Aperitiivi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aperitiivi: Camparia soodavedellä.

Aperitiivi (lat. aperire, ’avata’) on ennen ateriaa nautittava alkoholijuoma, jonka yhteydessä usein tarjotaan alkupaloja. Usein aperitiivin ajatellaan lisäävän ruokahalua.[1] Tyypillisiä aperitiivijuomia ovat samppanja, sherry, vermutti tai kuiva cocktail.

Aperitiivia käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1786, kun Antonio Benedetto Carpano keksi vermutin Torinossa. Suuren suosion aperitiivit saavuttivat kuitenkin Euroopassa vasta 1800-luvun loppupuolella. Joseph Dubonnet kehitti Dubonnet-aperitiivin Ranskan muukalaislegioonaa varten vuonna 1846, mutta sen suosio levisi tavallisten ihmisten keskuuteen ja juomaa valmistetaan edelleen.

1900-luvun alussa tapa oli yleinen jo Yhdysvalloissakin. Aperitiivin tarkkaa alkuperää ei kuitenkaan voitane määritellä, ja on myös sanottu, että tapa nauttia pieni annos alkoholia ennen ruokailua olisi lähtöisin jo muinaisesta Egyptistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aperitiivi Pienehkö sivistyssanakirja. Viitattu 6.11.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.