Gandalf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo fiktiivisestä hahmosta. Etunimestä katso Gandalf, yhtyeestä Gandalf.
Gandalf
Gandalf
Gandalf
Luoja(t) J. R. R. Tolkien
Elokuva Hobitti – Odottamaton matka, Hobitti – Smaugin autioittama maa, Hobitti – Viiden armeijan taistelu Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit, Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.
Näyttelijä(t) Ian McKellen

Gandalf on fiktiivinen henkilö J. R. R. Tolkienin kirjoittamasta Taru sormusten herrasta -trilogiasta ja muista Keski-Maahan sijoittuvista kirjoista. Gandalfin nimi on lainattu muinaisskandinaavisesta Edda-runoudesta, jossa samanniminen kääpiö tai haltija mainitaan ohimennen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gandalf on parhaiten tunnettu maiarista, Manwën ja Vardan väestä. Hänen on sanottu olevan viisain maiarista. Hän saapui Keski-Maahan Kolmannella Ajalla velhon hahmossa auttamaan Sauronin vastustajia.

Gandalf Hobitissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gandalf ja Bilbo

Hobitissa Gandalf järjestää Bilbo Reppulille ja kolmelletoista kääpiölle matkan Yksinäiselle vuorelle pelastamaan aarretta, jonka lohikäärme Smaug varasti vuosia aiemmin. Tällä matkalla Gandalf löytää miekkansa (Glamdring eli vainovasara jonka haltiat ovat takoneet Gondolinissa esiajalla ennen sen tuhoa) ja Bilbo löytää Valtasormuksen.

Gandalf Sormusten herrassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarussa sormusten herrasta Gandalf vaatii Bilboa antamaan Sormuksen Frodolle, jota hän rohkaisee tuhoamaan sen Tuomiovuoressa. Gandalf ei voi matkata Frodon ja Samin kanssa, koska menee hakemaan neuvoa Saruman Valkoiselta. Saruman yrittää saada Gandalfin liittymään Sauronin puolelle, mutta Gandalf ei suostu. Saruman vangitsee Gandalfin Orthanciin, josta hänet pelastaa Gwaihir tuulenruhtinas. Gwaihir vie hänet Rivendelliin, jossa hän ottaa osaa Elrondin neuvonpitoon. Hänestä tulee yksi Saattueen jäsen. Otettuaan johtajuuden hän ja Aragorn yrittävät johtaa hobitit ja muut Saattueen jäsenet Caradhrasin yli. Yritys epäonnistuu, ja heidän täytyy mennä "pimeää ja salaista reittiä", joka johtaa Gandalfin taistelemaan balrogia vastaan Morian kaivoksissa. Hän suistuu Khazad-dûmin pimeyteen ja taistee balrogin kanssa alimmasta luolasta korkeimmalle vuorenhuipulle. Lopulta Gandalf lyö vastustajansa vasten vuorenseinämää, mutta menehtyy taistelun seurauksena myös itse.

Gandalf palaa kuolemansa jälkeen valkoviittaisena hahmona, Gandalf Valkoisena. Hän tapaa Fangornin metsässä kolme Saattueen jäsentä (Aragornin, Gimlin ja Legolaksen), jotka seuraavat Merrin ja Pippinin jälkiä. He menevät Rohaniin jossa Gandalf vapauttaa Théodenin lumouksesta ja Rohanin kansa lähtee puolustusasemiin Helmin syvänteeseen. Gandalf lähtee hakemaan lisäjoukkoja, joiden avulla rohanilaiset voittavat taistelun. Sitten Gandalf lähtee varoittamaan Denethoria, Gondorin käskynhaltijaa Minas Tirithiä uhkaavasta vaarasta. Pelennorin kenttien taistelussa Gandalf kohtaa Noitakuninkaan, mutta taistelu jää ratkaisemattomaksi. Gandalf on myös mukana, kun Gondorin ja Rohanin armeijat marssivat Mustalle Portille harhauttamaan vihollista, jolloin Frodo onnistuu tuhoamaan Sormuksen ja täten kukistamaan Sauronin. Gandalf kruunaa Aragornin Gondorin kuninkaaksi. Lopulta Gandalf purjehtii Valinoriin Elrondin, Galadrielin, Frodon ja Bilbon kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gandalf esiintyy vanhana miehenä, jolla on sauva, harmaat hiukset ja parta, harmaa viitta ja sininen suippo hattu sekä hieman kumara selkä. Vain jotkut Viisaat tietävät totuuden, mutta toiset luulevat häntä yksinkertaiseksi tempuntekijäksi. Kun hänen alkuperäinen kehonsa kuolee taistelussa balrogia vastaan, hänet tuodaan uudessa kehossa, jossa hänen viittansa on valkoinen, eikä hänellä ole enää suippohattua. Lisäksi hänen hiuksensa ja partansa muuttuivat valkoiseksi ja erimuotoisiksi. Gandalfin muodonmuutos on merkki siitä, että hänet lähetettiin korvaamaan turmeltunut Saruman. Kirjassa hän sanoo itse, että hänestä tuli se mikä Sarumanista olisi pitänyt tulla. Koska Gandalf muuttui ”valkoiseksi”, hän sai nimen Gandalf Valkoinen.

Gandalfin nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olórin, hänen nimensä Valinorissa ja hyvin vanhoilta ajoilta. Se on quenyaa ja tarkoittaa uneksijaa.
  • Mithrandir, hänen sindarinkielinen nimensä. Käytetty yleisesti Keski-Maan sindaria taitavien joukossa Kolmannella Ajalla. Nimi merkitsee harmaata pyhiinvaeltajaa.
  • Valkoinen Ratsastaja, käytetään hevosen, Hallavaharjan, takia.[1]
  • Pahanilmanlintu, jona hänet tunnetaan joidenkin kansojen, esimerkiksi rohirrimin, keskuudessa
  • Incánus, etelässä. Incánus tarkoittaa Pohjois-vakoojaa.
  • Tharkûn, kääpiökielinen nimitys. Tarkoittaa sauvamiestä.
  • Gandalf Harmaa. Tätä nimitystä käyttivät pohjoisen ihmiset jotka pitivät häntä haltiana. Se merkitsee haltiaa, jolla on sauva.
  • Gandalf Valkoinen, uudesti syntynyt Gandalf.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Taru Sormusten herrasta, Kaksi tornia, Kolmas kirja, luku 5: Valkoinen ratsastaja

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir