Aquaman (sarjakuvalehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aquaman
Sarjakuvan kuudes numero vuodelta 1962.
Sarjakuvan kuudes numero vuodelta 1962.
Kustantaja DC Comics
Julkaisuaika helmikuu 1962 – jatkuu
Lehtien määrä 222
Päähahmo(t) Vesimies
Luoja(t) Mort Weisinger
Paul Norris

Aquaman on DC Comicsin kustantama sarjakuvasarja. Sarjakuvan päähahmo Vesimies esiintyi ensi kerran vuonna 1941 More Fun Comics sarjakuvalehden numerossa 73. Suosion myötä se sai nimeään kantavan sarjakuvasarjan, jonka julkaiseminen alkoi helmikuussa 1962. Sarjakuvaa on kuitenkin julkaistu vaihtelevasti. Alun perin Aquaman-sarjakuvaa julkaistiin kuusi kertaa vuodessa, kunnes se lopetettiin vuonna 1971. Sittemmin sitä jatkettiin Paul Kupperbergin käsikirjoittamana vuosina 1977–1978, jonka aikana julkaistiin seitsemän numeroa. Seuraavan kerran Aquaman-sarjakuvaa julkaistiin kerran kuussa minisarjakuvana vuosina 1986, 1989 ja 1991–1994. Sittemmin vuosina 1994–2001 julkaistu kuudes osa on pitkäkestoisin sarjakuva, jossa Vesimies koki uudenlaisen ulkomuodon. Seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin osa Aquaman-sarjakuvasta julkaistiin vuosina 2003–2007. Sen viimeiset 18-numeroa veivät Vesimiehen uudelaiseen fantasia suuntaan, jossa päähahmona oli uusi Vesimiehen nimeä kantanut hahmo. Lisäksi sarjakuvan nimettiin uusiksi "Aquaman: Sword of Atlantis".

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen osa (1962–1971, 1977–1978)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin Aquaman-sarjakuvaa julkaistiin kuusi kertaa vuodessa, kunnes se lopetettiin vuonna 1971. Sittemmin sarjakuvaa jatkettiin Paul Kupperbergin käsikirjoittamana vuosina 1977–1978, jonka aikana julkaistiin seitsemän numeroa. Yhteensä ensimmäinen osa kesti 63 numeron verran.

Toinen osa (1986)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkän hiljaiselon jälkeen DC Comics päätti tuoda Vesimiehen oman sarjakuvan takaisin ja kustansi Neal Poznerin käsikirjoittaman ja Craig Hamiltonin piirtämän 4-osaisen minisarjakuvan. Sarja sai uudenlaisen tarinan ja erityisesti Vesimiehen asu muutettiin normaalista oranssin ja vihreän sekoituksesta siniseksi. Sarjakuvaa julkaistiin kerran kuussa helmikuusta toukokuuhun, mutta huolimatta menestyksestä sitä ei jatkettu.

Toisin kuin kulta-ajan (1960-luvun) Vesimies, tämä versio asui New Venicessa, Floridassa yhdessä vaimonsa Meran kanssa. Kunnes hänen ystävänsä Vulko antoi Vesimiehelle sinisen suojaväriasun, suojellakseen tätä omalta vihaiselta kansalta.

Kolmas osa (1989)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme vuotta myöhemmin edellisesti Aquaman-sarjakuvasta DC Comics julkaisi uuden minisarjakuvan. Tällä kertaa 5-osaisen sarjakuvan käsikirjoittivat Keith Giffen ja Robert Loren Fleming, kun piirtämisestä ja tussaamisesta vastasivat Curt Swan ja Al Vey. Se ei jatkanut edellisen sarjakuvan tarinaa, mutta säilytti joitain elementtejä. Lisäksi Vesimiehen asu palautettiin normaaliin oranssin ja vihreän yhdistelmään.

Neljäs osa (1991–1992)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aquamanin neljäs osa oli 13-osainen, jota julkaistiin edellisten sarjakuvien tavoin kerran kuukaudessa. Shaun McLaughlin käsikirjoittama sarja esitti Vesimiehen murjottavana ja pahan tuulisena sankarina, joka suri ensimmäisessä osassa menettämäänsä poikaansa Arthur junioria.

Viides osa (1993–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aquaman sai jälleen uuden minisarjakuvan, kun 4-osainen Aquaman: Time and Tide kertoi Vesimiehen synnyintarinan sekä kohdatessaan ensimmäistä kertaa rannikon asukkaita. Sarjakuvan käsikirjoitti Peter David ja kuvittamisesta vastasivat Kirk Jarvinen ja Brad Vancata.

Kuudes osa (1994–2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aquamanin kuudes osa toi sarjakuvaan uudenlaisen ilmeen. 76-osaisessa sarjakuvassa Vesimies koki muodon muutoksen. Pidempien hiusten ja parrakkaan kasvojen ohella se menetti vasemman kätensä tavattuaan Vesipojan kanssa Charybdisin, joka varasti hänen voimansa, mutta oli tyytymätön niiden rajoituksiin. Ilman kykyjä Vesimies menetti Charybdisiä vastaan käydyssä taistelussa vasemman kätensä piraijojen syömänä. Vesimies korvasi puuttuvan kätensä harppuunan terällä. Myöhemmin sarjakuvan loppuvuosina Vesimies sai myös uudenlaisen asun S.T.A.R. Labs -yhtiöltä, jossa sillä oli tutut vihreät trikoot, mutta piti yllään oikealla puolen vartaloaan gladiaattorimaista haarniskaa. Lisäksi S.T.A.R. Labs paransi Vesimiehen harppunakättä. Samalla Vesimiehen alkuperäinen apuri Garth muutti nimensä Vesipojasta Tempestiksi vuonna 1996.[1]

Seitsemäs osa (2003–2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehen suosion jatkuessa se sai seitsemännen numeron, jossa uuden osan käsikirjoittanut Rick Veitch palautti Vesimiehen ulkomuodon takaisin alkuperäiseksi. Se kuitenkin muutti vasemmankäden koukkukädestä vesikädeksi, joka toimi Muovimiehen kykyjen tavoin. Tarinassa se oli karkotettu Atlantisista, jonka jälkeen hän tapasi joen rouvan. Vesimies lupautui olemaan rouvan veden kantaja ja sai vastalahjaksi uuden mystisestä vedestä tehdyn käden. Veitch teki sarjakuvaa kuitenkin 12-numeron verran, kunnes John Ostrander ja Will Pfeifer jatkoivat käsikirjoittamista aina numeroon 24. John Arcudi jatkoi lopulta seitsemännen osan tekemistä aina numeroon 39. saakka.

Myyntien ollessa laskussa Dan Didio pyysi Kurt Busiekia viemään sarjakuvan uuteen suuntaan. Didio halusi viedä sarjakuvan enemmän fantasian puolelle, kuten Robert E. Howard ja J. R. R. Tolkien tapaisiksi tarinoiksi. Sarjakuvan nimi muutettiin Aquaman: Sword of Atlantis, jossa pääsankarina oli alkuperäisen Vesimiehen sijasta Arthur Joseph Curry, joka oli ensimmäisen 1960-luvun sarjakuvan tavoin koeputkilapsi. Curryn äiti kuoli ennen aikaisessa synnytyksessä, jonka vuoksi hänen isänsä joutui piikittämään poikaansa mutaatioseerumilla. Hän eli koko elämänsä tankin sisällä, kunnes huuhtoutui mereen myrskyn iskiessä ja huomasikin kykenevänsä elää veden alla. Pian Curry sai yhteyttä mentaalisesti humanoidilta, joka houkutteli häntä auttamaan Vesimiehen vihollista King Sharkia. Humanodin kysyessä Curryn nimeä se luuli häntä alkuperäiseksi Vesimieheksi. Myöhemmin tarinassa meren asukkaat alkavat pitämään Currya alkuperäisen Vesimiehen häpäisijänä, vaikka itse Curry ei aluksi halunnut kantaa sankarin roolia.

Busiek muunsi myös Fisherman tarinaa, jossa sen kypärä onkin isännästään vallan ottanut muukalaisolento. Sarjakuva ei kuitenkaan menestynyt toivotulla tavalla ja se kesti 18 numeroa päättyen joulukuussa 2007.[2]

Kahdeksas osa (2011–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimiehen noustua takaisin suosioon "Brightest Day" sarjakuvan myötä vuonna 2010, Geoff Johns julkisti maaliskuussa 2011 tuovansa sankarin nimikkolehden takaisin.[3]

Sarjassa Vesimies on luopunut Atlantiksen kruunusta ja haluaa elää vaimonsa Meran kanssa ilman Kuninkaan vastuuta. Vesimies ei kuitenkaan kykene pakenemaan vastuutaan, kun sukupuuttoon oletettu Trench-rotu nousee esiin.

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja Vuodet Numerot
Peter David 1993–1994 1–4

Seitsemäs osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja Vuodet Numerot
Rick Veitch 2003–2004 1–12
John Ostrander 2004–2005 13–14, 23–24
Will Pfeifer 2004 15–22
John Arcudi 2005–2006 25–29, 32–39
Kurt Busiek 2006–2007 40–49
Tad Williams 2007 50–57

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aquaman (vol. 6) nro 20
  2. aquaman Sword of Atlantis (DC Comics comic book) Comic Vine Viitattu 22.7.2010 (englanniksi)
  3. Exclusive: GEOFF JOHNS Talks AQUAMAN Ongoing Series Newsarama. 29.3.2011 Viitattu 1.4.2011 (englanniksi)