Hobitti – Odottamaton matka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hobitti –
Odottamaton matka
The Hobbit:
An Unexpected Journey
Ohjaaja Peter Jackson
Käsikirjoittaja Fran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Guillermo del Toro
Perustuu J. R. R. Tolkienin romaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin
Tuottaja Carolynne Cunningham
Zane Weiner
Peter Jackson
Fran Walsh
Säveltäjä Howard Shore
Kuvaaja Andrew Lesnie
Leikkaaja Jabez Olssen
Tuotantosuunnittelija Dan Hennah
Pukusuunnittelija Ann Maskrey
Richard Taylor
Pääosat Ian McKellen
Martin Freeman
Richard Armitage
James Nesbitt
Ken Stott
Cate Blanchett
Ian Holm
Christopher Lee
Hugo Weaving
Elijah Wood
Andy Serkis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Uusi-Seelanti
Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Metro-Goldwyn-Mayer
Warner Bros.
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Ensi-ilta Uusi-Seelanti 12. joulukuuta 2012
Suomi 12. joulukuuta 2012
Yhdysvallat 14. joulukuuta 2012
Kesto 169 min[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 270 000 000 dollaria
Tuotto 1 017 003 568 dollaria [2]
Seuraaja Hobitti – Smaugin autioittama maa
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Hobitti – Odottamaton matka (The Hobbit: An Unexpected Journey) on vuonna 2012 ensi-iltansa saanut ensimmäinen osa Peter Jacksonin ohjaamasta Hobitti-elokuvatrilogiasta, joka pohjautuu J. R. R. Tolkienin fantasiaromaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin. Elokuvaa seuraavat elokuvat Smaugin autioittama maa ja Viiden armeijan taistelu. Kolme elokuvaa yhdessä edeltävät Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiaa.

Elokuva sijoittuu Keski-Maahan 60 vuotta ennen Taru sormusten herrasta -tapahtumia. Hobitti Bilbo Reppuli (Martin Freeman) pääsee elämänsä matkalle, kun velho Gandalf Harmaa (Ian McKellen) suostuttelee hänet lähtemään 13 kääpiön kanssa johtajanaan Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) läpi Keski-Maan vaatimaan Yksinäisen vuoren takaisin lohikäärme Smaugin vallasta.

Jackson käsikirjoitti elokuvan myös Taru sormusten herrasta -elokuvia käsikirjoittaneiden Fran Walshin ja Philippa Boyensin kanssa sekä Guillermo del Toron kanssa, jonka piti alun perin ohjata Hobitti -elokuvasarja.[3] Elokuva kuvattiin 3D:nä HFR (High Frame Rate) -tekniikalla, jolloin kuvia on kaksi kertaa enemmän sekunnissa kuin perinteisesti kuvatussa elokuvassa.

Elokuvan ensi-ilta oli Uudessa-Seelannissa 28. marraskuuta 2012 ja Suomessa 12. joulukuuta 2012.

Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria ja ohitti tuotossa muun muassa Jacksonin elokuvat Sormuksen ritarit ja Kaksi tornia.[4] Elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta parhaista erikoistehosteista, lavastuksesta ja maskeerauksesta.[5]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

111. syntymäpäivänään, hobitti Bilbo Reppuli (Ian Holm) alkaa kirjoittaa serkunpojalleen Frodolle (Elijah Wood) matkasta, jonka hän teki 60 vuotta aiemmin. Bilbo kertoo ensin Ereborin kääpiövaltakunnasta, kuninkaasta Thrórista (Jeffrey Thomas), ja kuinka pohjoisen tulilohikäärme Smaug hyökkää Ereboriin vieden kääpiöiltä heidän kotinsa ja tuhoten lähellä sijaitsevan ihmisten asuttaman Laakson kaupungin. Thrórin pojanpoika Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) näkee haltiakuningas Thranduilin (Lee Pace) kääntyvän takaisin auttamatta hänen kansaansa.

Vuosia myöhemmin velho Gandalf Harmaa (Ian McKellen) kutsuu Thorinin johtaman kääpiöjoukon 50-vuotiaan Bilbon (Martin Freeman) taloon tämän tietämättä. Bilbo liittyy vastahakoisasti retkikuntaan ”voroksi” auttamaan heitä varastamaan aarteet takaisin Smaugilta. Peikot Bertti, Tom ja Viljami ottavat joukon vangiksi, mutta Gandalf pelastaa heidät, kun Auringon valo muuttaa ne kiveksi. He löytävät peikkojen luolasta haltiamiekat Orkrist ja Glamdring sekä pienemmän miekan, jonka Gandalf antaa Bilbolle.

Toinen velho, Radagast Ruskea (Sylvester McCoy), ilmestyy ja kertoo, että Dol Guldurissa asustaa Noita (Benedict Cumberbatch), joka myrkyttää Synkmetsää. Hukilla ratsatavat örkit jahtaavat seuruetta, jonka Gandalf johtaa Rivendelliin, jossa Elrond (Hugo Weaving) tutkii kääpiöiden kartan ja löytää vihjeen salaisesta sisäänkäynnistä, joka on näkyvissä vain Durinin päivänä. Gandalf kertoo Valkoiselle Neuvostolle Noidasta ja näyttää Radagastin löytämän Angmarin Noitakuninkaalle kuuluneen Morgulin veitsen. Lothlórienin Valtiatar Galadriel (Cate Blanchett) uskoo Gandalfia, mutta Elrond ja Saruman Valkoinen (Christopher Lee) eivät pidä Noitaa suurena uhkana.

Bilbo ja kääpiöjoukko jatkavat matkaa Sumuvuorille, missä he ensin todistavat kivijättiläisten taistelua, ja yöllä hiidet vangitsevat heidät ja vievät kuninkaansa, Ison hiiden (Barry Humphries), eteen. Bilbo pääsee pakoon ja kohtaa Klonkun (Andy Serkis), joka pudottaa taskustaan kultaisen sormuksen viedessään hiittä syötäväksi. Bilbo ottaa sormuksen ja laittaa sen taskuunsa. Klonkku huomaa hänet ja vaatii heidän pelaavan arvoituspeliä. Bilbon kysyessä mitä hänellä on taskussaan, Klonkku tajuaa Bilbon löytäneen sormuksen ja hyökkää. Laittaessaan sormuksen sormeensa Bilbosta tulee näkymätön ja hän seuraa Klonkkua pois luolasta.

Gandalf vapauttaa kääpiöt hiisien kynsistä, tappaa Ison hiiden ja he pakenevat vuorelta. Ollessaan näkymätön Bilbo säästää Klonkun hengen säälistä ja liittyy jälleen kääpiöjoukkoon. Örkkipäällikkö Azog Turmelija (Manu Bennett), joka oli tappanut Thrórin ja menettänyt kätensä taistelussa Thorinia vastaan, hyökkää joukkoineen heidän kimppuunsa, ja kääpiöt joutuvat kiipeämään puihin. Thorin haastaa Azogin mutta häviää taistelun ja melkein kuolee, mutta Bilbo estää örkkejä tappamasta häntä. Gandalfin kutsumat kotkat pelastavat joukon ja vievät heidät Otavankalteeseen. Gandalf herättää Thorinin, ja he katsovat kukkulalta näkyvää Ereboria, missä rastaan koputus herättää nukkuvan Smaugin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Ian McKellen    Gandalf Harmaa  
 Martin Freeman    Bilbo Reppuli  
 Richard Armitage    Thorin Tammikilpi  
 James Nesbitt    Bofur  
 Ken Stott    Balin  
 Cate Blanchett    Galadriel  
 Hugo Weaving    Elrond  
 Ian Holm    vanha Bilbo Reppuli  
 Christopher Lee    Saruman Valkoinen  
 Elijah Wood    Frodo Reppuli  
 Andy Serkis    Klonkku  
 Sylvester McCoy    Radagast Ruskea  
 Barry Humphries    Iso hiisi  
 Aidan Turner    Kíli  
 Dean O’Gorman    Fíli  
 Graham McTavish    Dwalin  
 Adam Brown    Ori  
 Peter Hambleton    Glóin, Viljami  
 John Callen    Óin  
 Mark Hadlow    Dori, Bertti  
 Jed Brophy    Nori  
 William Kircher    Bifur, Tom  
 Stephen Hunter    Bombur  
 Lee Pace    Thranduil  
 Benedict Cumberbatch    Synkmetsän Noita  
 Manu Bennett    Azog Turmelija  
 Conan Stevens    Bolg  
 Jeffrey Thomas    Thrór  
 Michael Mizrahi    Thráin  
 Bret McKenzie    Lindir  
 John Rawls    Yazneg  
 Ben Mitchell    Narzug  
 Stephen Ure    Fimbul, Grinnah  
 Kiran Shah    Hiisikirjuri  

Vain pidennetyssä versiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Sonia Forbes-Adam  Belladonna Tuk  
 Dan Hennah  vanha Tuk  
 Luke Evans  Girion  
  1. THE HOBBIT - AN UNEXPECTED JOURNEY bbfc.co.uk. Viitattu 9.12.2012. (englanniksi)
  2. The Hobbit: An Unexpected Journey Box Office Mojo. 24.2.2013. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  3. McNary, Dave: 'Lord' fellowship signs on for 'Hobbit': Jackson, Walsh, Boyens onboard for film Variety.com. 19.8.2008. Viitattu 2.9.2008. (englanniksi)
  4. Box Office Mojo: Around-the-World Roundup: 'Hobbit' Journeys Past $1 Billion 5.3.2013. Viitattu 6.3.2013. (englanniksi)
  5. Sims, Andrew: Oscar 2013 nominations – Complete list of nominees, ‘Lincoln’ leads with 12 nominations 10.1.2013. Hypable. Viitattu 10.1.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]