Perhosveitsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avattu perhosveitsi.

Perhosveitsellä voidaan tarkoittaa eurooppalaista tai itämaista perhosveistä.

Eurooppalainen perhosveitsi, balisong, koostuu kolmesta osasta; kahdesta kahvakappaleesta (safe handle, bite handle), jotka on kiinnitetty terän takareunan kulmiin. Kahvat voi kääntää veitsenterän suojaksi silloin kun itse veistä ei tarvita.

Itämainen perhosveitsi sen sijaan on suuri, noin 20–30 cm pitkä leveäteräinen veitsi, joka painaa jopa puoli kiloa. Terä on joko tasaisen suora tai kärkeä kohti hieman levenevä. Terä on teroitettu joissakin malleissa molemmilta puolilta, mutta niissä on suurin piirtein etusormen kohdalla tylsistetty kohta. Joissakin malleissa on silti vain toinen puoli teroitettu ja veitsenterän tylsä reuna on joko täysin suora tai jopa hieman eteenpäin kaartuva. Itämaisen perhosveitsen kädensijassa on tylsällä sivulla koukkumainen väistin, johon voi vangita vihollisen aseen. Toisella puolella väistin taipuu kahvan taakse muodostaen suojan sormille.

Itämainen perhosveitsi on kung fussa käytössä kahdenkäden tekniikoissa. Toinen veitsi on puolustava ja toinen hyökkäävä.

Jotkut harrastelijat harjoittelevat huvikseen erilaisia hienolta näyttäviä temppuja ja sarjoja perhosveitsillä. Tätä varten on myynnissä myös tylppäteräisiä veitsiä, joiden avulla harrastuksen voi aloittaa loukkaamatta itseään liian vakavasti.

Ensimmäiset perhosveitset valmistettiin Espanjassa 1500-luvulla. Vanhin säilynyt on ranskalainen veitsi vuodelta 1710. 1980-luvulla Fiskars markkinoi perhosveistä Eräpuukon tuotenimellä Suomessa. Malli suunniteltiin alun perin Hackmanilla vuonna 1942, ja siinä oli alun perin puiset kahvanpuolikkaat.