Delmarvan niemimaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta Delmarvan niemimaasta.

Delmarvan niemimaa (engl. Delmarva Peninsula) on suuri niemimaa Yhdysvaltain itärannikolla Delawaren, Marylandin ja Virginian osavaltioiden alueilla. Niemimaa on noin sata kilometriä leveä ja 300 kilometriä pitkä. Sitä rajaa lännessä Chesapeakenlahti ja idässä Delawarejoki, Delawarenlahti ja Atlantin valtameri.

Niemimaan nimi on akronyymi, joka viittaa sen jakaviin kolmeen osavaltioon: Delaware, Maryland ja Virginia. Nimitys on otettu käyttöön vasta 1920-luvulla.[1] Niemimaan mantereeseen yhdistävän kannaksen poikki on rakennettu Chesapeaken ja Delawaren kanava, joka yhdistää Chesapeaken- ja Delawarenlahdet. Sieltä on myös lauttayhteys Delawarenlahden yli New Jerseyhin.

Delmarvaan liittyy paljon legendoja, esimerkiksi tarinoita menneisyyden laajoista mustarastaan metsästyksistä ja suurista villiponilaumoista.[2]

Delmarvan niemimaalla asui vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan 681 030 asukasta. Niemimaan maasto on hyvin tasaista, ja sitä halkovat useat joet. Pohjoisosien rannikko on täynnä kosteikkoja ja soita, minkä vuoksi siellä ei ole juuri kaupunkeja. Etelämpänä rannikko on rikkonaisempi, ja siellä on useita saaria, joista suurin on Kent Island.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimen ensiesiintymä: Michael F. Mulrooney, The Delmarva Peninsula (Wilmington, Del.?: Hearn Oil Co., 1926): WorldCat.
  2. Delmarva legends & lore. David Healey. Kirjareferaatti. WorldCat. Viitattu 21.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Delmarva Peninsula