Moccamaster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moccamaster

Moccamaster on Technivormin valmistama kahvinkeitin. Ensimmäinen Moccamaster, jonka suunnitteli Gerard C. Smit, julkistettiin vuonna 1969.[1] Moccamaster-kahvinkeittimet valmistetaan käsityönä Alankomaissa.

Moccamaster-kahvinkeittimissä käytetään kahden erillisen vastuksen tekniikkaa. Vastuksista tehokkaampi lämmittää veden 92–96-asteiseksi, kun taas pienempitehoinen lämpölevyn vastus pyrkii pitämään valmiin kahvin 80–85 asteen lämpötilassa. Energian säästämiseksi suurempi vastus sammuu automaattisesti, kun vesi on lämmitetty ja juoksutettu suodatinsuppiloon.

Osassa malleista on kaksitehoinen lämpölevy, jota säädetään erillisellä kytkimellä. Täyttä tehoa käytetään, jos kahvi nautitaan heti, kun taas pienempää tehoa käytetään, mikäli kahvia joudutaan seisottamaan pidempään. Jos kahvi joutuu seisomaan yli puoli tuntia, suositellaan termospullon käyttöä, jotta juoma ei muuttuisi ilman ja lämmön yhteisvaikutuksesta kitkeräksi. Kahvin määrä ei olennaisesti vaikuta tarvittavaan lämpimänäpitotehoon, mutta mitä suurempi määrä juuri tippunutta kahvia on, sitä pidempään se pysyy yli 80-asteisena pienemmälläkin lämpöteholla. Osassa Moccamaster-malleista on kaksitehoisen lämpölevyn lisäksi mekaaninen tai automaattinen tippalukko sekä automaattinen virrankatkaisu.

Moccamastereihin on saatavilla varaosina esimerkiksi lasipannuja, muoviosia ja kytkimiä.

Suomessa Moccamaster-merkkiä edustaa Oy Moccamaster Nordic Ab. Vuonna 2016 Moccamaster äänestettiin Suomen seitsemänneksi arvostetuimmaksi tuotemerkiksi Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen vuosittaisessa Brändien arvostus -kyselyssä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyvän arjen designklassikko 40 v. Moccamaster.com. Viitattu 15.10.2013.
  2. Fazerin Sininen jatkaa yhä kärjessä - Tässä ovat Suomen arvostetuimmat brändit, Markkinointi & Mainonta 23.9.2016. Viitattu 2.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]