Moccamaster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moccamaster

Moccamaster on Technivormin valmistama kahvinkeitin. Ensimmäinen Moccamaster, jonka suunnitteli Gerard C. Smit, julkistettiin vuonna 1969.[1] Moccamaster-kahvinkeittimet valmistetaan käsityönä Alankomaissa.

Moccamaster-kahvinkeittimissä käytetään kahden erillisen vastuksen tekniikkaa. Vastuksista tehokkaampi keittovastus kiehauttaa veden ja se on juoksuputken päässä n. 92–96-asteista. Pienempitehoinen lämpölevyn vastus pitää valmiin kahvin n. 80–85 asteen lämpötilassa. Vesisäiliön pohjassa oleva uimurinkoho ohjaa keittovastusta, mikäli säiliössä ei ole vettä ei myös keittovastus ole päällä. Tämä säästää energiaa ja lisää turvallisuutta.

Osassa malleista on lämpölevyn-tehonsäätö, jota säädetään erillisellä kytkimellä. Lämpölevyn täyttä tehoa käytetään, kun kahvia keitetään täysipannullinen kahvia. Kun pannussa on puoli pannua tai vähemmän tulee lämpölevyn kytkin laittaa pienemmälle teholle. Lämpölevyn tehonvalintakytkimellä saadaan kahvinkeitto-tilanteessa lasipannu nopeammin säilytyslämpöön ja pystytään vaikuttamaan että kuuma kahvi ei valu "kylmään pannuun". Kahvin oikea säilytyslämpötila on yli 80 Celcius astetta.[2] Osassa Moccamaster-malleista mekaaninen tai automaattinen tippalukko.

Kaikissa Moccamaster keittimissä on nykyään Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiivin[3] mukainen 30 minuutin automaattinen virrankatkaisu.

Moccamastereihin on saatavilla tarvikkeena lasipannut, kannet ja suppilot jälleenmyyjiltä sekä se on korjattavissa huoltoliikkeissä.

Suomessa Moccamaster-merkkiä edustaa Oy Moccamaster Nordic Ab. Vuonna 2020 Moccamaster äänestettiin Suomen 18 arvostetuimmaksi tuotemerkiksi Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen vuosittaisessa Brändien arvostus -kyselyssä.[4] Moccamaster on listalla ainut kodinkone-brändi joka yltää TOP20 sijoitukseen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyvän arjen designklassikko 40 v. Moccamaster.com. Viitattu 15.10.2013.
  2. CERTIFICATION STANDARDS BREWERS – ECBC ecbc.no. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  3. European Parliament and of the Council: Ecodesign requirements for standby and off-mode electric power consumption of electrical and electronic household equipment. European Parliament and of the Council, 2014.
  4. Fazerin Sininen jatkaa yhä kärjessä - Tässä ovat Suomen arvostetuimmat brändit, Markkinointi & Mainonta 23.9.2016. Viitattu 2.5.2017.
  5. Maarit Alkula: Tässä ovat Suomen 200 arvostetuinta brändiä –kotimaiset juhlivat jälleen Tärkeimmät talousuutiset | Kauppalehti. Viitattu 21.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]