Nakkisämpylä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nakkisämpylä sinapilla.

Nakkisämpylä (engl. hot dog, ”kuuma koira”, puhekielessä myös ”hodari”) on halkaistu lämmitetty sämpylä, jonka välissä on nakki.[1] Nakkisämpylät ovat suosittua pikaruokaa, koska ne ovat nopeita valmistaa.

Perinteinen tapa valmistaa hot dog on käyttää valmiin sämpylän sijasta ohutta, rasvaista vehnäleipätaikinaa, jolla pienet prinssinakit päällystetään ja sitten uppopaistetaan.[2] Kun taikina kääritään nakin ympärille voisarven tavoin, ruokalajista käytetään nimeä nakkipiilo (engl. pig in blanket tai crescent dog).[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakkisämpylän alkuperää ei tunneta varmasti. Sen väitetään olevan peräisin Wienistä tai Frankfurtista 1400-luvulta. Keksijäksi on mainittu myös 1600-luvun teurastaja Johann Georghehner, joka olisi tuonut ruokalajin Baijerin Coburgista Frankfurtiin. Saksalainen Charles Feltman alkoi myydä nykyisen nakkisämpylän kaltaisia tuotteita Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Muiksi keksijöiksi on mainittu baijerilainen makkaratehtailija Anton Ludwig Feuchtwanger, joka olisi myynyt nakkisämpylöitä maailmannäyttelyssä – joko Chicagossa vuonna 1893 tai Saint Louisissa vuonna 1904.

Yleisen luulon mukaan nimen hot dog keksi urheilupilapiirtäjä ”Tad” (Thomas A. Dorgan) vuonna 1903 kuvatessaan Harry M. Stevensin New York Giants -baseballjoukkueen katsojille myymiä makkaroita. Todellisuudessa nimi oli käytössä jo aiemmin, Barry Popikin mukaan viimeistään vuonna 1893.[4][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Suova, Maija: Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 212. WSOY, 1958.
  3. Crescent Dogs, Pillsbury. Viitattu 27.7.2014.
  4. http://www.britannica.com/eb/article-9030966/Thomas-Aloysius-Dorgan
  5. http://www.barrypopik.com/index.php/new_york_city/entry/hot_dog_polo_grounds_myth_original_monograph/Nimi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.