Tapas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki tapaksesta

Tapakset ovat espanjalaisessa ruokakulttuurissa alkupaloina tai viinin seuraksi tarjottavia pikkusuolaisia.[1] Tapaksen ideana on, että ruoka koostuu suupaloista, joita syödään käsin. Tapas on pieni aperitiivipala, joka nautitaan yleensä ennen lounasta tai illallista tai yhä useammin myös sen korvikkeena. Pohjois-Espanjassa nämä herkut tunnetaan nimellä pincho. Espanjan kielen sana tapa tarkoittaa alkujaan kantta tai korkkia. Ennen tapa oli yleensä maksuton. Nyt käytäntö vaihtelee eri puolilla Espanjaa. Esimerkiksi Madridissa saa automaattisesti ja ilmaiseksi jotain pikkupurtavaa viini- tai olutlasin seuraksi. Pohjois-Espanjassa runsaasta valikoimasta pinchoja joutuu yleensä maksamaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaksen synnystä on monenmoista tarinaa. Kerrotaan, että 1200-luvulla elänyt kuningas Alfonso X joutui sairautensa vuoksi syömään ruokansa ja juomaan juomansa pieninä annoksina. Huomattuaan, että pikkupalojen syönti alkoholin kanssa esti hyvin humaltumisen, hän määräsi, että kaikissa Kastilian kapakoissa juoman kanssa tuli tarjoilla pieniä ruoka-annoksia. Lautasen sijaan kinkku-, juusto- tai makkarapala pantiin lasin päälle, mistä se sai nimensäkin (tapa tarkoittaa kantta tai peittoa).

Joidenkin mielestä tapas-keksinnön kunnia kuuluu 1800-luvun lopussa kuninkaaksi nousseelle Alfonso XIII:lle, joka kesällä Andalusian-matkallaan päätti levähtää Ventorillo del Chanton -nimisessä majatalossa. Tuuli puhalsi hiekkaa niin kovin, että tarjoilija laittoi kuninkaan sherrylasin päälle kinkkusiivun. Kuningas ihastui keksintöön niin paljon, että käski tarjoilijan panemaan kinkkusiivun lasin päälle myös seuraavalla kierroksella, ja kuninkaan seurue otti mallia hänen esimerkistään.

Joka tapauksessa tapas-kulttuurin varsinaisena syntymäseutuna pidetään Etelä-Espanjan Andalusiaa. Perimätiedon mukaan pientä lautasta, leipäpalaa tai ilmakuivatun kinkun ohutta viipaletta on käytetty sherrylasin kantena erityisesti Jerez de la Fronteran sherrykaupungissa. Niin sherry ei menettänyt aromiaan eivätkä kärpäset lentäneet maistamaan juomaa sillä aikaa, kun lasillistaan nauttiva seurusteli tuttaviensa kanssa.

Arkisemman tarinan mukaan pienten ruoka-annosten nauttiminen sai alkunsa yksinkertaisesti siitä, että raskaita maanviljelystöitä tekevät jaksaisivat lounaaseen asti.

Esimerkkejä Espanjassa tarjottavista tapaksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalaiset tapakset eli alkupalat eivät yleensä ole monimutkaisia valmistettavia. Alun perin lieden käyttöä pyrittiin välttämään tapas-palojen valmistuksessa. Kaikissa hyvissä ravintoloissa on nykyään tarjolla tapas-valikoima. Tapaksia on satoja, jopa tuhansia erilaisia. Tapaksina voidaan tarjoilla muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. tapas. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]