Howard Shore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howard Shore
Shore vuonna 2010.
Shore vuonna 2010.
Henkilötiedot
Koko nimi Howard Leslie Shore
Syntynyt18. lokakuuta 1946 (ikä 77)
Toronto, Ontario, Kanada
Ammatti elokuvasäveltäjä
Puoliso Elizabeth Cotnoir
Ohjaaja
Palkinnot

Oscar

Aiheesta muualla
www.howardshore.com
IMDb
Elonet

Howard Leslie Shore (s. 18. lokakuuta 1946 Toronto) on kanadalainen elokuvasäveltäjä.[1]

Uran alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shore syntyi juutalaiseen perheeseen Torontossa Kanadassa ja opiskeli musiikkia Berkleen musiikkicollegessa Bostonissa Yhdysvalloissa. Vuodesta 1969 vuoteen 1972 hän esiintyi Lighthouse-orkesterissa. Vuosina 1975–1980 hän oli televisioshow Saturday Night Liven musiikillinen ohjaaja. Samoihin aikoihin hän esiintyi useissa musikaalisissa hupailuissa mukaan lukien All-Nurse Band ja pukeutui mehiläistenhoitajaksi John Belushi/Dan Aykroyd -esitykseen Slim Harpon klassikosta ”I’m a King Bee”. Hän myös ehdotti Aykroydille ja Belushille nimen The Blues Brothersiin.

Vuonna 1979 ilmestyneestä The Brood -elokuvasta lähtien Shore on säveltänyt musiikin kaikkiin David Cronenbergin elokuviin lukuun ottamatta elokuvaa Viimeinen yhteys: The Dead Zone (1983).

Menestyneeksi säveltäjäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shore on noussut yhdeksi aikansa menestyneimmistä ja monipuolisimmista elokuvasäveltäjistä. Hänen musiikkinsa on yleensä elokuvan mukainen eikä hänellä ole tiettyjä maneereja, joita käyttäisi elokuvasta toiseen vähän muunnellen, kuten monella muulla menestyneellä säveltäjällä. Ja tämä on toistaiseksi ollut hänen vahvuutensa säveltäjänä.

Taru sormusten herrasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Jacksonin ohjaaman ja J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvan Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian ensimmäisen osan Sormuksen ritarien ilmestyttyä vuonna 2001 myös Shore sai osansa sen tuomasta julkisuudesta sekä Oscar-palkinnon parhaasta elokuvamusiikista. Vuonna 2002 ilmestyi trilogian toinen osa Kaksi tornia. Vuonna 2003 julkaistusta Kuninkaan paluusta Shore sai vielä toisen Oscar-palkinnon parhaasta musiikista. Lisäksi hän sai Oscarin yhdessä Fran Walshin ja Annie Lennoxin kanssa Kuninkaan paluuseen tehdystä laulusta ”Into the West”. Hän sävelsi lisäksi uutta musiikkia kunkin osan pidennettyihin versioihin.

Vuodesta 2004 lähtien Shore kiersi ympäri maailmaa johtaen paikallisia orkestereita esittäen hänen elokuvien musiikista sovittamaansa sinfoniaa nimeltään The Lord of the Rings: Symphony In Six Movements eli ”Taru sormusten herrasta: Sinfonia kuudessa osassa”. Kutakin elokuvan osaa vastaa kaksi sinfonian osaa (Tolkienin teos koostuu kuudesta kirjasta, mutta julkaistiin kolmessa osassa). Toisen ja kolmannen osan välissä on väliaika. Konsertteihin sisältyy myös heijastettuja kuvia, jotka yhdistävät soitettavan musiikin elokuvan kohtauksiin. Muihin töihin keskittyäkseen Shore on antanut myös muiden johtaa konsertteja, kuten Markus Huberin, Alexander Mickelthwaten ja John Maucerin.

Shore sai Golden Globe palkinnot sormusten herra-trilogian toisesta ja kolmannesta osasta sekä vuonna 2005 Lentäjä (The Aviator)-elokuvasta. Hän oli ehdokkaana trilogian ensimmäisestä osasta, sekä elokuvista Eastern Promises 2008 ja Hugo 2012. [2]

King Kong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shoren oli tarkoitus jatkaa yhteistyötä Jacksonin kanssa myös vuoden 2005 elokuvassa King Kong, mutta heidän välillään ilmenneiden taiteellisten erimielisyyksien vuoksi hänen tilalleen tuli James Newton Howard. Elokuvan musiikista suurin osa oli jo nauhoitettu.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Howard Shore rottentomatoes.com. Viitattu 30.3.2024.
  2. Howard Shore goldenglobes.com. Viitattu 30.3.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]