Sinappi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elintarvikkeesta. Sinapin leirikeskuksesta on erillinen artikkeli.
Sinappia leivällä.
Sinapinsiemeniä
Wikikirjasto

Sinappi on yleisnimi useiden kaalien (Brassica) tai sinappien (Sinapis) sukuihin kuuluvien kasvien siemenistä tehdyille jauheille ja näistä edelleen valmistetuille maustekastikkeille ja -tahnoille. Myös jauhamattomia sinapinsiemeniä käytetään ruoanvalmistuksessa ja säilykkeiden, esimerkiksi suolakurkkujen, teossa.

Keltasinappia (Sinapis alba) kasvatetaan etenkin Välimeren seudulla, sareptansinappia (Brassica juncea) Intiassa ja englanninkielisissä maissa sekä alkuaan Lähi-Idästä lähtöisin olevaa mustasinappia (Brassica nigra) Argentiinassa, Chilessä ja Pohjois-Amerikassa, missä Kanada on maailman suurin sinapinsiementen viejä.[1] Kanada tuottaa noin 75 % maailman sinapinsiemenistä.[2]

Nimitystä sinappi käytetään myös maustekastikkeesta, jota antiikin roomalaiset levittivät Eurooppaan.[3] Sinappia käytetään usein lisäkkeenä esimerkiksi makkaran, hernekeiton ja joulukinkun kanssa. Sinapin koostumus vaihtelee, mutta yleensä sen valmistukseen käytetään sinappijauhetta, sokeria, jauhoja, etikkaa, ruokaöljyä ja mausteita (hunaja, konjakki, suola). Lisäksi sinapin valmistuksessa voidaan käyttää muita aineita, kuten kananmunia ja kermaa.

Musta- ja keltasinappia on käytetty myös rohtona.[4] Sinappi on alkuperäisin väriltään valkoista kunnes se värjätään.

Maailmankuulua on erityisesti Dijonin sinappi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hands on - Asian spices Plant Cultures. Kew Gardens. Viitattu 6.5.2012.
  2. Special Crops CSCA
  3. Sinapin historia Jalostaja
  4. Kansanperinne Yrttitarha
  5. No more Dijon mustard in Dijon ? Travel to France and more. Viitattu 6.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.