Paella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paella valmistetaan laakeassa pannussa

Paella on Espanjan Valencian seudulta peräisin oleva perinneruoka. Perinteinen paella valmistetaan paistamalla jänistä ja kanaa oliiviöljyssä, ja kypsentämällä lisäten vettä, riisi, etanat ja pavut (kuiva- ja leikkopapuja) [1]. Kypsennykseen käytetään suurikokoista laakeaa teräs- tai rautapannua, ja riisinä voidaan käyttää ainoastaan lyhytjyväisiä espanjalaisia riisilajikkeita, kuten bomba, sénia ja albufera, joka on kahden ensimmäisen hybridi.

Paella on tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja ja perinteisen paellan ainekset ja valmiin paellan ulkonäkö sekä koostumus ovat tarkkaan määriteltyjä[2]. Pääkaupungissa Madridissa ja Espanjan turistialueilla, kuten Aurinkorannikolla, tarjoillaan kuitenkin monenlaisia paelloiksi kutsuttuja riisiruokia, joissa voi olla monenlaisia raaka-aineita.

Paellan juuret johtavat yksinkertaiseen kansankeittiöön. Paellan perusaines riisi tuli Espanjaan arabivalloituksen mukana todennäköisesti jo 700-luvulla. Riisiä viljeltiin aluksi juuri Valencian seudulla. Sadonkorjuun aikaan tuli tavaksi valmistaa riisiruokia.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paella tarkoittaa alun perin valencian kielellä suurta laakeaa rautapannua, jossa on valmistettu suuria määriä ruokia. Perinteinen paellapannu on laakea kaksikahvainen rautapannu. Valencialaisille paellapannu on nimeltään paella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juha Pekka Helminen (2004), Paellaa joka lähtöön, Olé lehti, nro 6–7/2004.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. La Bible de la Paella: The Garrofon la-bible-de-la-paella.fr. Arkistoitu 5 syyskuu 2018. Viitattu 16 heinäkuu 2020.
  2. Socarrat Studio: La Receta Concurso Internacional de Paella. Viitattu 30.6.2019. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paella.
Wikikirjasto
Wikikirjasto
Wikikirjaston keittokirjassa on resepti aiheesta: