Sämpylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sämpylöitä
Tyypillisiä itävaltalaisia sämpylöitä
Nakkisämpylä kurkulla

Sämpylä on pienikokoinen, tavallisesti pitkänomainen tai pyöreä leipä.[1] Sämpylän koko ja ulkomuoto voivat vaihdella valmistustavan mukaan. Sämpylän täytteenä käytetään usein juustoa, makkaraa, kurkkua, salaattia ja tomaattia sekä myös keitettyjä tai paistettuja kananmunia.

Alkuaan sämpylät leivottiin vehnäjauhoista, mutta myöhemmin niihin on käytetty mitä tahansa leipiin sopivaa jauhoa tai varta vasten niihin tarkoitettuja sämpyläjauhoja. Sämpylätaikinaan voi sekoittaa myös vaikkapa porkkanaraastetta tai siemeniä.[2]

Muut sämpyläpohjaiset tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos sämpylän väliin lisää nakin, muodostuu nakkisämpylä, josta käytetään usein myös sen englanninkielistä nimitystä hot dog eli "hodari". Nakkisämpylän välissä käytetään täytteinä usein kurkkusalaattia, sinappia, majoneesia ja ketsuppia.

Jos sämpylän väliin laittaa esimerkiksi jauheliha- tai kananlihapihvin, muodostuu hampurilainenlähde?. Hampurilaisen täytteenä käytetään usein salaattia, sinappia ja ketsuppia sekä joskus myös paistettuja kananmunia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raholan syötävät sanat (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 564. Helsinki: Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.