Thorin Tammikilpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thorin II Tammikilpi on J. R. R. Tolkienin luoma fiktiivinen hahmo kirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin ja kirjassa Keskeneräisten tarujen kirja.

Thorin syntyi vuonna 2746 Kolmatta Aikaa ja kuoli vuonna 2941. Hän oli kuollessaan 195-vuotias. Thorin oli kääpiö Durinin heimoa (yksi kääpiöiden seitsemästä heimosta) ja ehti olla heimon kuningas 91 vuotta. Thorin oli kääpiöksi kookas ja erityisen voimakas ja urhoollinen. Thorinilla oli nuorempi veli Frerin ja sisar Dis. Thorin soitti harppua. Hänen isoisänsä Thrór oli Ereborin eli Yksinäisen vuoren Vuorenalainen Kuningas Lohikäärme Smaug Kultaisen hyökätessä Yksinäiselle vuorelle. Thorinin isä Thráin II ja isoisä selvisivät elossa pakenemalla Ereborin sisältä salaista käytävää pitkin. Thorin säilyi elossa Smaugin vallatessa vuoren, koska sattui juuri silloin olemaan ulkona. Smaug ajoi Thorinin maanpakoon yhdessä muiden eloonjääneiden kääpiöiden kanssa. Tähän aikaan Thorin oli 24-vuotias. Taakseen kääpiöt jättivät suuren kulta-, hopea- ja jalokiviaarteen, jonka päällä lohikäärme Smaug nukkui vuoren alimmassa suuressa aarrekammiossa.

Paon jälkeen Thorinin isoisä ja heimon kuningas Thrór musertui henkisesti ja jätti kansansa. Hän lähti vaeltamaan etelään mukanaan vain yksi kumppani, Nar. Nar palasi 20 vuoden kuluttua ja kertoi heidän vaeltaneen Moriaan, missä Örkkipäällikkö Azog oli vanginnut heidät ja polttanut nimensä kuningas Thrórin otsaan häpäistäkseen kääpiökuninkaan. Nar päästettiin vankeudesta vapaaksi, jotta hän veisi kääpiöille tiedon heidän kuninkaansa hirvittävästä kohtelusta.

Thorin ja Thráin sekä muut eloonjääneet kääpiöt vaelsivat Ereborista paettuaan Mustainmaahan ja ansaitsivat alussa elantonsa seppinä ja töissä kaivoksissa jopa louhimassa hiiltä, mitä kääpiöt pitivät alempiarvoisena työnä. Kääpiöt olivat nimittäin ylpeä ja uljas kansa, jonka metallintyöstötaidot olivat joissakin tapauksissa jopa haltioita paremmat. Aikaa myöten Thorin väkensä kanssa vaurastui ja oli jopa melkoisen varakas, mutta jatkuvasti hänen mieltään silti poltti halu saada Ereborin aarre takaisin ja palauttaa Vuorenalainen Kuningaskunta. Tämä ja halu kostaa Smaugille teki hänet levottomaksi ja halukkaaksi lähtemään Ereboriin.

Narin tuoma tieto Thrórin kohtalosta suututti Thráinin ja hän kokosi suuren kääpiöarmeijan ja aloitti Kääpiöiden ja Örkkien Sodan Thorinin ollessa vielä nuori 53-vuotias kääpiö. Kääpiöarmeija marssi Sumuvuorille Morian itäiselle portille. Siellä Dimrillin laaksossa käydyssä Azanulbizarin taistelussa Thorin osoitti suurta taitoa ja urhoollisuutta nuoruudestaan huolimatta. Kesken taistelun hänen kilpensä särkyi ja hän kaappasi suojakseen tammen oksan, mistä hän sai nimen Tammikilpi. Taistelussa örkkien johtaja Azog lyötiin, mutta kääpiöt kokivat myös raskaita tappioita, ja muun muassa Thorinin veli Frerin kaatui. Moriaa ei kuitenkaan pystytty valtaamaan takaisin, mutta portin raosta Dáin Rautajalka näki vilaukselta kaivoksessa liikkuvan kauhistuttavan balrogin.

Myöhemmin Kolmannen Ajan vuonna 2941 velho Gandalfin johdolla Thorin muodosti 12 muun kääpiön ja hobitti Bilbo Reppulin kanssa seurueen Smaugin lyömiseksi. Thorinin tunsi sinisestä huppuviitasta, jonka hupusta roikkui hopeinen tupsu. Seurueen jäsenet olivat: Thorin, Balin (myöhemmin vähän aikaa Morian ruhtinas), Glóin, Dwalin, Kíli (äiti Dis), Fíli (äiti Dís), Dori, Nori, Ori, Óin, Bifur, Bofur, Bombur ja tietenkin Hobitti Bilbo Reppuli. Luettelo Keski-Maan sivuhahmoista sisältää lisätietoja Thorinin seurueen jäsenistä. Thorin taisteli hiisiä ja hukkia vastaan Viiden armeijan taistelussa. Hän hyökkäsi Pohjoisen örkkien päällikön Bolgin henkivartiokaartia vastaan 12 toverinsa kanssa ja joutui saarroksiin ja haavoittui pahoin keihäiden lävistettyä hänet. Ennen kuin hän kuoli hänet kantoi pois taistelutantereelta Beorn, joka oli karhuksi muuttuneena tullut taistelemaan. Kuolinvuoteellaan Thorin ehti tavata Bilbo Reppulin ja pyytää anteeksi ahneuden ja kullanhimon synnyttämiä pahoja tekojaan ja sanojaan. Bilbo itki katkerasti huopaan kääriytyneenä Thorinin kuolemaa.

Thorin Tammikilpi haudattiin Yksinäiseen vuoreen. Hänen rinnalleen asetettiin Arkkikivi eli Vuoren Sydän, joka oli kääpiöiden aarteen suurin ja arvokkain jalokivi. Arkkikivi oli omavaloinen ja hohti himmeästi pimeässäkin. Thorinin haudan päälle asetettiin Orkrist, haltioiden Gondolinissa takoma miekka, jonka retkikunta löysi Sumuvuorten länsipuolelta peikkojen luolasta. Haltiakuningas Thranduil otti miekan Thorinilta, mutta palautti sen Thorinin kuoltua. Orkrist alkoi hohtaa sinistä valoa, jos hiidet lähestyivät sitä, eikä Ereborin kääpiöitä siksi enää koskaan yllätetty.