Linkkuveitsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sveitsin armeijan linkkuveitsi avattuna.
Tässä mallissa on myös ristikantaruuveihin sopiva terä.
Neuvostoliiton linkkuveitsi.

Linkkuveitsi eli kääntöveitsi on taskuveitsi jonka terä niveltyy kädensijaa vasten, tavallisesti sen sisään.[1]

Terä on yleensä korkeintaan 8-13 senttimetrin mittainen. Linkkuveitsen koko on tavallista veistä pienempi. Se mahtuukin yleensä helposti taskuun; siitä myös vanhahtava nimi taskuveitsi.

Linkkuveitsiä on useita erityyppisiä. Yksi ero on siinä, että terää ei lukita paikalleen vaan sen saa aina taitettua takaisin sisään riittävällä voimalla. Toisentyyppisissä veitsissä terä lukittuu ja se on vapautettava jollakin tavalla, ennen kuin se taittuu sisään.

Linkkuveitsen muunnelmia ovat stiletti, niin kutsuttu perhosveitsi ja monitoimityökalut, tunnetuimpina merkkeinä Victorinox ja Leatherman. Stiletissä terä ponnahtaa jousivoimalla, joko kahvan sivusta tai sisältä, ja lukkiutuu käyttöasentoonsa. Perhosveitsessä kahva jakautuu kahteen osaan, ja terä voidaan kääntää suojaan näiden osien sisään. Leathermanin tyyppisissä työkaluissa terät ovat käännettävissä kahvan suojaan kääntöveitsien tapaan.

Maailman eniten valmistettu linkkuveitsi lienee ranskalainen Opinel.lähde? Sen terä lukkiutuu käyttöasentoonsa pyöräytettävällä lukkolaitteella.

Niin kutsutuissa monitoimilinkkuveitsissä voi olla useita erilaisia teriä: sahoja, korkinavaajia, korkkiruuveja, kynsiviiloja. Kuuluisinkenen mukaan? tällainen veitsisarja ovat Sveitsin armeijan linkkuveitset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]