Moccamaster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moccamaster-kahvinkeitin

Moccamaster on alankomaalaisen Technivormin omistama kahvinkeittimien ja kahvimyllyjen tuotemerkki. Ensimmäinen Moccamaster-kahvinkeitin, jonka suunnitteli Gerard C. Smit, julkistettiin vuonna 1969.[1] Moccamaster-kahvinkeittimet valmistetaan käsityönä Alankomaissa.

Moccamaster-kahvinkeittimissä käytetään kahden erillisen vastuksen tekniikkaa. Vastuksista tehokkaampi keittovastus kiehauttaa veden ja se on juoksuputken päässä noin 92–96 °C. Pienempitehoinen lämpölevyn vastus pitää valmiin kahvin noin 80–85 °C lämpötilassa. Vesisäiliön pohjassa oleva uimurinkoho ohjaa keittovastusta, mikäli säiliössä ei ole vettä ei myöskään keittovastus ole päällä. Tämä säästää energiaa ja lisää turvallisuutta. Moccamastereihin on saatavilla tarvikkeena lasipannut, kannet ja suppilot jälleenmyyjiltä, sekä se on korjattavissa huoltoliikkeissä.

Osassa malleista on lämpölevyn tehonsäätö, jota säädetään erillisellä kytkimellä. Lämpölevyn täyttä tehoa käytetään, kun keitetään täysi pannullinen kahvia. Kun keitetään puoli pannua tai vähemmän, tulee lämpölevyn kytkin laittaa pienemmälle teholle. Lämpölevyn tehonvalintakytkimellä saadaan kahvinkeittotilanteessa lasipannu nopeammin säilytyslämpöön ja pystytään vaikuttamaan, ettei kuuma kahvi valu ”kylmään pannuun”. Kahvin oikea säilytyslämpötila on yli 80 °C.[2] Osassa Moccamaster-malleissa on mekaaninen tai automaattinen tippalukko.

Kaikissa Moccamaster-keittimissä on nykyään Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiivin[3] mukainen 40 minuutin automaattinen virrankatkaisu.

Suomessa Moccamaster-merkkiä edustaa Oy Moccamaster Nordic Ab. Vuonna 2020 Moccamaster äänestettiin Suomen 18. arvostetuimmaksi tuotemerkiksi Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen vuosittaisessa Brändien arvostus -kyselyssä.[4] Moccamaster on listalla ainut kodinkonebrändi, joka yltää top 20 -sijoitukseen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyvän arjen designklassikko 40 v. Moccamaster.com. Viitattu 15.10.2013.
  2. CERTIFICATION STANDARDS BREWERS – ECBC ecbc.no. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  3. European Parliament and of the Council: Ecodesign requirements for standby and off-mode electric power consumption of electrical and electronic household equipment. European Parliament and of the Council, 2014.
  4. Fazerin Sininen jatkaa yhä kärjessä - Tässä ovat Suomen arvostetuimmat brändit, Markkinointi & Mainonta 23.9.2016. Viitattu 2.5.2017.
  5. Alkula, Maarit: Tässä ovat Suomen 200 arvostetuinta brändiä – kotimaiset juhlivat jälleen Kauppalehti. 20.8.2020. Viitattu 21.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]