Nakkisämpylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nakkisämpylä sinapilla.

Nakkisämpylä (engl. hot dog, ”kuuma koira”, joskin sana englannissa voi viitata itse makkaraan ilman sämpylää; puhekielessä myös ”hodari”) on halkaistu lämmitetty sämpylä, jonka välissä on nakki.[1] Nakkisämpylät ovat suosittua pikaruokaa, koska ne ovat nopeita valmistaa.

Perinteinen tapa valmistaa hot dog on käyttää valmiin sämpylän sijasta ohutta, rasvaista vehnäleipätaikinaa, jolla pienet prinssinakit päällystetään ja sitten uppopaistetaan.[2] Kun taikina kääritään nakin ympärille voisarven tavoin, ruokalajista käytetään nimeä nakkipiilo (engl. pig in blanket tai crescent dog).[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakkisämpylän alkuperää ei tunneta varmasti. Sen väitetään olevan peräisin Wienistä tai Frankfurtista 1400-luvulta. Keksijäksi on mainittu myös 1600-luvun teurastaja Johann Georghehner, joka olisi tuonut ruokalajin Baijerin Coburgista Frankfurtiin. Saksalainen Charles Feltman alkoi myydä nykyisen nakkisämpylän kaltaisia tuotteita Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Muiksi keksijöiksi on mainittu baijerilainen makkaratehtailija Anton Ludwig Feuchtwanger, joka olisi myynyt nakkisämpylöitä maailmannäyttelyssä – joko Chicagossa vuonna 1893 tai Saint Louisissa vuonna 1904.

Yleisen luulon mukaan nimen hot dog keksi urheilupilapiirtäjä ”Tad” (Thomas A. Dorgan) vuonna 1903 kuvatessaan Harry M. Stevensin New York Giants -baseballjoukkueen katsojille myymiä makkaroita. Todellisuudessa nimi oli käytössä jo aiemmin, Barry Popikin mukaan viimeistään vuonna 1893.[4][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Suova, Maija: Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 212. WSOY, 1958.
  3. Crescent Dogs Pillsbury. Viitattu 27.7.2014. (englanniksi)
  4. Thomas Aloysius Dorgan Encyclopædia Britannica. Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
  5. Hot Dog (Polo Grounds myth & original monograph) The Big Apple. Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.