Valinor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valinor on valtakunta Amanin mantereella J. R. R. Tolkienin kirjoissa Silmarillion ja Taru sormusten herrasta. Valinor tarkoittaa valarin maita ja siellä asuvat Amanin valar, minne he siirtyivät Almarenin saarelta Melkorin tuhottua sen. Sen pääkaupunki oli Valimar, missä valar ja vanyar asuivat. Kaksi muuta kaupunkia olivat Alqualondë ja Tirion joissa asuivat kunnioitetut teleri ja noldor haltiat. Siihen kuului myös saari, Tol Eressëa, itärannan tuntumassa. Se tunnettiin myös nimellä Kuolemattomat Maat, minne vain kuolemattomat sielut saivat matkata, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Sinne saapuivat Valtasormuksen viejät, Frodo Reppuli ja Bilbo Reppuli, ja myöhemmin Sam sekä Legolas ystävänsä Gimlin kanssa.

Jokaisella valalla oli saarella oma osansa, jota he olivat itse muokanneet. Yavanna, luonnon vala, kasvatti kasveja saaren eteläpäässä. Oromë, metsästyksen vala, asui Oromen metsissä saaren koillisosassa. Metsässä oli monia olentoja, joita Orome metsästi. Nienna, surun vala, asui saaren länsiosassa, ja perusti sinne Niennan Huoneen, ja vietti päivänsä itkien. Etelässä Niennan Huoneesta sijaitsi Mandosin Huone. Mandos, Niennan veli, oli kuoleman vala. Kaikki henget menivät kuoltuaan Mandosin Huoneeseen, olivat he sitten kuolevaisia tai kuolemattomia. Mandosin Huoneessa asui hänen vaimonsa Vairë.

Idässä Mandosin huoneesta sijaitsi Esten Saari, mikä sijaitsi Lorrellinin järven keskellä, minkä lähellä oli Lórienin Puutarha, joka muistutti Lóthlorienin metsää Keski-Maassa, koska sen oli luonut sama vala, Irmo, unien vala. Estë ja Lórien olivat aviopari ja asuivat lähellä toisiaan. Pohjoisessa sijaitsi Aulën Kartano, Aulën joka oli Yavannan aviomies. Koillisessa sijaitsi Manwën ja Vardan Kartano, ja he olivat kaksi voimakkainta valaa, ja olivat myös naimisissa. Lännessä olivat Valinorin Puut, Telperion ja Laurelin. Koko Valinorin saarta ympäröivät Pelori-vuoret. Valinorista lähti joitakin haltioita takaisin Keski-Maahan kuten Galadriel. Ne jotka lähtivät kiellettiin palaamasta Valinoriin, mutta kun Keski-Maa alkoi häilyä, valar päättivät armosta antaa näiden palata.