Kuksa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuksa

Kuksa on juoma-astia, joka valmistetaan puusta, mieluiten pahkasta kovertamalla. Kuksa on helppokäyttöinen, kevyt ja hyvin valmistettuna pitkäikäinen. Kuksia valmistetaan myös pelkiksi koriste-esineiksi.

Puhtaanapito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuksa puhdistetaan kostealla pyyhkeellä tai huuhtomalla puhtaalla vedellä aina käytön jälkeen. Kuksaan ei saa missään olosuhteissa tumpata tupakkaa tai sikaria. Pesuaineita kuksan puhdistukseen ei saa käyttää, koska ne pilaavat astian. [1] Lappilaisen uskomuksen mukaan voi myös menettää onnensa, jos kuksan pesee; ainoastaan tunturipurossa huuhtominen on sallittua.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuksan tekoon sopivin materiaali on koivunpahka, vaikka muitakin puulajeja voi käyttää. Pahkat ovat harvinaisia, eikä niitä saa irrottaa elävästä puusta ilman lupaa. Tämän vuoksi kuksanvalmistaja joutuu usein tyytymään suoraan puuhun. Pahkakuksa on kestävämpi, koska siinä puun syyt mukailevat astian muotoa. Suorasta puusta kuksaa valmistaessa tulee valita oksaton puunkappale (oksakohdat vaikeuttavat työstämistä), jossa ei ole lahovikaa tai muuta vauriota, joka voi pilata kuksan.

Kuksa varustetaan usein nahkahihnalla, jolla sen voi ripustaa esimerkiksi vyöhön. Lisäksi kuksan kahvaan voidaan upottaa luulyöte, joka valmistetaan joko luusta, poron- tai hirvensarvesta. Lyötteeseen voidaan kaivertaa nimikointi tai muita kuvioita.

Käyttöön vihkiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuksan käyttöönottoon liittyy perinne nimeltä kuksan vihkiminen eli kuksan huljutus. Huljutuksen sanotaan tapahtuvan seuraavasti: Kupin pohjalle kaadetaan tilkka esimerkiksi kahvia tai konjakkia niin, että kupin pohja reilusti kastuu. Kuppia kierretään vastapäivään niin, että neste nousee reunoille saakka läikkymättä yli. Kuksa juodaan tyhjäksi. Toimenpide toistetaan myötäpäivään. Kolmannella täytöllä juomaa otetaan haluttu määrä.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]