Luettelo Keski-Maan käsitteistä

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Taru sormusten herrasta -kirjasarjan käsitteistä
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin luoman Keski-Maan käsitteistä.

Kirjoitusmenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cirth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cirth (riimut, yksikkö certh) on fiktiivinen haltioiden kirjoitusjärjestelmä J.R.R. Tolkienin mielikuvitusmaailmassa. Cirthin kehittivät sindar Beleriandissa. Cirth ovat kulmikkaita, koska niitä piti pystyä kaivertamaan puuhun ja kiveen. Toisella Ajalla monet kansat oppivat tuntemaan sen. Ennen Ensimmäisen Ajan loppua cirth laadittiin uuteen uskoon doriathilaisen Daeronin toimesta. Morian kääpiöt omaksuivat nämä uudet riimut, joita kutsuttiin nimellä Angerthas. Sitä vastoin lännen haltiat hylkäsivät lähes kokonaan riimujen käytön.

Aakkoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angerthasin riimut koostuvat 60 eri merkistä:

Certh 1.svg p Certh 16.svg zh Certh 31.svg l Certh 46.svg e
Certh 2.svg b Certh 17.svg nj–z Certh 32.svg lh Certh 47.svg ē
Certh 3.svg f Certh 18.svg k Certh 33.svg ng–nd Certh 48.svg a
Certh 4.svg v Certh 19.svg g Certh 34.svg s–h Certh 49.svg ā
Certh 5.svg hw Certh 20.svg kh Certh 35.svg s–’ Certh 50.svg o
Certh 6.svg m Certh 21.svg gh Certh 36.svg z–ŋ Certh 51.svg Certh 51a.svg ō
Certh 7.svg (mh), mb Certh 22.svg ŋ–n Certh 37.svg ng* Certh 52.svg Certh 52a.svg ö
Certh 8.svg t Certh 23.svg kw Certh 38.svg Certh 38a.svg nd–nj Certh 53.svg n*
Certh 9.svg d Certh 24.svg gw Certh 39.svg i, (y) Certh 54.svg h–s
Certh 10.svg th Certh 25.svg khw Certh 40.svg y* Certh 55.svg Certh 55a.svg *
Certh 11.svg dh Certh 26.svg ghw, w Certh 41.svg hy* Certh 56.svg Certh 56a.svg *
Certh 12.svg n–r Certh 27.svg ngw Certh 42.svg u Certh 57.svg ps*
Certh 13.svg ch Certh 28.svg nw Certh 43.svg ū Certh 58.svg ts*
Certh 14.svg j Certh 29.svg r–j Certh 44.svg w Certh 59.svg +h
Certh 15.svg sh Certh 30.svg rh–zh Certh 45.svg Certh 45a.svg ü Certh 60.svg &

Tengwar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parmatéma.png

Tengwar (quenyaa, yks. tengwa, suom. kirjaimet) olivat eldarin käyttämä kirjoitusmerkkijärjestelmä J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiamaailmassa, Ardassa. Myös certaria käytettiin, mutta tengwar oli vanhempi, noldor olivat sen kehittäneet. Vanhin versio tengwarista olivat Rúmilin tengwar, mutta näitä ei tunnettu Keski-Maassa. Siellä käytettiin Fëanorin Rúmilin kirjaimiston pohjalta kehittämää tengwaria, jonka noldor olivat sinne maanpaon aikana tuoneet.

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolhaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolhaltiat ovat ihmisen ja haltian lapsia. Heidän nimensä oli haltiakielellä Peredhel, monikossa Peredhil.

Puolhaltioille annettiin valinnan mahdollisuus siitä, tulisiko heistä ihmisiä (edain), kuolevaisia, vai haltioita (eldar), kuolemattomia. Listassa on tärkeimpiä puolhaltioita Keski-Maasta.

  • Dior, Berenin, ja Lúthienin, poika (1/4)
  • Eärendil, Tuorin ja Idrilin poika (1/2)
  • Elwing, Diorin ja Nimlothin tytär (5/8)
  • Eluréd ja Elurín, Diorin pojat (5/8)
  • Elrond, Eärendilin ja Elwingin poika (9/16)
  • Elros (Tar-Minyatur), Elrondin veli (9/16)
  • Arwen, Elrondin ja Celebríanin tytär (25/32)
  • Elladan ja Elrohir, Arwenin veljet (25/32)

Eärendil olisi mieluummin halunnut olla ihminen, mutta hän valitsi kuolemattomuuden, vaimonsa takia, joka oli haltia. Eärendilin kohtalo oli erikoinen: hänen ei sallittu asua Valinorissa, mutta hän purjehti taivaalle laivallaan, Vingilotë, mukanaan Berenin ja Lúthienin Silmaril. Elwing rakensi Varjoisten Merien tornin ja tapasi Eärendilin usein tämän palatessa.

Heidän perillisillään Elrondilla ja Arwen Undómielilla oli vapaa valinta suvustaan. Elrond ja hänen kaksospoikansa Elladan ja Elrohir valitsivat eldarin kansan ja Arwen valitsi edainin isänsä suureksi suruksi. Elrosin jälkeläisille ei annettu mahdollisuutta valita, mutta he elivät paljon pidempään kuin tavallinen ihminen. Myöhempinä aikoina Númenorin kuninkaat, Elrosin jälkeläiset, katuivat esi-isänsä päätöstä, ja tämä johti Númenorin kaatumiseen.

Dior oli Berenin ja Lúthienin poika, ja hänet laskettiin puolhaltiaksi, kuten myös hänen lapsensa Doriathin Nimloth, Eluréd, Elurín ja Elwing. Eluréd ja Elurín tapettiin, mutta Elwing sai valita sukunsa.

Arwen, Elrondin tytär, nai Aragornin, Elrosin perillisen, yhdistäen kaksi puolhaltiasukua Neljännellä ajalla. Heidän poikaansa Eldarionia tai heidän tyttäriään ei laskettu puolhaltioiksi.

Dol Amrothissa númenorilainen Imrazôr oli nainut haltian, ja siten Dol Amrothin prinssit olivat haltioiden perillisiä, mutta heitä ei laskettu puolhaltioiksi.