Bilbo Reppuli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan näkemys Bilbo Reppulista

Bilbo Reppuli (engl. Bilbo Baggins) on keskeinen hahmo J.R.R. Tolkienin kirjoissa Taru sormusten herrasta ja Hobitti eli sinne ja takaisin. Hän oli Keski-maan hobitti ja kuuluisan Frodo Reppulin setä ja serkku.

Risto Pitkäsen suomennoksessa Bilbon nimi on Kalpa Kassinen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Bilbo syntyi 22. syyskuuta 2890 Kolmatta aikaa Bungo Reppulille ja Belladonna Tukille. Kirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin kerrotaan, kuinka vuonna 2941 Bilbo lähti Gandalfin, Thorin Tammikilven ja kahdentoista muun kääpiön kanssa valtaamaan Yksinäistä Vuorta takaisin lohikäärme Smaug Kultaiselta. Tämä johti heidät seikkailuun, joka vei heidät Rivendelliin ja läpi Synkmetsän päämääränään Erebor. Siellä, juuri kun Thorin ja kumppanit olivat vallanneet vuoren itselleen takaisin, alkoi Viiden Armeijan Taistelu.

Kirjassa Bilbo löysi Valtasormuksen ja pakeni Klonkulta voitettuaan tämän arvoituskilvassa kysymyksellä ”Mitä minulla on taskussani?”. Kuitenkin kilpailun kuluessa Bilbo kertoi olevansa Reppuli ja tulevansa Konnusta. Bilbo kantoi sormusta 60 vuotta tietämättä mitään sen merkityksestä, ja se pidensi Bilbon elämää yli tavallisen rajan. Hän käytti sormusta kun hän taisteli Synkmetsän hämähäkkejä vastaan ja kun hän pelasti Thorinin ja muut Synkmetsän haltioilta. Viiden Armeijan Taistelussa Bilbo käytti sormusta pysyäkseen piilossa ja vahingoittumattomana. Tämän takia häntä oli hieman vaikea löytää taistelun jälkeen, koska hän oli saanut kiven päähänsä ja pyörtynyt, mutta herättyään hän otti sormuksen pois.

Seikkailun jälkeen Bilbo adoptoi Frodon ja käytti sormusta piiloutuakseen epämieluisilta serkuiltaan Säkinheimo-Reppuleilta, kun he tulivat kylään. Taru sormusten herrasta-kirja alkaa, kun Bilbo lähtee Konnusta 111. syntymäpäivänään (22. syyskuuta 3001), jättäen sormuksen ja koko muun omaisuutensa Frodolle. Hän matkusti Rivendelliin kolmen kääpiön kanssa. Siellä hän eli rauhallista elämää syöden, nukkuen, kirjoittaen runoja ja työstäen elämäkertaansa. Hän kirjoitti myös kirjan Käännöksiä haltiakielestä, josta tuli Silmarillionin perusta. Sormusten herran viimeisessä osassa Kuninkaan paluussa Bilbo lähtee Frodon, Gandalfin ja haltioiden kanssa Harmaisiin Satamiin. Sieltä hän lähtee laivalla meren yli Valinoriin 29. syyskuuta 3021. Hän oli vanhentunut huomattavasti sen jälkeen kun oli luopunut Sormuksesta. Hän oli jo juhlinut 131. syntymäpäiväänsä, joten hän oli vanhin hobitti, joka oli koskaan elänyt Keski-maassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Edeltäjä:
Klonkku
Valtasormuksen haltija
2941–3001 Kolmatta Aikaa
Seuraaja:
Frodo Reppuli