Gini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee gini-juomaa. Katso myös Gini (täsmennyssivu).
Gin Tonic -drinkki ja ginipullo

Gini on väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista.[1] Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun. Nimensä gini on saanut latinan katajaa tarkoittavasta sanasta juniperus. Perinteisen ginin maku on hyvin kuiva. Englannissa kuiva gini tunnetaan nimellä London dry gin erotukseksi Plymouth ginistä, joka on makeampaa. Hollannissa valmistetaan giniä muistuttavaa geneveriä. Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana.[1]

Ginistä tuli 1700-luvulla hyvin suosittu juoma Englannissa, kun valtio salli huonolaatuisen viljan käytön ginin valmistamiseen. Samalla valtio asetti tiukat määräykset ulkomailta tuotavalle alkoholille. Gini oli halpaa ja siitä tuli köyhemmän kansanosan suosikkijuoma ja rappioalkoholismin symboli. Ginistä tuli 1800-luvulla arvostetumpi juoma ja keksittiin useita ginipohjaisia juomasekoituksia. Nykyisin gini liitetään vahvasti englantilaiseen kulttuuriin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Zitting, Marianne: Seitsemän faktaa ginistä - tiesitkö näitä? www.iltalehti.fi. 16.04.2016. Viitattu 5.4.2021.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.