Viinilasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viinilasi

Muut nimet: -
Vetoisuus: 12–19 cl
Käyttötarkoitus: viinit, drinkit

Viinilaseja on kolmea perussarjaa: punaviinille, valkoviinille ja samppanjalle. Väkevälle viinille on lisäksi oma lasinsa.

Väkevä viinilasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viinilaseista pienin, väkevä viinilasi, on vetoisuudeltaan noin 12–16 senttilitran kokoinen lasi. Aivan kuten cocktaillasissakin, väkevän viinilasin perusominaisuuksiin kuuluu jalallinen, maljamainen, ei kuitenkaan voimakkaasti ylöspäin levenevä lasi.

Punaviinilasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaviinille tarkoitetun viinilasin perusominaisuuksiin kuuluu muihin lasityyppeihin verrattuna pyöreämpi ja leveämpi maljaosa, mikä auttaa viiniä hapettumaan paremmin. Viinin päästessä hapen kanssa kosketuksiin maku, haju ja niiden aromit vahvistuvat. Tämä on erityisen olennaista punaviineille niiden monimutkaisten ja kehittyneiden makujensa vuoksi. Lisäksi hapen uskotaan pehmentävän viinin makua, etenkin iältään nuoremmissa bordeaux-tyylisissä punaviineissä, joissa tanniinit ovat usein vähemmän kehittyneitä ja siksi maultaan kuivempia, karvaampia ja suuta kiristävämpiä.[1] Joissakin tapauksissa tietyt valko-, tai jopa kuohuviinit, hyötyvät hapettumisesta.

Yleisesti normaalikokoisen punaviinilasin vetoisuus on 30-50 senttilitraa (cl). On kuitenkin olemassa viinilaseja, jotka ovat vetoisuudeltaan ja kooltaan vieläkin suurempia. Mittavan vetoisuuden lisäksi isomman maljaosan on todettu parantavan hapettumista, helpottaa ja auttaa viinin pyörittämistä (swirling) lasissa.

Useat tunnetut alan lasivalmistajat ovat jo useampia vuosikymmeniä valmistaneet eri rypälelajikkeille ja viinityyleille suunnattuja viinilaseja. Tunnetuimpia brändejä ovat Riedel, Spiegelau (nykyään Riedelin linjasto) ja Schott Zwiesel. Näitä erityisiä punaviinilaseja ovat esimerkiksi

  • Bordeaux-lasit, joissa on korkea mutta laaja malja. Se tuo hyvin esiin tummien rypäleiden aromit antaen samalla viinille tilaa hengittää, jolloin voimakkaat tanniinit pehmenevät. Lisäksi korkeasta maljasta viini virtaa suun takaosaan, jolloin viini aistitaan koko suulla ja se maistuu täyteläisemmältä. Lasin kanssa sopii parhaiten tummat Bordeaux'n rypäleet, kuten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Merlot, myös Syrah.
  • Burgundy-lasit ovat mittasuhteeltaan leveämpiä ja matalampia kuin Bordeaux-lasit. Ne on suunniteltu erityisesti hienostuneille sekä hedelmäisille ja korkean hapokkuuden omaaville viineille. Suuri pyöreähkö maljaosa antaa viinille tilaa ja tuo esiin sen rikkaan aromimaailman. Tämäntyyppinen lasi ohjaa viinin suoraan kielen etuosaan. Lasin suosimat rypäleet ovat muun muassa Beaujolais Cru, Blauburgunder, punaiset Burgundyn rypäleet ja tärkeimpänä Pinot Noir.

Valkoviinilasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivan kuten punaviinilasissa, myös valkoviinilasin yleinen vetoisuus on 15–19 senttilitraa, jopa 28 senttilitraa. Profiililtaan valkoviinilasi muistuttaa väkevää viinilasia mutta on hieman isompi.

Samppanjalasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samppanjalasi on vetoisuudeltaan noin 15–23 senttilitran kokoinen lasi. Samppanjalasin ominaispiirteisiin kuuluu lyhyt kaula ja huilumainen lasi, joka hyvin usein levenee ylöspäin.

Viinilasiin valmistettavia drinkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Taste of Bordeaux Wine its Characteristics and Styles www.thewinecellarinsider.com. Viitattu 2.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]