Atrain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burmalainen atrain 1700-luvulta
Atrainta kädessään pitävä Poseidon. Kööpenhaminan satamassa sijaitseva veistos.

Atrain on keihään kaltainen kalastusväline, jota käytetään tuulastuksessa. Atraimen kärjessä voi olla jopa yli kymmenen rinnakkaista piikkiä. Piikeissä on usein väkäset, jotka estävät saaliin irtoamisen. Taisteluvälineenä käytettävä kolmikärki on eräänlainen atrain, mutta siinä ei yleensä ole väkäsiä ja piikkien reunat ovat leikkaavia.

Merenjumalan tunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lucaniasta, Poseidoniasta n. 530-500 eaa. löydetyssä kolikossa Poseidon pitelee atrainta.

Atrain on kuvattu kansanperinteessä ja luonnonuskonnoissa lähinnä merenjumalan tunnusmerkiksi ja vertauskuvaksi. Suomessa se on kuvattu Ahdin ja Kreikassa Poseidonin kalastusvälineeksi. Tavaramerkkiin liittyvässä logossa atrain on 1948 vuodesta alkaen valmistetussa Ahti-sillipurkin kannessa pelkistetyn vedenjumala Ahdin yhteydessä. Myös piru ja paholainen kuvataan usein kolmikärkisen atraimen (tai pikemminkin hiilihangon) kanssa.

Valtiolliset symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Neuvostoliitosta itsenäistyneen Ukrainan tasavallan pieni vaakuna

Valtiollisena vertauskuvana atrain on Ukrainan vaakunassa. Ensimmäisen kerran Ukrainassa vaakunan yhteydessä on atrainta tiettävästi käytetty Svjatoslav I:n (-972) aikana. Atrainta käytti 1918 Ukrainan kansantasavalta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atraimen englanninkielinen nimi, Trident, on yhdysvaltalaisen sukellusveneistä laukaistavan mannertenvälisen ohjuksen nimi. Se on myös Trident-selainmoottori Internet Explorerissa sekä kolmisuihkumoottorinen matkustajalentokone Hawker Siddeley Trident.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.