Munatoti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadassa myytävää munatotia

Munatoti on maitopohjaisen juoman tyyppi, joka on suosittu Pohjois-Amerikassa talvella. Oletettavasti se on kehittynyt keskiaikaisesta posset-juomasta, mutta varmuutta ei ole.

Viilennettynä tai kuumana tarjottavan juomasekoituksen resepti vaihtelee tekijän mukaan, mutta yleisemmin juoman pääainekset ovat maito, kevyesti vatkattu kananmunan keltuainen ja sokeri. Juomaa saatetaan terästää pienellä määrällä alkoholia, kuten viskillä, rommilla, brandyllä, portviinillä, sherryllä tai konjakilla. Muut yleiset ainesosat ovat mausteita kuten muskottipähkinä, kaneli ja maustepippuri. Alkoholiksi voidaan valita myös lämmintä olutta, jolloin mausteena käytetään tavallisesti sitruunankuorta, kanelia ja lisänä hyppysellinen suolaa.[1] Osa maidosta saatetaan korvata kermalla, joka tekee juomasta sakeamman. Munatotiannoksen päälle saatetaan lisätä vaniljajäätelöä, munatotin makuista jäätelöä ja kermavaahtoa.

Tyypillisesti munatotia tarjoillaan joulun aikaan tai uudenvuodenaattona. Historiallisesti munatoti on kuitenkin talvijuoma, ei joulunalusjuoma.

1960-luvulta lähtien munatotia on tarjoiltu kylmänä ja ilman alkoholia, mikä on suuri muutos sen edeltäjiin.

Maailmalla munatotia on saatavissa valmiina pakkauksina, soijamaitoversiona sekä 'lisää vain alkoholi' -versiona.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 361. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]