Korianteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Korianteri
Illustration Coriandrum sativum0.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Korianterit Coriandrum
Laji: sativum
Kaksiosainen nimi
Coriandrum sativum
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Korianteri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Korianteri Commonsissa

Korianteri (Coriandrum sativum) on yksivuotinen maustekasvi, joka on erityisen suosittu eri puolilla Aasiaa, Etelä-Amerikassa ja Välimeren ympäristössä. Kaikki kasvin osat ovat syötäviä, mutta yleisimmin käytetään siemeniä tai tuoreita tai kuivattuja lehtiä. Korianteri on sukua persiljalle ja porkkanalle.

Korianterin sijasta käytetään toisinaan meksikolaista korianteria, joka kuitenkin on paljon voimakkaampaa. Ne eivät ole keskenään sukua.

Kreikkalainen sana koris, joka tarkoittaa ludetta, on antanut nimensä korianterille.[1] Korianterin väitetään haisevan luteelle, ja tuoreena yrtin maku on eksoottinen.

Monia belgialaisia vehnäoluita (witbier) maustetaan korianterilla.

Korianterin lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtikorianteri tunnetaan Etelä- ja Pohjois-Amerikassa myös espanjankielisellä nimellä cilantro. Tuoreet lehdet ovat tärkeä osa monissa aasialaisissa chutney-soseissa sekä meksikolaisissa salsakastikkeissa. Silputtuja korianterinlehtiä sirotellaan myös intialaisten ruokien kuten dhalin päälle, mutta lehtiä pitää varoa kuumentamasta, sillä lämpö tuhoaa niiden aromin nopeasti. Korianterin lehdet sisältävät muun muassa 10-undekenaalia (C11H20O). [2]

Korianterin siemenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korianterin siemenen tuoksuvat murskattaessa hiukan sitruunamaisilta. Niiden makua on kuvattu myös lämpimäksi, pähkinäiseksi ja appelsiiniin vivahtavaksi – ja se on kaukana korianterin lehtien mausta, joten ruoanlaitossa niitä ei voi korvata toisillaan. Jauhetut korianterin siemenet ovat curry-maustesekoituksen pääainesosa sekä tärkeässä roolissa garam masalassa ja muutamissa muissa intialaisissa maustesekoituksissa.

Siemenet voi paahtaa kevyesti ennen käyttöä, ja ne murskataan helpoimmin morttelissa. Jauhettu korianteri menettää makunsa nopeasti.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korianteria on löydetty niin Pompeijin raunioista kuin faaraoiden haudoistakin, joten se ei ole tuore tulokas eurooppalaisessa keittiössä. Raamatussa korianterin avulla kuvataan mannaa: "Israelilaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna. Se muistutti korianterin siemeniä, mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä." (2. Moos.16:31)[3]

Ensimmäisen kerran nimi coriandrum (korianteri) esiintyy Plinius vanhemman kirjoituksissa, jossa hän kuvailee kasvia, joka haisee luteelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yrttitarha 2000. Länsi-Pirkanmaan Koulutuskuntayhtymä, Osara. Viitattu 28.5.2013.
  2. http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB31128 Human Metabolome Database (HMDB): 10-Undecenal
  3. (2. Moos. 16:31)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]