Alexandria (Virginia)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Virginiassa sijaitsevaa kaupunkia. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Alexandria
Aelxandria sykyllä 2015.
Aelxandria sykyllä 2015.
Map of Virginia highlighting Alexandria City.svg

Koordinaatit: 40°43′N, 74°00′W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Virginian lippu Virginia
Piirikunta Alexandria ei kuulu piirikuntaan
Hallinto
 – Pormestari Justin Wilson (D)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 40,1 km²
 – Sisävesi 1,1 km² 
Korkeus 12 m
Väkiluku (2017) 160 035
 – Tiheys 4 114 as./km²
Aikavyöhyke UTC-5
(kesäaika UTC-4)
Alexandria on kaupunki Virginiassa Yhdysvalloissa, jossa asui 150 575 henkilöä vuonna 2014.[1] Kuten loputkin Pohjois-Virginiasta, modernia Alexandriaa on muovannut sen läheisyys maan pääkaupunkiin. Sen asukkaista huomattava osa on ammattilaisia, jotka työskentelevät liittovaltion hallinnon tehtävissä sekä sotilaallisissa toimissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa nykypäivän Alexandriasta oli osa noin kymmenen kilometrien maapalaa, jonka Virginian kuvernööri luovutti englantilaiselle kapteenille, Robert Howsonille vuonna 21. marraskuuta 1669. Noin kuukautta myöhemmin Howson myi maan 6 000 punnasta tupakan kasvattaja John Alexanderille.

Vuoteen 1732 mennessä Hugh West oli rakentanut paikalle varastot tupakan viljelyä varten. Maata olivat raivanneet jo 1720-luvulla John Summers ja Gabriel Adams. Vuonna 1748 brittikauppiaat pyysivät Virginiaa hallinneelta neuvostolta lupaa perustaa kylä Hugh Westin varastojen läheisyyteen mahdollistaakseen tupakan kuljetuksen. Vuonna 1749 keväällä paikka valittiin, ja perustettiin kylä nimeltä Alexandia John Alexanderin kunniaksi. Tontit huutokaupattiin kesällä 1749.

Alexandria muodostui vilkkaaksi satamaksi ja suureksi viennin keskukseksi. Kaupunkikuvaa leimasivat kookkaat tiilitalot. Vuonna 1789 Alexandria liitettiin Virginian osavaltion päätöksellä osaksi Columbian kuntaa.

Sisällissodan alkaessa Alexandria oli yksi tärkeimmistä vaihdon keskuksista ja satamista. Alexandria oli myös poliittisen elämän keskus, ja esimerkiksi nuori George Washington omisti sieltä talon, vaikka asuikin pääsääntöisesti Mount Vernonilla.

Unionin joukot valloittivat Alexandrian melkein heti sisällissodan alettua 24. toukokuuta 1861. Siitä tuli tärkeä huoltokeskus. Joukkoja ja tarvikkeita siirreltiin Alexandrian kautta sekä meriteitse että rautateitse. Junat toivat takaisin haavoittuneita sotilaita, jotka täyttivät kaupungin sairaalat. Samana aikana Alexandriaan rakennettiin useita linnoituksia Washingtonin kaupungin puolustusstrategian mukaisesti.

Vaikka Alexandria toimi orjakaupan keskuksena ennen sisällissotaa, siellä oli myös useita vapaita mustien yhteisöjä, joiden piirissä toimi paljon kulttuuriorganisaatioita sekä taitavia käsityöläisiä.

Alexandria, joka on noin 50 vuotta Washingtonin kaupunkia vanhempi, on yksi Amerikan vanhimmista yhteisöistä. Kaupungissa on edelleen paljon 1700-luvun rakennuksia, joita on suojeltu huolellisesti. Nämä suojeluprojektit aloitettiin vuonna 1960.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexandria city, Virginia quickfacts.census.gov. U.S. Census Bureau. Viitattu 31.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]