Sinappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elintarvikkeesta. Sinapin leirikeskuksesta on erillinen artikkeli.
Sinappia leivällä.
Sinapinsiemeniä
Wikikirjasto

Sinappi on yleisnimi useiden kaalien (Brassica) tai sinappien (Sinapis) sukuihin kuuluvien kasvien siemenistä tehdyille jauheille ja näistä edelleen valmistetuille maustekastikkeille ja -tahnoille. Myös jauhamattomia sinapinsiemeniä käytetään ruoanvalmistuksessa ja säilykkeiden, esimerkiksi suolakurkkujen, teossa.

Keltasinappia (Sinapis alba) kasvatetaan etenkin Välimeren seudulla, sareptansinappia (Brassica juncea) Intiassa ja englanninkielisissä maissa sekä alkuaan Lähi-idästä lähtöisin olevaa mustasinappia (Brassica nigra) Argentiinassa, Chilessä ja Pohjois-Amerikassa, missä Kanada on maailman suurin sinapinsiementen viejä.[1] Kanada tuottaa noin 75 % maailman sinapinsiemenistä.[2]

Nimitystä sinappi käytetään myös maustekastikkeesta, jota antiikin roomalaiset levittivät Eurooppaan.[3] Sinappia käytetään usein lisukkeena esimerkiksi makkaran, hernekeiton ja joulukinkun kanssa. Sinapin koostumus vaihtelee, mutta yleensä sen valmistukseen käytetään sinappijauhetta, sokeria, jauhoja, etikkaa, ruokaöljyä ja mausteita (hunaja, konjakki, suola). Lisäksi sinapin valmistuksessa voidaan käyttää muita aineita, kuten kananmunia ja kermaa.

Musta- ja keltasinappia on käytetty myös rohtona.[4] Sinappi on alkuperäiseltä väriltään valkoista kunnes se värjätään.

Maailmankuulua on erityisesti Dijonin sinappi.[5]

Sanan etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana sinappi on peräisin latinan kielen sanasta sinapis, joka juontaa juurensa muinaiskreikan sanaan sinapi. Antiikin roomalaiset sekoittivat sinapinsiemeniin rypälemehua. Tulisuuden vuoksi kyseisestä massasta käytettiin nimitystä mustum ardens (polttava rypälemehu). Termi on lainautunut muinaisranskaan muodossa mostarde, joka on nykyranskassa muotoutunut muotoon moutarde. Samaa alkuperää on saksan kielen sanat mosrich ja mostert, kuten myös englannin mustard, sekä kreikan moustarda.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. ja 6. vuosisadalta eKr.olevien lähteiden mukaan antiikin kreikkalaiset käyttivät sinappia ruoanvalmistuksessa. 1300 vuotta sitten sinappi saapui Keski-Eurooppaan, missä sitä alettiin pitää arvokkaana kauppatavarana.

Keskiajalla Dijonin kaupunki Ranskassa sai yksinoikeuden sinapin valmistukseen. Samoihin aikoihin paavi palkkasi sinapinvalmistajan, jonka arvonimi oli Grand moutardier du pape.

Vuonna 1720 englantilainen nainen keksi tavan valmistaa sinapinsiemenistä jauhetta. Saksan ensimmäinen sinappitehdas ABB perustettiin lähes samaan aikaan Dusseldorfiin.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hands on - Asian spices Plant Cultures. Kew Gardens. Viitattu 6.5.2012.
  2. Special Crops CSCA
  3. Sinapin historia Jalostaja
  4. Kansanperinne Yrttitarha
  5. No more Dijon mustard in Dijon ? Travel to France and more. Viitattu 6.5.2012.
  6. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 42. Gummerus, 2017.
  7. Bettina Snowdon, Martin Lagoda: Ketsuppi, sinappi, ja majoneesi, s. 42. Gummerus, 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sinappi.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.