Elrond

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elrond Puolhaltia on kuvitteellinen henkilö J. R. R. Tolkienin romaanissa Taru sormusten herrasta. Tarinassa hän on Eärendilin ja Elwingin poika ja Lúthienin pojantyttärenpoika. Hän syntyi Beleriandissa Ensimmäisellä ajalla, joten hän oli yli 6 000 vuotta vanha Kolmannen ajan lopulla. Elrondilla oli kaksoisveli nimeltään Elros, Tar-Minyatur, Númenorin ensimmäinen kuningas. Hänestä tuli Gil-galadin kuoltua Vilyan, Ilman Sormuksen uusi kantaja. Elrond on yksi Keski-Maan viisaimmista henkilöistä ja usein hieman pessimistinen. Peter Jacksonin elokuvatrilogiassa häntä esittää Hugo Weaving.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elrond meni Lindoniin Gil-galadin (noldorin viimeisen kuninkaan) perheen kanssa, kun Beleriand oli tuhottu Ensimmäisen ajan lopulla valiten (kuten vanhempansa, muttei kuin veljensä) haltian osan kun valinta tuli hänen kohdalleen.

Toisella ajalla Gil-galad lähetti hänet Eregioniin. Sen tuhon jälkeen hän meni Eriadoriin, jonka koilliskolkkaan hän perusti Rivendellin kartanon asunnokseen ja ystäviensä turvapaikaksi.

Toisen ajan lopulla Elrond oli Gil-galadin airut Viimeisen liiton sodassa, jossa Sauron voitettiin ja jossa Isildur riisti Sauronilta Sormuksen.

Vuonna 109 Kolmatta aikaa Elrond meni naimisiin Galadrielin ja Celebornin tyttären Celebríanin kanssa. Vuonna 130 syntyivät kaksospojat Elladan ja Elrohir ja vuonna 241 tytär, Arwen Undómiel. Elrond johti Elrondin neuvostoa 25. lokakuuta 3018, ja siellä päätettiin, että Valtasormus pitää tuhota.

Elrond pysytteli Rivendellissä Sormuksen ja Sauronin tuhoon asti, kunnes hän meni Minas Tirithiin seuraamaan tyttärensä Arwenin ja Aragornin, Arnorin ja Gondorin kuninkaan, häitä. 29. syyskuuta 3021 Kolmatta aikaa Elrond lähti Keski-Maasta meren yli Harmaiden Satamien kautta Valinoriin, eikä koskaan palannut.

Nimestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elrondin nimi tarkoittaa haltiakielellä tähtikupolia tai tähtiholvia (el=tähti, rond=kupoli/holvi, vertaa Nargothrond).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]