Aquaman (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aquaman
Ohjaaja James Wan
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu Mort Weisingerin ja Paul Norrisin sarjakuvahahmoon Vesimies
Tuottaja
Säveltäjä Rupert Gregson-Williams
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Kirk Morri
Pukusuunnittelija Kym Barrett
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 143 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 160–200 miljoonaa dollaria[1][2]
Tuotto 1,148 miljardia dollaria[3]
Seuraaja Aquaman and the Lost Kingdom
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Aquaman on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut James Wanin ohjaama sekä David Leslie Johnson-McGoldrickin ja Will Beallin käsikirjoittama yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka pohjautuu DC Comicsin Vesimies-sarjakuvahahmoon. Se on DC Extended Universen kuudes elokuva ja sen pääosissa ovat Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II ja Nicole Kidman. Elokuvassa Arthur Curryn on palattava Atlantikseen noustakseen oikeaksi kuninkaaksi ja estääkseen veljeään Ormia julistamasta sotaa ihmisiä vastaan.

Elokuvan suunnittelu alkoi jo vuonna 2004, mutta vuosien varrella useat ideat elokuvaa varten hyllytettiin. Elokuussa 2014 Beall ja Kurt Johnstad palkattiin tekemään kaksi erillistä versiota käsikirjoituksesta ja elokuva julkistettiin virallisesti lokakuussa 2014. Wan palkattiin ohjaajaksi huhtikuussa 2015 ja heinäkuussa 2016 ilmoitettiin, että elokuvassa käytettäisiin Beallin käsikirjoitusta, vaikka Wan, Johnstad, Johnson-McGoldrick ja Geoff Johns olivat tehneet siihen muutoksia. Elokuvan päänäyttelijät valittiin rooleihinsa vuoden 2016 lopulla ja vuoden 2017 alussa. Kuvaukset alkoivat Australiassa toukokuussa 2017 ja sijoittuivat suurimmaksi osaksi Village Roadshow Studiosin tiloihin Gold Coastiin, Queenslandiin, ja lisäksi myös Kanadaan, Italiaan ja Marokkoon. Kuvaukset päättyivät lokakuussa 2017.

Aquaman sai maailmanensi-iltansa Lontoossa 26. marraskuuta 2018. Elokuvateattereihin se saapui Yhdysvalloissa ja Suomessa 21. joulukuuta 2018. Elokuva sai myönteisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa elokuvan seikkailuhenkeä, Wanin ohjausta sekä Momoan, Heardin ja Kidmanin roolisuorituksia, mutta osa kriitikoista piti elokuvan juonta mutkikkaana. Jatko-osa Aquaman and the Lost Kingdom saa ensi-iltansa 16. joulukuuta 2022.

Vuonna 1985 Amnesty Bayn majakanvartija Thomas Curry pelastaa Atlannan, Atlantiksen kuningattaren, joka oli karannut valtakunnastaan. Thomas ja Atlanna rakastuvat ja saavat pojan nimeltä Arthur, jolla on kyky kommunikoida merenelävien kanssa. Eräänä päivänä, Atlannan kihlatun, kuningas Orvaxin, lähettämät atlantislaissotilaat hyökkäävät heidän kimppuunsa ja suojellakseen Thomasia ja Arthuria, Atlanna hyvästelee heidät ja palaa Atlantikseen. Atlannan visiiri Nuidis Vulko saa tehtäväkseen jäädä suojelemaan Arthuria ja kouluttamaan tätä Atlantiksen kruununperijäksi. Arthur kuitenkin luopuu kruununperijän asemastaan kuultuaan äitinsä joutuneen uhratuksi murhanhimoiselle Trench-kansalle ja muiden atlantislaisten hyljeksiessä häntä puoliverisyytensä vuoksi.

Vuosi Steppenwolfin hyökkäyksen jälkeen,[a] ”Vesimiehenä” tunnettu Arthur pysäyttää joukon piraatteja, jotka yrittivät kaapata venäläisen ydinsukellusveneen. Hän jättää piraattien johtajan, Jesse Kanen, kuolemaan, minkä Jessen poika, David Kane, vannoo kostavansa. David liittoutuu Ormin, Orvaxin ja Atlannan pojan sekä Atlantiksen nykyisen kuninkaan, kanssa ja tekee hyökkäyksen, jolla Orm saa tekosyyn suostutella Xebelin kuninkaan Nereuksen puolelleen sotaan pintamaailmaa vastaan. Sodan aloittamiseksi Orm tarvitsee ”Merimestarin” tittelin sekä vähintään neljän merenalaisen kansan tuen. Nereuksen tytär ja Ormin kihlattu, Mera, vastustaa Ormin aikeita ja saapuu Amnesty Bayhyn suostutellakseen Arthurin ottamaan takaisin asemansa kruununperijänä. Aluksi Arthur kieltäytyy, mutta muuttaa mieleensä kun Mera pelastaa Thomasin Ormin luomalta hyökyaallolta. Arthur ja Mera tapaavat Vulkon, joka kertoo kolmikärjestä, joka kuului Atlanille, Atlantiksen ensimmäiselle kuninkaalle. Ormin joukot kuitenkin hyökkäävät ja vangitsevat Arthurin.

Orm syyttää Arthuria heidän äitinsä kuolemasta ja antaa Arthurin joko lähteä Atlantiksesta ikiajoiksi tai haastaa hänet kaksintaisteluun kuninkuudesta. Arthur valitsee kaksintaistelun ja melkein häviää, kunnes Mera keskeyttää taistelun ja pelastaa Arthurin. He matkaavat Saharaan ja löytävät kolmikärjen takoneen Aavikkokansan sivilisaation rauniot, missä Atlanin jälkeenjättämä viesti johdattaa heidät Sisiliaan. Orm antaa Davidille käyttöön atlantislaisen haarniskan ja aseita, jotka David päivittää mieleisikseen ja alkaa kutsua itseään ”Black Mantaksi”. Black Manta ja Ormin sotilaat hyökkäävät Sisiliassa Arthurin ja Meran kimppuun. Arthur onnistuu pudottamaan Black Mantan kalliolta alas, mutta haavoittuu itse. Toivottuaan haavoistaan, hän ja Mera suuntaavat Trenchien alueelle ja löytävät madonreiän, joka johtaa tuntemattomaan osaan merta Maan ytimessä. Siellä he tapaavat Atlannan, joka oli selviytynyt kohtaamisesta Trenchien kanssa ja elänyt maanpaossa.

Arthur kohtaa merihirviö Karathenin, joka vartioi Atlanin kolmikärkeä, ja kertoo pyrkivänsä Atlantiksen kuninkaaksi vain, koska halusi suojella sen lisäksi myös pintamaailmaa ja rakkaitaan. Karathen antaa Arthurin ottaa kolmikärjen, joka tunnustaa hänet arvoisekseen ja antaa kyvyn hallita merta ja sen olentoja. Orm ja Nereus johtavat Atlantiksen, Xebelin ja Kalastajakansan joukot rapumaista Brine-kansaa vastaan saadakseen heistä neljännen armeijan sodan aloittamista varten. Mutta juuri kun Orm on tappamaisillaan Brine-kuninkaan, Arthur, Mera ja Karathen käyvät Trenchien sekä merenelävien avulla taisteluun atlantislaisia, xebeliläisiä ja Kalajastajakansaa vastaan, jotka nähtyään Atlanin kolmikärjen voiman, päättävät vannoa uskollisuutta Arthurille. Orm ei suostu luovuttamaan, jolloin Arthur haastaa velipuolensa uuteen kaksintaisteluun ja voittaa. Arthur päättää säästää Ormin hengen ja nähdessään äitinsä olevan yhä elossa, Orm hyväksyy tappionsa ja joutuu vankilaan. Atlanna palaa takaisin Thomasin luokse ja Arthur nousee Atlantiksen valtaistuimelle.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa todisteita Atlantiksen olemassaolosta etsivä tiedemies Stephen Shin pelastaa haavoittuneen Black Mantan, joka lupaa johdattaa Shinin Atlantikseen, jos tämä auttaa häntä löytämään Arthurin.

Vuonna 2004 FilmJerk.com raportoi Sunrise Entertainmentin Alan ja Peter Richen aikovan Warner Brosin kanssa toteuttaa elokuvaversion Vesimiehestä Ben Grantien toimiessa käsikirjoittajana.[4] Elokuva ei kuitenkaan edennyt tuotantoon. Heinäkuussa 2009 Leonardo DiCaprion yhtiön Appian Wayn kerrottiin suunnittelevan uutta Vesimies-elokuvaa. Warnerin toimitusjohtaja Barry Meyer sanoi elokuvan olevan kehityksessä.[5] Vuonna 2013 raportoitiin Warner Brosin neuvottelevan Man of Steelin jatko-osien lisäksi myös mahdollisuudesta Teräsmiehen ja Batmanin yhteiseen elokuvaan sekä elokuviin Ihmenaisesta ja Vesimiehestä.[6][7] Geoff Johns kertoi Varietyn haastattelussa yhtiön panostavan eniten Vesimies-elokuvaan.[8] 12. elokuuta 2014 julkistettiin, että Warner Bros. oli palkannut Will Beallin ja Kurt Johnstadin kirjoittamaan omat käsikirjoituksensa Aquamanille, mutta vain toinen niistä tultaisiin valitsemaan.[9] Huhtikuussa 2015 The Hollywood Reporter raportoi James Wanin olevan vahvin ehdokas ohjaajaksi.[10] Kesäkuussa 2015 Wan vahvistettiin elokuvan ohjaajaksi ja Kurt Johnstad käsikirjoittajaksi.[11] Marraskuussa 2015 David Leslie Johnson palkattiin uudeksi käsikirjoittajaksi.[12] Heinäkuussa 2016 Wan ja Johns olivat hylänneet kaikki edelliset käsikirjoitukset ja Will Beall sai tehtäväksi laatia käsikirjoituksen uudelleen.[13] Esituotanto alkoi Australiassa marraskuussa 2016.[14][15]

Warner Bros. julkisti Aquamanin alun perin DC Extended Universen seitsemäntenä elokuvana ja Jason Momoan sen pääosan esittäjänä.[16] Saman kuukauden aikana Momoa paljasti ComicBook.comin haastattelussa, että Justice League olisi ensimmäinen elokuva, jossa hän näyttelisi Vesimiestä ja ettei tiennyt sijoittuuko Aquaman aikaan ennen vai jälkeen Justice Leaguen tapahtumien.[17] Joulukuussa 2014 paljastettiin, että Momoa oli tehnyt Warner Brosin ja DC:n kanssa sopimuksen esiintymisestä neljässä elokuvassa.[18] Tammikuussa 2016 The Hollywood Reporter paljasti Amber Heardin olevan neuvotteluissa Meran, Vesimiehen rakastajattaren, rooliin,[19] ja hänen valintansa vahvistettiin kaksi kuukautta myöhemmin.[20] Huhtikuussa 2016 Willem Dafoe valittiin näyttelemään Nuidis Vulkoa.[21][22] Joulukuussa 2016 Patrick Wilsonin vahvistettiin näyttelevän Merimestaria.[23] Tammikuussa 2017 Yahya Abdul-Mateen II valittiin näyttelemään Black Mantaa,[24] ja Nicole Kidman, jota alun perin kaavailtiin Hippolytan näyttelijäksi Wonder Womaniin, osallistui neuvotteluihin Vesimiehen äidin, kuningatar Atlannan, näyttelemisestä.[25] Helmikuussa Temuera Morrison oli neuvotteluissa Vesimiehen isän, Thomas ”Tom” Curryn, rooliin.[26] Huhtikuussa 2017 Dolph Lundgren valittiin näyttelemään Nereusta, Meran isää.[27] Toukokuussa Ludi Lin valittiin näyttelemään Murkia, Atlantiksen armeijan etulinjan komentajaa.[28] Melkein kaksi viikkoa tämän jälkeen Michael Beach, joka ääninäytteli Black Mantaa animaatiosarjassa Justice League Unlimited, valittiin näyttelemään Black Mantan isää.[29] Lokakuussa 2017 Graham McTavish paljasti näyttelevänsä elokuvassa.[30] Heinäkuussa 2018 paljastettiin, että Djimon Hounsou, joka näyttelee myös elokuvassa Shazam! tietäjä Shazamia, näyttelee Aquamanissa yhdessä Atlantiksen seitsemästä kuningaskunnasta asuvan Kalastajakansan kuningasta.[31] Marraskuun 2018 lopulla paljastettiin, että Julie Andrewsilla on äänirooli elokuvassa.[32]

 Jason Momoa  Arthur Curry / Vesimies  
 Amber Heard  Mera  
 Willem Dafoe  Nuidis Vulko  
 Patrick Wilson  Orm Marius / Merimestari  
 Dolph Lundgren  Nereus  
 Yahya Abdul-Mateen II  David Kane / Black Manta  
 Nicole Kidman  Atlanna  
 Kaan Guldur  9-vuotias Arthur Curry  
 Otis Dhanji  13-vuotias Arthur Curry  
 Kekoa Kekumano  16-vuotias Arthur Curry  
 Ludi Lin  Murk  
 Temuera Morrison  Thomas Curry  
 Randall Park  Stephen Shin  
 Michael Beach  Jesse Kane  
 Djimon Hounsou  Kalastajakansan kuningas Ricou  
 Natalia Safran  Kalastajakansan kuningatar Rina  
 Sophie Forrest  Kalastajakansan prinsessa Scales  
 John Rhys-Davies  Brine-kuningas (ääni)  
 Graham McTavish  Atlan  
 Julie Andrews  Karathen (ääni)  
 Leigh Whannell  lentäjä (cameo)  

Kuvaukset alkoivat Australiassa 2. toukokuuta 2017.[33] Suurin osa elokuvasta kuvattiin Village Roadshow Studiosilla Gold Coastilla, Queenslandissä ja tuotannon pysyessä osittain Newfoundlandillä, Kanadassa.[34] Toukokuun ja elokuun välissä tuotanto sijoittui myös useisiin eri paikkoihin ympäri Gold Coastia, mukaan lukien Main Beachiin, Coomeraan, Southportiin ja Amity Pointiin North Stradbroke Islandilla[35] sekä Hastings Pointiin New South Walesissä.[36] Kuvatessaan vedenalaisia kohtauksia, Wan sanoi, että ”vedenalainen maailma on supermutkikas” ja ”siellä ei ole helppo kuvata”.[37] Elokuussa 2017 Hastings Pointissa kuvattiin Amnesty Bayhyn sijoittuvia kohtauksia.[38] Saman kuukauden aikana kuvaukset sijoittuivat myös Newfoundlandiin ja Labradoriin.[39] Kuvaukset päättyivät 21. lokakuuta 2017.[40]

7. maaliskuuta 2018 Wonder Womanin säveltäjä Rupert Gregson-Williamsin paljastettiin säveltävän musiikin myös Aquamaniin.[41]

Aquaman sai ensiesityksensä Empire-teatterissa, Leicester Squarella, Lontoossa, 26. marraskuuta 2018.[42] Elokuvateattereihin se saapui 21. joulukuuta 2018.[43] Aiemmat suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 27. heinäkuuta 2018 ja 5. lokakuuta 2018.[44][45]

Joulukuussa 2018 raportoitiin, että Warner Bros. Picturesin puheenjohtaja Toby Emmerich oli antanut myönnytyksen jatko-osan toteutukselle.[46] Jason Momoa,[47] Amber Heard,[48] ja Yahya Abdul-Mateen II palaavat ensimmäisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa.[49] Huhtikuussa 2021 Pilou Asbaek osallistui neuvotteluihin roolista elokuvassa.[50] Kesäkuussa 2021 elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Aquaman and the Lost Kingdom.[51] Elokuva saa ensi-iltansa 16. joulukuuta 2022.[52]

 1. Kuvailtu elokuvassa Justice League (2017).
 1. Agar, Chris: How Much Did Aquaman Cost To Make?' Screen Rant. 19.12.2018. Arkistoitu 20.12.2018. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
 2. Williams, Trey & Donnelly, Matt: 11 Riskiest, Priciest Movie Gambles This Fall, From 'Venom' to 'Mary Poppins Returns' The Wrap. 30.8.2018. Arkistoitu 22.12.2018. Viitattu 29.12.2018. (englanniksi)
 3. Aquaman (2018) Box Office Mojo. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
 4. Havens, Edward: "Aquaman" movie back on track FilmJerk.com. 26.8.2004. Arkistoitu 11.7.2011. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 5. Sampson, Mike: Leo on Aquaman? Joblo.com. 20.7.2009. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 6. Kit, Borys: DC Entertainment Chief Reveals What's Next for Superman, Wonder Woman and 5 Superheroes Who Deserve Movies (Q&A) The Hollywood Reporter. 17.7.2013. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 7. Sullivan, Kevin P.: An 'Aquaman' Movie? DC Comics Head Would Love To See It Happen MTV. 19.7.2013. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 8. Steinberg, Brian: DC Wants Aquaman To Make A Bigger Splash Variety. 25.11.2013. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 9. ‘TMNT’ Filmmakers Talk Aliens & Dimension X in ‘Ninja Turtles’ Sequels The Hollywood Reporter. 12.8.2014. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 10. Kit, Borys: 'Furious 7' Director James Wan Eyed for 'Aquaman' (Exclusive) hollywoodreporter.com. 10.4.2015. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 11. Fleming Jr., Mike: James Wan Sets ‘Aquaman’ Deal To Direct Jason Momoa In DC Warners Pic Deadline. 3.6.2015. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 12. Kit, Borys: 'Aquaman' Hooks New Writer (Exclusive) The Hollywod Reporter. 12.11.2015. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 13. Kit, Borys: 'Aquaman' Movie Hooks 'Gangster Squad' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.7.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 14. McGloin, Matt: Aquaman Films In Australia; Michael Kenneth Williams Said To Be Black Manta CosmicBookNews. 4.9.2016. Arkistoitu 10.10.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 15. Perry, Spencer: Filming Locations for Deadpool 2, The Predator, and Aquaman ComingSoon.net. 7.11.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 16. Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: ‘Suicide Squad,’ ‘Wonder Woman,’ ‘Justice League,’ ‘The Flash,’ ‘Aquaman’ /Film. 15.10.2014. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 17. Jason Momoa Confirms Aquaman For Justice League, Thinks Standalone Movie Will Be Origin Story comicbook.com. 20.10.2014. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 18. Perry, Spencer: Jason Momoa Talks Aquaman, Wants Zack Snyder to Direct Solo Film comingsoon.net. 8.12.2014. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 19. Kit, Borys: Amber Heard in Talks to Star in 'Aquaman' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.1.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 20. EXCLUSIVE: Amber Heard Confirms Her 'Aquaman' Role in 'Justice League', Dishes on 'Interesting' Mera Costume etonline.com. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 21. Kit, Borys: 'Justice League' Adds Willem Dafoe to Cast (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.4.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 22. O’Connell, Sean: Who Willem Dafoe Is Playing In Justice League Screen Crush. 21.6.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 23. Patrick Wilson To Play ‘Aquaman’s Evil Half-Brother ORM deadline.com. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 24. 'Aquaman' Finds Its Black Manta Villain With 'Get Down' Actor (Exclusive) hollywoodreporter.com. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 25. Kit, Borys: Nicole Kidman in Talks to Join 'Aquaman' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 31.1.2017. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 26. Kit, Borys: 'Star Wars' Actor Temuera Morrison In Talks to Join 'Aquaman' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.2.2017. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 27. Kit, Borys: Dolph Lundgren Joins Jason Momoa in 'Aquaman' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.4.2017. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 28. N'Duka, Amanda: ‘Aquaman’: ‘Power Rangers’ Star Ludi Lin Joins Jason Momoa In DC Comics Pic Deadline. 15.5.2017. Viitattu 16.5.2017. (englanniksi)
 29. Aquaman: Michael Beach Confirms He Is Playing Black Manta's Father ComicBook.com. Viitattu 26.5.2017. (englanniksi)
 30. McTavish, Graham: Delighted to be able to announce my involvement in #Aquaman. Character has to be secret....for now. It's going to be awesome! twitter.com. 7.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 31. Aquaman reveals first look at the exotic Fisherman King
 32. Hibberd, James: Exclusive: Julie Andrews has a secret role in 'Aquaman' Entertainment Weekyl. 23.11.2018. Viitattu 24.11.2018. (englanniksi)
 33. Wan, James: Months of intensive prep have led to this. Here we go. #DayOne #Ahab Twitter. 2.5.2017. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 34. Production is Underway on Warner Bros. Pictures' Super Hero Action Adventure "Aquaman" Business Wire. 3.5.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 35. Goodenough, Cheryl: Filming for Aquaman movie on North Stradbroke Island Redlandcitybulletin.com.au. 9.5.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 36. Simonot, Suzanne: Nicole Kidman’s first day at work on Aquaman set on Gold Coast Goldcoastbulletin.com.au. 2.8.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 37. Eggertsen, Chris: All That Water Is Making 'Aquaman' "Super Complicated" to Shoot The Hollywood Reporter. 10.8.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 38. Evry, Max: Filming Begins on the Aquaman Lighthouse Set ComingSoon.net. 11.8.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 39. Bartlett, Geoff: Superhero film Aquaman finishes shooting in Newfoundland CBC.ca. 5.9.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 40. Wan, James: Holy mackerel, you scampi serious — that’s finally a principal photography WRAP on Aquaman!! Thank You to an awesome cast & crew. twitter.com. 21.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
 41. Rupert Gregson-Williams to Score James Wan’s ‘Aquaman’ Film Music Reporter. 7.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 42. World Premiere: Aquaman Heart of London Business Alliance. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2018. (englanniksi)
 43. McNary, Dave: Jason Momoa’s ‘Aquaman’ Gets Release Date From Warner Bros. Variety. 2.12.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 44. Fischer, Russ: DC Comics Movies Announced: 'Suicide Squad,' 'Wonder Woman,' 'Justice League,' 'The Flash,' 'Aquaman' /Film. 15.10.2014. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 45. Lincoln, Ross A.: ‘Aquaman’ To Swim Into Theaters October 2018 Deadline. 2.12.2016. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
 46. Siegel, Tatiana: Amber Heard on Her Secret Passion, Elon Musk and a Splashy New Role The Hollywood Reporter. 6.12.2018. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)
 47. Boucher, Geoff: ‘Aquaman’ Sequel: James Wan Seeking Seaworthy Script As First Film Makes DC History Deadline. 25.1.2019. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
 48. Hibberd, James: Amber Heard says she'll return for Aquaman 2: 'I'm excited to get started' Entertainment Weekly. 12.11.2020. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
 49. Ricci, Kimberly: Yahya Abdul-Mateen II Talks To Us About HBO's 'Watchmen,' 'Aquaman 2,' And Jordan Peele's 'Candyman' Uproxx. 15.10.2019. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
 50. Kroll, Justin: ‘Aquaman 2’: ‘Game Of Thrones’ Alum Pilou Asbaek Joins Jason Momoa In Sequel Deadline Hollywood. 16.4.2021. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
 51. Gonzalez, Umberto: 'Aquaman 2' Director James Wan Reveals Title for DC Movie Sequel TheWrap. 10.6.2021. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
 52. Couch, Aaron & McClintock, Pamela: 'Aquaman 2' Sets December 2022 Release Date The Hollywood Reporter. 27.2.2019. Viitattu 27.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Aquaman Internet Movie Databasessa (englanniksi)