Merimestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merimestari
Merimestari vuonna 2007.
Merimestari vuonna 2007.
Luoja(t) Bob Haney
Nick Cardy
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Aquaman nro 29 (syyskuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Orm Marius
Status aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 91 kg
Ryhmäsidokset Injustice Gang
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet
  • Prinssi Orm
  • Kuningas Orm
Voimat käyttää aseenaan taianomaista atrainia ja huipputeknisiä laitteita.
Suhteet
Sukulaiset Vesimies (velipuoli)

Merimestari (engl. Ocean Master) siviilinimeltään Orm Marius on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Bob Haneyn ja Nick Cardyn luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1966 Aquaman -sarjakuvalehden numerossa 29. Hahmo on kuvattu Vesimiehen pitkäaikaiseksi viholliseksi ja kilpailijaksi.

Orm Curry oli Vesimiehen velipuoli, Tom Curryn ja Mary O'Sullivanin poika. Hän kasvoi sankarillisen velipuolensa varjossa ja katkeroitui sen vuoksi, ettei hänellä ollut samanlaisia supervoimia kuin Vesimiehellä. Orm oli tämän johdosta toiminut ajoittain pikkurikollisena, mutta saatuaan muistinmenetyksen hän unohti entisen elämänsä ja katosi.

Vuosien päästä Orm palasi takaisin. Hän oli ottanut nimekseen Orm Marius ja esiintyi huipputeknologiaa käyttävänä merirosvona Merimestarina. Hän hyökkäsi ensisijaisesti laivojen kimppuun, mutta siirtyi sittemmin aiheuttamaan luonnonkatastrofeja, joiden avulla hän vaati maailmalta lunnaita. Merimestari teki itselleen erikoisasun ja kypärän, jonka avulla hän voisi hengittää veden alla ja erityisesti meren alla ja käytti aseenaan atrainta. Tämän myötä hän sai taistella useaan otteeseen Vesimiestä vastaan ja sai hetkellisesti vangittua Vesimiehen ja hänen apurinsa Vesipojan. Myöhemmin Vesimies sai selville, että Merimestari on hänen velipuolensa Orm. Tämä ei kuitenkaan estänyt Vesimiestä taistelemasta häntä vastaan.

Merimestari sai myöhemmin muistinsa takaisin, kun Deadman otti hänen kehonsa hallintaansa ja selvitti Ormin kadonneet muistot.[1] Se ei kuitenkaan estänyt Ormia jatkamasta juonitteluaan Vesimiestä vastaan.

The New 52 sarjakuvissa Merimestarin alkuperää muunnettiin. Toisin kuin aikaisemmissa hahmon kuvauksissa, Orm on kuvattu täysiveriseksi atlantislaiseksi, ja hänellä oli alun perin aito, veljellinen rakkaus Arthuria kohtaan ja halveksuntaa "pinta-asukkaista" heidän teoistaan, jotka ovat saastuttaneet valtameriä tuhansia vuosia ja suosivat sitä ja hän ei jaa maapalloa heidän kanssaan. Huolimatta taipumuksista hyökätä "pinta-asukkaiden" kimppuun valtamerta koskevien rikosten vuoksi, Orm sen sijaan hallitsi kansansa eduksi ja noudatti käytännesääntöjä. Orm oli kuningatar Atlannan toinen poika, mikä teki hänestä Arthur Curryn nuoremman velipuolen. Kun kuningatar Atlanna saa Arthurin Tom Curry nimisen miehen kanssa, hän luopuu lapsesta ja antaa tämän kasvattaa heidän poikansa. Atlanna pakotetaan palaamaan Atlantikselle ja naimisiin kuninkaallisen vartijansa jäsenen kanssa, ja Orm on liiton tulos. Lapsena Ormille kerrottiin tarinoita ihmisten ("pinnan asukkaiden") kauhuista ja siitä, kuinka hänellä oli pinnalla velipuoli. Surullisena hän anoi Atlantiksen vartijaa pelastamaan hänet, mutta hänen pyyntönsä evättiin, mikä inspiroi häntä nousemaan valtaistuimelle jonakin päivänä "pelastaakseen" veljensä.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Orm peri valtaistuimen mystisten olosuhteiden jälkeen isänsä ja äitinsä kuoltua päivien erolla, entisen oletettiin kuolleen vihollistensa tappamana ja jälkimmäisestä syytettiin Ormia itse äitinsä tappamisesta kuninkaallisen neuvonantajan Vulkon toimesta. Koska Vulko ei pysty esittämään todisteita, hän pakenee ja suunnittelee syrjäyttävänsä Ormin asettamalla Arthurin valtaistuimelle. Kun Vulko myöhemmin kohtaa Arthurin (joka etsii Atlantista), hän selittää tälle alkuperänsä ja kertoo hänelle, että Arthur on Atlantiksen valtaistuimen laillinen perillinen, ja siksi hänen on syrjäytettävä Orm, jonka hän väittää olevansa korruptoitunut hallitsija.

Kun veljet tapaavat, Arthur ottaa valtaistuimen, mutta luovuttaa sen Ormille vielä kerran elääkseen elämänsä Vesimiehenä lupauksena siitä, että Orm ei hyökkää pinnan asukkaiden kimppuun.

Lopulta Merimestari nousee esiin uudella statuksella; Nyt hänet kuvataan uudistuneeksi superpahikseksi, joka on luopunut entisestä elämästään asuakseen kuivalla maalla vaimonsa Erinin ja poikansa Tommyn kanssa. Hän on ristiriidassa Atlantiksen turvallisuuden kanssa ja hänen kateellisuutensa haluaa kaataa kilpailijansa ja veljensä Vesimiehen.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merimestari esiintyi Justice Leaguen kaksiosaisessa jaksossa "The Enemy Below", 3. joulukuuta 2001, jossa hahmon äänenä oli Richard Green.

Sarjassa Merimestari tunnettiin pelkästään nimellä Orm, joka kuului Atlantisin kuninkaalliseen hoviin. Orm yritti syrjäyttää velipuolensa kuninkuudesta palkkaamalla Deadshotin murhaamaan Vesimiehen, joka oli vierailemassa maanpäällisten asukkaiden johtajien luona. Orm ei halunnut tehdä minkäänlaista sopimusta maanpäällisten asukkaiden kanssa vaan halusi julistaa sodan heitä vastaan. Epäonnistuttuaan Vesimiehen murhaamisessa hän määräsi velipuolensa pidätettäväksi petturuudesta. Orm yritti samalla tappaa Vesimiehen jättämällä hänet kahleisiin vajoamaan kohti meren pohjaa. Vesimies onnistui kuitenkin pakenemaan loukusta ja pysäytti Ormin, joka yritti hukuttaa koko maailman yrittämällä sulattaa pohjoisnavan jäätiköt. Taistelun aikana Orm myöhemmin putosi omaan kuolemaansa.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merimestari teki omalla nimellään esiintymisen Batman – pelottomat -sarjan jaksossa "Evil Under the Sea!", 28. marraskuuta 2008, jossa hahmon äänenä toimi Wallace Langham.

Sarjassa Merimestari palasi takaisin Atlantisiin veljensä Vesimiehen annettua hänelle toisen mahdollisuuden korjata edelliset erheensä. Sitä vastoin Merimestari tekee yhteistyötä Black Mantan kanssa salamurhatakseen Vesimiehen, jotta Merimestari nousisi valtaistuimelle. Black Manta kuitenkin pettää Merimestarin ja hän joutuu tekemään yhteistyötä Vesimiehen ja Batmanin kanssa pelastaakseen Atlantisin.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merimestari esiintyy animaatiosarjassa Young Justice, jossa häntä ääninäyttelee Roger Craig Smith.

Merimestari esiintyi Harley Quinn animaatiosarjan jaksossa "Another Sharkley Adventure", jossa häntä ääninäytteli Alan Tudyk.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2001 Richard Green Justice League
2008 Wallace Langham Batman – pelottomat
2018
2023
Patrick Wilson Aquaman
Aquaman and the Lost Kingdom
  1. Aquaman nro 50 (3/1970)