Paella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paella

Paella on Valencian seudulta peräisin oleva espanjalainen ruokalaji. Se valmistetaan kypsentämällä riisiä, mausteita ja muita aineksia suurikokoisessa laakeassa teräs- tai rautapannussa. Paella on tunnetuimpia espanjalaisia ruokalajeja.

Paellan juuret johtavat yksinkertaiseen kansankeittiöön. Paellan perusaines riisi tuli Espanjaan arabivalloituksen mukana todennäköisesti jo 700-luvulla. Riisiä viljeltiin aluksi juuri Valencian seudulla. Sadonkorjuun aikaan tuli tavaksi valmistaa riisiruokia.

Valenciassa klassisen paellan ainekset ja valmiin paellan ulkonäkö sekä koostumus ovat tarkkaan määriteltyjä. Valencialainen paella valmistetaan kanasta (tai ankasta), jäniksestä ja etanoista[1].

Paellan valmistamiseen käytetään ainoastaan lyhytjyväisiä espanjalaisia riisilajikkeita, kuten bomba, sénia ja albufera (kahden ensimmäisen hybridi).

Pääkaupungissa Madridissa ja Espanjan turistialueilla, kuten Aurinkorannikolla, saa monenlaisia paelloiksi kutsuttuja riisiruokia, joissa voi olla monenlaisia raaka-aineita.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paella tarkoittaa alun perin suurta laakeaa rautapannua, jossa on valmistettu suuria määriä ruokia. Perinteinen paellapannu on laakea kaksikahvainen rautapannu. Valencialaisille paellapannu on nimeltään paella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juha Pekka Helminen (2004), Paellaa joka lähtöön, Olé lehti, nro 6–7/2004.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Socarrat Studio: La Receta Concurso Internacional de Paella. Viitattu 30.6.2019. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paella.
Wikikirjasto
Wikikirjaston keittokirjassa on resepti aiheesta: