Vermutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalainen kuiva vermutti.

Vermutti on maustettu väkevä viini. Sitä on sekä punaisena (makea) että valkoisena (kuiva tai makea) versiona. Kuivaa vermuttia kutsutaan joskus "ranskalaiseksi" ja makeaa punaista vermuttia taas "italialaiseksi". Molempia tyyppejä valmistetaan kuitenkin kummassakin maassa.

Vermutti on väkevöity, maustettu viini, jonka nimi tulee päämausteeksi käytetyn koiruohon saksankielisestä nimestä Wermut. Nykyisin niin Saksassa, Ranskassa kuin myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Bulgariassa tehdään sekä makeaa että kuivaa vermuttia.

Vermutin valmistuksessa käytetään usein perusviininä kevyttä valkoviiniä. Siihen lisätään maustekasveista tehtyjä uutteita ja tisleitä, väkevää viinaa ja sokeria. Maku vaihtelee paljon mausteena käytettyjen yrttien mukaan. Vermutit nautitaan esimerkiksi aperitiivina viilennettynä sellaisenaan tai jäiden kanssa, mutta niitä voidaan käyttää myös monissa cocktaileissa. Muun muassa Gambina sisältää vermuttia ginin ohella.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.