Kaneli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanelitankoja ja jauhetta.
Kanelitankoja (ceyloninkanelia), kanelijauhetta ja kanelin kukkia.
Vasemmalla ceyloninkanelia, oikealla cinnamonum burmannii.

Kaneli on mauste, jota saadaan kanelipuiden (Cinnamomum) kuoresta. Kaneli on yksi maailman vanhimmista tunnetuista mausteista ja Vanhassa testamentissa sitä pidetään kultaakin arvokkaampana.[1]

Kuivattua kanelipuun kuoren kappaletta kutsutaan nimellä kanelitanko.

Kanelin käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanelia voidaan käyttää mausteena monissa erityyppisissä ruoissa. Sitä voi käyttää mausteena sekä pääruoissa että jälkiruoissa ja leivonnaisissa, kuten pullassa, kuivakakuissa sekä pikkuleivissä.

Itäisellä Välimerellä, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kanelia käytetään yleisesti liharuokien mausteena.[1] Myös intialaisessa keittiössä kanelia käytetään yleisesti liha- ja kanaruoissa.

Suomalaisessa perinteessä kaneli kuuluu yleensä erityisesti joulun makuihin ja tuoksuihin. Muun muassa piparkakut sisältävät yleensä kanelia. Kanelia voidaan käyttää myös kiisseleissä sekä riisi- tai mannapuurossa.

Muinaiset egyptiläiset käyttivät kanelia balsamoinnissa aromaattisena aineena.[1]

Kanelin lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanelia saadaan ainakin seuraavista kasveista:

Kanelin aromin aiheuttaa kanelialdehydi. Parasta on mieto ja kallis ceyloninkaneliselvennä. Suurin osa myytävästä kanelista on kuitenkin kassia- eli äpärän- tai kiinankanelia. Se on halvempaa ja sisältää runsaasti makua voimistavaa ja maksalle myrkyllistä kumariinia.[4]

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanelille voi olla allerginen. Kaneliallergia on koivun ristiallergia, eli jos henkilö on allerginen koivulle, niin on melko tavallista, että hän on allerginen myös kanelille. Ruokayliherkkyyden oireita voivat olla esimerkiksi suun kutiaminen, suolisto-oireet tai ihottuma. Kassiakanelin kumariini on maksalle myrkyllinen. Siksi sitä sisältäviä elintarvikkeita ei suositella syötäväksi säännöllisesti. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Rantanen, Tiina: Kaneli sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin Kotiliesi. 3.11.2019. Viitattu 14.1.2020.
  2. Kaneli, jauhettu Meira. Viitattu 14.1.2020.
  3. Culinary Herbs and Spices The Seasoning and Spice Association. 23.10.2013. Arkistoitu 16.11.2010. Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
  4. Jarmo Korteniemi: Kemiallinen joulukalenteri 12/24: Kaneli vie kielen mennessään Tiedetuubi. 12.12.2016. Viitattu 14.1.2020.
  5. Kanelin kumariini Ruokavirasto. Arkistoitu 21.9.2020. Viitattu 14.8.2020.
  6. Kanelin kumariiniprojekti 2012 Ruokavirasto. Arkistoitu 14.1.2020. Viitattu 14.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaneli.