Maustepippuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maustepippuri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Myrtales
Heimo: Myrttikasvit Myrtaceae
Suku: Viuhkopippurit Pimenta
Laji: dioica
Kaksiosainen nimi

Pimenta dioica
(L.) Merr.

Katso myös

  Maustepippuri Wikispeciesissä
  Maustepippuri Commonsissa

Maustepippuri (Pimenta dioica) on myrttikasvien heimoon ja viuhkopippurien sukuun kuuluva kasvi[2], jonka puolikypsiä ja kuivattuja hedelmiä käytetään mausteena. Samaan heimoon kuuluvat niin Etelä-Euroopassa kasvava välimerenmyrtti (Myrtus communis) kuin mausteneilikkakin (Syzygium aromaticum).

Nimestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maustepippurin kuivattuja marjoja.
Maustepippurin kuvaus.

Maustepippuri ei ole sukua pippureille, vaikka niin helposti luulisi nimen perusteella; nimi on jäänne väärinkäsityksestä. Kun Kristoffer Kolumbus lähti laivalla löytöretkelle, hänen tarkoituksenaan oli löytää laivareitti Intiaan, josta hänen oli tarkoitus tuoda mausteita. Kun hän lopulta rantautui Kuubaan 1492, hän näytti alkuasukkaille mukanaan tuomaansa Venetsiasta hankittua aitoa pippuria. Alkuasukkaat luulivat marjaa maustepippuriksi ja hankkivat hänelle sitä. Yhtä kaikki Espanjaan tullessaan hänellä oli paluulastissa maustetta, jonka hän arveli olevan pippuria tai ainakin hyvä väärennös pippurista. Tiesihän Kolumbus varsin hyvin, että sekä Etelä-Euroopassa luonnonvaraisena kasvavaa myrttiä ja katajanmarjaa (Juniperus communis) oli käytetty pippurin väärentämiseen.

Pippuri-nimitys jäi mausteelle, joskin anglosaksisissa maissa sitä kutsutaan useimmin nimellä ”allspice”. Nimitys johtuu siitä, että keskiaikana tunnetuimpia maustesekoituksia on ”quatre epices” eli ranskalainen nelimauste, jota englannissa kutsuttiin myös nimellä ”allspice”. Nelimausteessa käytettiin pippuria, inkivääriä, neilikkaa ja muskottia. Tuo maustesekoitus oli maultaan melko lähellä maustepippuria, joten siksi vähitellen reseptien maustesekoitus korvattiin tällä Karibian saarilta peräisin olevalla pensaan marjalla. Lisäksi väitetään, että maustepippurin tuoksussa on aistittavissa häivähdys kanelia. Vähitellen maustepippuri omi itselleen kokonaan nimen ”allspice”.

Nimen lisäksi toinen epätietoisuutta aiheuttava tekijä on kasvin kotipaikka. Virhe syntyy siitä, kun lähteissä mainitaan esiintymisalueena ”Länsi-Intia”. Karibian saaria, jonne Kolumbus aikoinaan rantautui luullessaan olevansa tulossa Intiaan, kutsutaan edelleenkin varsinkin anglosaksisissa maissa Länsi-Intiaksi. Kyseessä ei siis ole Intian länsiosa.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eniten kasvia esiintyy luonnonvaraisena Jamaikalla, missä sitä myös viljellään runsaasti vientiin. Jamaikan lähisaarillakin maustetta esiintyy jonkin verran mutta ei lainkaan yhtä runsaasti. Tiettävästi Jamaika on ainoa paikka, jossa kasvin viljely on onnistunut niin, että sitä riittää vientiin asti. Jamaika tuottaa vuosittain noin 10 000 tonnia maustepippuria. Maustetta on yritetty istuttaa ja viljellä Intiassa, Sri Lankassa, Malesiassa ja jopa Australiassa, mutta laihoin tuloksin. Puu kasvaa ja puhkeaa jopa upeaan kukkaan täyttäen ilman huumaavalla tuoksullaan, mutta jostain kumman syystä yhtään marjaa ei synny.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maustepippuria käytetään ruoanlaitossa laajasti Karibian maissa, Lähi-idässä, Pohjoismaissa ja Britteinsaarilla.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • http://www.spiceadvice.com/encyclopedia/AllSpice.html, 2002. (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Rousi, A., Auringonkukasta viiniköynnökseen – ravintokasvit, WSOY, Porvoo, WSOY -kirjapainoyksikkö, Porvoo 1997.
  • Walfridson, M., Yrteillä makujen maailmaan, Gummerus, Helsinki, Gummerus kirjapaino oy, Jyväskylä 1994.
  • Dalby, A., Dangerous tastes – the story of spices, University of California Press, Los Angeles, British Museum Press, Great Britain, 2000.
  • Stella, A., The Book of Spices, Flammarion, Paris, G. Canale & Co. SpA Borgaro, Italy, 1999.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Pimenta dioica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.3.2020. (englanniksi)
  2. Maustepippuri – Pimenta dioica Laji.fi. Viitattu 30.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]