Hampurilainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruokaa. Hampurilainen voi tarkoittaa myös Hampurin kaupungin asukasta.
Juustohampurilainen.

Hampurilainen on ruokalaji, joka koostuu kahdesta sämpylän puolikkaasta, joiden välissä on jauhelihapihvi. Pihvi koostuu useimmiten pelkästä naudanlihasta. Sämpylän väliin laitetaan myös kasviksia, kuten salaattia ja tomaattia, sekä maustekastikkeita, kuten esimerkiksi majoneesia, sinappia tai ketsuppia.[1]

Hampurilaisia syödään usein etenkin hampurilaisiin erikoistuneissa pikaruokaloissa, joiden ketjuista monet ovat kansainvälisesti tunnettuja, kuten McDonald's ja Burger King. Useimmat hampurilaisravintolat tarjoavat hampurilaisen, virvoitusjuoman ja ranskanperunoiden yhdistelmää yhteishintaan, jota kutsutaan hampurilaisateriaksi. Hampurilaisia tarjoillaan myös muissa ravintoloissa ja valmistetaan kotona.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burger Kingin Whopper-ateria.

Hampurilaisen nimitys juontunee Hampurissa suositusta saman tyyppisestä ruokalajista, joka uudisasukkaiden mukana Amerikkaan kulkeuduttuaan jalostui nykyään tunnettuun muotoon. Jauheliharuoat olivat suosittuja Pohjois-Saksassa, ja hampurinpihviksi kutsuttu ruokalaji muuttui Yhdysvalloissa sämpylän, aluksi leipäpalojen, väliin laitetuksi naudanlihapihviksi lisukkeineen.

Liikkeellä ollessaan mongolisoturit pitivät lihaa satulansa alla, kuljettaakseen, ja samalla myös pehmittääkseen sitä. Mongolisoturien saapuessa Venäjälle, jalostui tekniikka siellä lopulta tartariksi. Venäjältä tartar päätyi Saksaan, ja Hampurissa ryhdyttiin valmistamaan tartarpihvejä.[2]

Hampurilaisen suosittu muunnos; juustohampurilainen, keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1935. Juustohampurilainen on nimensä mukaisesti hampurilainen, missä pihvin päälle on asetettu juustoviipale. Juustohampurilaisessa on usein myös ketsuppia sekä suolakurkkuja.

Tämän jälkeen hampurilaisesta on kehitetty lukuisia erilaisia versioita, joissa hampurilaista on suurennettu (esimerkiksi kerroshampurilainen) tai pihvin tilalle vaihdettu jotain muuta, kuten paneroitu kana- tai kalafilee. Joissakin tapauksissa käytetään myös esimerkiksi kebablihaa tai kasvispihviä.

Street food -buumin myötä niin sanotut premium- tai artesaaniburgerit ovat lisänneet viime vuosina suosiotaan, ja suurten kansainvälisten hampurilaisketjujen rinnalle on perustettu ensiluokkaisiin hampurilaisiin keskittyneitä ravintoloita. Näissä hampurilaisissa on usein briossisämpylä sekä itse jauhettu, mediumiksi jätetty laadukkaasta lihasta valmistettu pihvi.[3][4]

Terveellisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hampurilainen on usein epäterveellisen ruuan maineessa, ja sitä pidetään yleisesti roskaruokana. Usein etenkin pikaruokalaketjujen hampurilaiset sisältävätkin runsaasti energiaa, huonolaatuista rasvaa ja puhdistettuja hiilihydraatteja, mikä nostaa nopeasti verensokeria ja saa aivot tuottamaan hyvänolon hormoneja. Lisäksi esimerkiksi tavallinen kerroshampurilainen sisältää runsaasti fruktoosisiirappia ja natriumia, mikä lisää myös riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen ja sydänsairauksiin. Hyvänolon hormoneja tuottavat vaikutukset, samoin kuin fruktoosi ja natrium, lisäävät myös riskiä ajautua pikaruokakoukkuun.[2] On kuitenkin myös mahdollista valmistaa terveellisempi hampurilainen esimerkiksi korvaamalla valkoinen sämpylä täysjyväsämpylällä sekä lisäämällä hampurilaisen väliin reilusti kasviksia, kuten sipulia, tomaattia, yrttejä ja herkkusieniä. Lisäksi runsaasti rasvaa sisältävät ainekset, kuten majoneesi[5], voidaan jättää pois ja pihvi voidaan tehdä vähärasvaisesta lihasta.[6] Ketsuppiakin voidaan käyttää terveelliseen hampurilaiseen, sillä tomaatin sisältämä terveellinen lykopeeni imeytyy elimistöön parhaiten juuri kuumennetusta tomaatista.[7]

Hampurilainen Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotitekoinen hampurilainen ja ranskanperunoita. Hampurilaisessa käytetty sämpylä on kaupan einestiskistä. Kotona valmistettavat hampurilaiset syntyvät usein grillissä, ja niiden täytteenä voi olla melkein mitä vain. Kuvassa on perinteinen versio jauhelihapihvin, cheddar-juuston, salaatin, tomaatin ja majoneesin kera.

Suomessa merkittäviä hampurilaisten myyjiä ovat suuret hampurilaisketjut, kuten Hesburger, McDonald's, Rolls ja ScanBurger. Maailman toiseksi suurin hampurilaisketju Burger King palasi vuoden 2013 lopulla Suomen markkinoille[8] ja on avannut jo useita ravintoloita. Hampurilaisia myyvät myös grillikioskit ja huoltoasemat. Hampurilaisia saa myös einestuotteena päivittäistavarakaupoista. Niissä hampurilainen on valmiina, ja se vain lämmitetään mikroaaltouunissa. Täytteitä voi itse lisätä makunsa mukaan.

Suomen ensimmäisiä hampurilaisravintoloita oli Elannon omistama Speedy, joka toimi pyöreässä liiketilassa keskellä Helsingin Asematunnelia sekä lisäksi ainakin Töölöntullissa Mannerheimintie 69:ssä. Toinen varhaisista hampurilaisravintoloista Helsingissä oli Fazerin ja Nestlén yhteisyritys Go-Inn[9]. 1970-luvun puolessavälissä Bulevardin ja Yrjönkadun kulmassa sekä Simonkadulla ja Hämeentiellä[10] oli englantilaisen Wimpy-ketjun pöytiintarjoiluun perustuva hampurilaisravintola. Suomessa Wimpy-ravintoloita pyöritti Matkaravinto Oy.[11][12][13] Helsingin Osuuskauppa avasi vuonna 1975 Omena-nimisen hampurilaisravintolan Lasipalatsin kulmaan[14], mutta kokeilu jäi lyhytikäiseksi.

Tukoon kuulunut Tukku Oy toi Suomeen 1970-luvun puolivälissä Carrols-hampurilaisketjun. Vuodesta 1997 Keskon omistama Carrols myytiin 2002 nopeasti kasvaneelle Hesburgerille, joka yritti ylläpitää sitä toisena ketjunaan mutta sulautti sen lopulta Hesburger-merkin alle. 1980-luvun alussa Alko toi Suomeen ruotsalaisen Clockin, jolla oli pääkaupunkiseudulla puolen tusinaa ravintolaa 1990-luvulle asti.[15] Burger King toimi Helsingissä ja Tampereella 1980-luvun alkupuolen, kunnes Suomeen 1984 tullut McDonald’s osti sen toiminnot. Burger King rantautui uudelleen Suomeen 2013[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jansz, Meg: Hampurilaiskirja. Helsinki: WSOY, 1996. ISBN 951-0-20897-3.
 • Kapiainen-Heiskanen, Päivi: Pihviä läheltä ja kaukaa: mistä hampurilaisen liha oikein tulee? Lihatalous, 2008, 66. vsk, nro 2, s. 35–37. Hämeenlinna: Osuusteurastamoryhmä. ISSN 1236-1895.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kenda, Margaret: Barron’s Cooking Wizardry for Kids, s. 113. Barron’s Educational Series, 1990. ISBN 978-0-8120-4409-6. Teos Google Books -palvelussa. (englanniksi)
 2. a b http://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/mita-yksi-hampurilainen-tekee-kropallesi-lue-karut-faktat-81666 Voice.fi. Viitattu 2.6.2016.
 3. Helsingin parhaat hampurilaiset Reseptitaivas. Viitattu 1.9.2020.
 4. Briossit Social Burgerjoint. Viitattu 1.9.2020.
 5. http://www.herkkusuu.fi/5-ruokaa-jotka-sinun-tulisi-jattaa-pois-ruokavaliostasi/ Herkkusuu.fi. Viitattu 2.6.2016.
 6. http://www.mtv.fi/teemasivut/grillaamo/grillauksen-vinkit/artikkeli/5-vinkkia-terveellinen-hampurilainen-kruunaa-grillibileet/3480968 MTV Grillaamo. Viitattu 2.6.2016.
 7. http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/hampurilainen-onkin-terveyspommi/3301726 MTV Lifestyle. Viitattu 2.6.2016.
 8. a b Maailman toiseksi suurin hampurilaisketju tulee Suomeen Yle Uutiset. 6.5.2013. Viitattu 2.9.2013.
 9. Setelilounaalla pikapaikoissa. Helsingin Sanomat, 25.1.1975, s. 11. Näköislehden aukeama (tilaajille).
 10. Työpaikkailmoitus, Wimpy. Helsingin Sanomat, 29.5.1975, s. 40.
 11. Calonius, Henrik: Kedjebildningarna i finländsk distribution, s. 68. Helsinki: Nordic Marketing & Consulting Grönroos Co., 1976. ISBN 951-9340-12-2.
 12. Koskinen, Pertti: Kommentti: Minne katosi Speedy-hampurilaisravintola? Ilta-Sanomat. 30.9.2017. Viitattu 17.10.2017.
 13. Bulevardi 6. Yrjönkatu 7.; Helsinki Finna-tietopalvelu. Helsingin kaupunginmuseo. Viitattu 17.10.2017.
 14. Helsingin pienet ruokapaikat. Helsingin Sanomat, 1.5.1975, s. 12. Näköislehden aukeama (tilaajille).
 15. Saarenheimo, Eero: Kruunun krouvari, Arctia Oy:n vaiheita 1935–1985, s. 122. Helsinki: Arctia Oy, 1985. ISBN 951-99662-O-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]