Espanjalainen keittiö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Härkäannos Madridissa.

Espanjalaiselle ruokakulttuurille tyypillisintäkenen mukaan? ovat suuret alueelliset vaihtelut. Jokaisella maakunnalla on omat tyypilliset perinneruokansa, ja jopa ruoissa käytetyt ainekset saattavat erota suuresti toisistaan alueesta riippuen. Yhteistä espanjalaiselle ruokakulttuurille ovat oikeastaan vain viini, erilaiset juustot ja leikkeleet (erityisesti vuoristokinkku) sekä oliiviöljy. Yhteisenä piirteenä voidaan myös pitää sitä, että Espanjassa ruokailu ei ole vain syömistä varten, vaan se on tärkeä ystävien tai perheenjäsenten kokoontumis- ja seurusteluhetki.

Espanjalainen keittiö voidaan jakaa kuuteen eri ryhmäänkenen mukaan?: eteläespanjalainen eli andalusialainen keittiö, itäespanjalainen keittiö, pohjoisespanjalainen keittiö, keski- ja länsiespanjalainen keittiö, Baleaarien keittiö sekä kanarialainen keittiö.

Andalusialainen keittiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusialaiselle keittiölle tyypillistä ovat erityisesti maurien ajalta peräisin olevat arabivaikutteet. Näihin kuuluvat muun muassa runsas riisin ja sitruunan sekä kuminan ja sahramin käyttö. Jälkiruoissa arabialaisvaikutteita edustavat erilaiset mantelikeksit (mantecados).

Tyypillisin andalusialainen tapa valmistaa lihaa on grillata tai hiillostaa se (carne a la brasa). Kala ja äyriäiset taas tavallisesti paistetaan (fritura de pescado), toisinaan runsaassa merisuolassa.

Tavallisimpia vihanneksia ovat tomaatti ja paprika,kenen mukaan? ja salaateissa käytetään erityisesti sherryllä maustettua etikkaa.

Oliiviöljyllä on suuri merkitys paitsi Andalusian keittiölle, myös sen taloudelle. Noin kolmasosa Euroopassa käytetystä oliiviöljystä on peräisin Andalusiasta, varsinkin Córdoban ja Jaénin alueelta. Andalusiassa kasvatettavia oliivilajikkeita ovat muun muassa gordal, manzanilla ja aliñada.

Koko Espanjaan sittemmin levinnyt niin sanottu tapas-kulttuuri eli erilaisten pikkunaposteltavien nauttiminen (erityisesti baareissa) on andalusialaista alkuperää.

Andalusiasta peräisin on myös sittemmin koko Espanjan alueelle levinnyt gazpacho eli kylmä, tomaatti- ja valkosipulipohjainen vihanneskeitto, jota nautitaan erityisesti kesän kuumimpina hetkinä. Toinen tyypillinen andalusialaiskeitto on cachorreña, jossa käytetään muun muassa paprikaa, valkosipulia, etikkaa sekä appelsiinia. Appelsiini onkin oliiviöljyn ohella yksi tärkeimpiä Andalusian alueen vientituotteita.

Riisiruoka paellaa luullaan usein Andalusiasta kotoisin olevaksi. Se on useimpien lähteidenlähde? mukaan kuitenkin peräisin Valenciasta.

Kadulla valmistettua paellaa

Tyypillisimpiä perinteisiä andalusialaisia liharuokia ovat muun muassa häränhäntä (rabo de toro) sekä Córdoban alueelta peräisin oleva ruokalaji, jossa vasikanlihaa tarjoillaan artisokan kanssa viinikastikkeessa.

Leikkeleistä tunnetuimpia ovat Jabugon ja Trevélezin alueen serrano-kinkut sekä tamperelaista mustaamakkaraa muistuttava, valkosipulilla maustettu morcilla.

Koko Espanjan alueella paljon käytettyä chorizo-makkaraa käytetään myös Andalusiassa sekä leikkeleenä että joissakin ruoissa. Chorizo-pohjaisista perinneruoista tunnetuin ja myös koko Espanjan alueelle levinnyt lienee huevos a la flamenca eli kananmunia flamenco-tyylillä.

Jälkiruoista tyypillisimpiä ovat erilaisten keksien lisäksi myös hedelmät, erityisesti sitrushedelmät, (usein granaatti-)omenat, päärynät ja viikunat. Tocino de cielo ('taivaallinen läski') on perinteinen jälkiruokavanukas, joka valmistetaan munankeltuaisesta ja siirapista.

Muut espanjalaiset alueelliset keittiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalaista punaviiniä.

Itäespanjalaiseen keittiöön kuuluvat Aragonian, Katalonian, Valencian ja Murcian alueiden keittiöt. Pohjoisespanjalaista keittiötä edustavat Galician, Asturian, Cantabrian, Baskimaan, Navarran ja La Riojan alueiden keittiöt. Keski- ja länsiespanjalaiseen keittiöön lasketaan kuuluvaksi Kastilian ja Leónin, Kastilia- La Manchan sekä Extremaduran keittiöt. Baleaarien keittiöön kuuluu Baleaarien saarten gastronomia. Kanarialaisella keittiöllä tarkoitetaan Kanariansaarten alueen ruokakulttuuria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Guías Visuales El País-Aguilar: España", Santillana Ediciones Generales, S. L., Madrid 2003. ISBN 84-03-50131-5
  • "Cocinas del mundo - España", Parragon, Barcelona 2003. ISBN 1-4054-2675-6

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.