Bistro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Béraud’n maalaus Au Bistro.

Bistro (ransk. bistro tai bistrot) on ranskalaisen ravintolakulttuurin piirissä tunnettu viini- tai oluttupa[1], usein myös epämuodollinen ruokaravintola, jossa tarjotaan kotiruokaa tai muita yksinkertaisia annoksia. Bistro on edullisempi kuin varsinainen ruokaravintola (ransk. restaurant) eikä sillä usein ole pysyvää à la carte -ruokalistaa, vaan päivän annokset on kirjoitettu liitutaululle. Bistro on usein myös kortteliravintola eli kulmakunnan asukkaiden kokoontumispaikka (vert. pub), jossa bistron isäntä tai emäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi ja ohjaa pöytiin. Alun perin bistrojen isäntäväki on valinnut asiakaskuntansa, ei-toivotuille asiakkaille on oltu vain "viileän asiallisia".[2]

Ravintolatyyppien väliset erot ovat pieniä, ja Helsingin Sanomien 1990-luvun kirjeenvaihtajan Patrick Le Louarnin mukaan myös nimellä café, bar tai brasserie (suom. "kahvila", "baari" ja "panimo") itseään kutsuvat paikat ovat Ranskassa useimmiten bistroja.[2] Aiemmin erona oli, että bistrossa tarjoillaan enimmäkseen viiniä, brasseriessa olutta, mutta tämäkin ero on hämärtynyt.[3] Niin sanotut gourmet-bistrot voivat kilpailla hienoimpien ruokaravintoloiden kanssa jopa Michelin-tähdistä.

Bistrojen historian sanotaan juontavan Boulanger-nimiseen keittokauppiaaseen, joka toi kauppaansa myös muutaman pöydän asiakkailleen. Etymologisesti sanan bistro juuret saattaa erään teorian mukaan viitata "paikkaan, jossa juodaan pahaa viiniä" (ransk. boire; suom. juoda), toisen tarinan mukaan se juontaa juurensa venäläisten kasakoiden "Bystro! Bystro!" -huutoihin (Nopeasti! Nopeasti!). Sana vakiintui ranskan kieleen 1800-luvun lopulla.[4]

Samantapaisia epämuodollisia ravintolatyyppejä ovat italialainen trattoria ja osteria, espanjalainen bodega, brittiläinen pub, saksalaiset Bierstube ja Gasthaus, kreikkalainen taverna ja ruotsalainen krog eli krouvi[5].

Lyonin kaupungissa sijaitsevat liha- ja sisäelinruokia tarjoilevat bistrot tunnetaan nimellä bouchon[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakusana bistro, Kielitoimiston sanakirja.
  2. a b Le Louarn, Patrick: Patron on ranskalaisbistron sydän. Helsingin Sanomat, 4.7.1991, s. 42. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Miten bistro eroaa brasseriasta? meche.fi. Arkistoitu 1.1.2019. Viitattu 1.1.2019.
  4. Savolainen, Anuliina: Ravintola, bistro vai brasseria? Tripsteri. Viitattu 1.1.2019.
  5. Hakusana krog Ord för ord : svenska synonymer och uttryck. 1984. runeberg.org. Viitattu 3.1.2019.
  6. Hawks, Will: You ate what?! A fearless foodie’s foray into the bouchons of Lyon The Washington Post. 8.3.2018. Viitattu 21.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]