Kaneli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kanelitankoja eli kanelin kuivattua kuorta. Kaksi ylempää ovat ceyloninkanelia, alin on kassiakanelia.
Vasemmalla ceyloninkanelia, oikealla cinnamonum burmannii.

Kaneli on mauste, jota saadaan kanelipuiden (Cinnamomum) sukuun kuuluvista kasveista. Näitä ovat:

Kaneli on eräs maailman vanhimmista tunnetuista mausteista – kenties jopa ensimmäinen. Jo egyptiläiset käyttivät sitä balsamoinnissa aromaattisena aineena. Vanhassa testamentissa kanelia pidetään kultaakin arvokkaampana.

Kanelin käyttö mausteena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä kaneli kuuluu suomalaisessa perinteessä lähinnä joulun makuihin ja tuoksuihin lähinnä makeahkoissa ruuissa, kuten pullassa ja muissa leivonnaisissa, kiisseleissä ja riisi- ja mannapuurossa. Eri etnisissä ruokakulttuureissa (esimerkiksi intialaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä) kanelia käytetään yleisesti lihan maustamiseen.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanelille voi olla allerginen. Kaneliallergia on koivun ristiallergia eli jos henkilö on allerginen koivulle niin on melko tavallista että hän on allerginen myös kanelille. Ruokayliherkkyyden oireet voivat olla esimerkiksi suun kutiaminen, suolisto-oireet tai ihottuma. Kassiakanelin kumariini on maksalle myrkyllinen. Siksi sitä sisältäviä elintarvikkeita ei suositella syötäväksi säännöllisesti. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]