Cheddar. Lähde kutsuu hampurilaisessa käytettävää cheddarin nimellä myytyä juustoa cheddarin ”väärennökseksi”.) Raholan syötäviä sanoja. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 19.1.2016.
  3. Our Food. Your Questions. (McDonald’sin perushampurilaisissa käytetään kaikkialla maailmassa sulatejuustoa (eng. processed cheese).) McDonald’s Australia. Arkistoitu 26.1.2016. Viitattu 19.1.2016.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cheddar (juusto).
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.