Churro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Churroja

Churro, on espanjalainen uppopaistettu pitkä leivonnainen, joka on Espanjasta levinnyt mm. Ranskaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Churron valmistukseen käytetään jauhoja, öljyä, ripaus suolaa ja joskus mausteena hiven sitruunaa. Churrot syödään yleensä aamiaisena paksun, melkeinpä vellimäisen kaakaon kanssa tai vain sellaisenaan tuoreena sokerissa pyöritettyinä. Churro on poikkileikkauksesta katsoen yleensä kuusikulmainen, mikä johtuu taikinan pursottamisesta tähden muotoisen erikoispursottimen läpi.

Churro kuuluu etenkin Madridin ruokakulttuuriin, joten kaupungissa on tiheästi churroihin erikoistuneita churreríoita. Muualta Espanjasta varsinaisia churreríoita on vaikea löytää, mutta churroja myyviin kärryihin tai kojuihin voi törmätä missäpäin maata tahansa. Tällöin tosin saattaa olla kyse paitsi perinteisestä churrosta, myös jostain churron variantista, kuten porrasta tai tejeringosta.

Churroja syödään aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Niiden sanotaan olevan alkujaan paimenten kehittämä leivonnainen, joka on voitu valmistaa ilman uunia.[1]

  1. Traditional Spanish Foods Churrisimo. Arkistoitu 9.1.2013. Viitattu 1.12.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.