A History of Violence (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A History of Violence
Ohjaaja David Cronenberg
Käsikirjoittaja Josh Olson
Perustuu John Wagnerin sarjakuvaromaaniin Väkivaltainen tausta
Tuottaja David Cronenberg
Cris Bender
J. C. Spink
Säveltäjä Howard Shore
Kuvaaja Peter Suschitzky
Leikkaaja Ronald Sanders
Pääosat Viggo Mortensen
Maria Bello
Ashton Holmes
Ed Harris
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Productions
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 2005
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

A History of Violence on David Cronenbergin ohjaama kanadalais-yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 2005. Se perustuu John Wagnerin sarjakuvaromaaniin Väkivaltainen tausta.

Pääosaa, kahvilanpitäjä Tom Stallia, esittää Viggo Mortensen. Maria Bello on Stallin vaimo Edie. Ashton Holmes ja Heidi Hayes esittävät Stallien lapsia Jackia ja Sarahia. Koko Stallien perhe joutuu kohtaamaan väkivallan Stallin kahvilassa tapahtuvan ryöstöyrityksen jälkeen. Elokuva kertoo siitä, kuinka kukin siihen yksilönä ja yhteisönä suhtautuu.

Vuonna 2016 A History of Violence äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1]

A History of Violence kuului viimeisiin Hollywood-elokuviin, jotka julkaistiin VHS-videokasetteina.[2]

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa kaksi miestä on lähdössä motellista. Toinen käy vielä sisällä, ja pian selviää, että miehet ovat tappaneet hotellin henkilökuntaa. Seuraavaksi siirrytään Indianaan rauhalliseen kylään, jossa asuu Stallin perhe: isä Tom (Viggo Mortensen), äiti Edie (Maria Bello) sekä lapset Jack ja Sarah. Tom pyörittää pientä kuppilaa idyllisessä paikassa.

Rauha rikkoutuu, kun alun rikolliskaksikko sattuu paikalle ja aikoo ryöstää kuppilan. Tom kuitenkin tappelee vastaan ja tappaa molemmat taidokkaasti. Tomista tulee sankari, ja juttu menee uutisiin. Ongelmat kuitenkin jatkuvat, kun paikalle saapuu gangstereita, joiden johtaja Carl Fogarty (Ed Harris) väittää, että Tom on tappaja Joey Cusack Philadephiasta. Tom väittää, ettei ole käynytkään Philyssä, mutta Fogarty konnineen ei usko.

Tomin poika Jack puolestaan joutuu vaikeuksiin hakattuaan koulussa kiusaajansa. Jackin ja Tomin keskustelu karkaa käsistä, ja Tom lyö poikaansa, joka lähtee. Fogarty ahdistelee Edietä ja Sarahia näiden ollessa kaupassa ja käskee Edien kysyä Tomilta, miksi tämä on niin hyvä tappamaan ihmisiä. Tilanne muuttuu räjähdysherkäksi, kun Tom kuulee Fogartyn tempusta. Fogarty konnineen saapuu Tomin talolle Jack mukanaan. Tilanne kärjistyy, kun Tom ei suostu lähtemään konnien mukaan. Lopulta hän hakkaa toisen Fogartyn konnista ja ampuu toisen. Fogarty uhkaa ampua Tomia ja kysyy viimeisiä sanoja, jolloin Tom sanoo: "Olisi pitänyt tappaa sinut Philyssä". Fogarty virnistää ja sanoo: "Niin Joey, sinun olisi pitänyt". Mutta ennen kuin Fogarty ampuu Tomia, Jack ampuu tätä selkään haulikolla ja tappaa tämän. Tom on nyt muuttunut, ja sen huomaa myös Edie. Tom oikeasti on Joey Cusack.

Tom saa soiton veljeltään Richieltä ja menee tapaamaan tätä. Richie vihaa veljeään, ja Richien roistot yrittävät tappaa Tomin. Tom kuitenkin tappaa heidät kaikki ja lopulta ampuu Richien. Elokuva päättyy, kun Tom palaa kotiin.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Viggo Mortensen  Tom Stall/Joey Cusack  
 Maria Bello  Edie Stall  
 Ed Harris  Carl Fogarty  
 Aiden Devine  Charles "Charlie" Roarke  
 Bill McDonald  Frank Mulligan  
 William Hurt  Richie Cusack  
 Ian Matthews  Ruben  
 Ashton Holmes  Jack Stall  
 Heidi Hayes  Sarah Stall  
 Stephen McHattie  Leland Jones  
 Greg Bryk  Billy Orser  
 Peter MacNeill  sheriffi Sam Carney  

Lauri Lehtinen (Tv-maailma) antoi arvion ”tiukka elokuva”, jota päänäyttelijä kannattelee hienosti. Lehtisen mukaan elokuva on mieltä riivaava mutta samalla vapauttavana teos, joka osuu asian ytimeen.[3]

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. Boucher, Geoff: VHS era is winding down Los Angeles Times. 22.12.2008. Arkistoitu . Viitattu 07.11.2022. (englanniksi)
  3. Lehtinen, Lauri: History of ViolencE - tarina väkivallasta. Tv-maailma 34/2014, s. 13,