Luettelo Keski-Maan käsitteistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin luoman Keski-Maan käsitteistä.

Kirjoitusmenetelmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cirth (riimut, yksikkö certh) on fiktiivinen haltioiden kirjoitusjärjestelmä J. R. R. Tolkienin mielikuvitusmaailmassa. Cirthin kehittivät sindar Beleriandissa. Cirth ovat kulmikkaita, koska niitä piti pystyä kaivertamaan puuhun ja kiveen. Toisella Ajalla monet kansat oppivat tuntemaan sen. Ennen Ensimmäisen Ajan loppua doriathilainen Daeron laati cirthin uuteen uskoon. Morian kääpiöt omaksuivat nämä uudet riimut, joita kutsuttiin nimellä Angerthas. Sitä vastoin lännen haltiat hylkäsivät riimujen käytön lähes kokonaan.

Angerthasin riimut koostuvat 60 eri merkistä:

p zh l e
b nj–z lh ē
f k ng–nd a
v g s–h ā
hw kh s–’ o
m gh z–ŋ ō
(mh), mb ŋ–n ng* ö
t kw nd–nj n*
d gw i, (y) h–s
th khw y* *
dh ghw, w hy* *
n–r ngw u ps*
ch nw ū ts*
j r–j w +h
sh rh–zh ü &

Tengwar (quenyaa, yks. tengwa, suom. kirjaimet) olivat eldarin käyttämä kirjoitusmerkkijärjestelmä J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiamaailmassa, Ardassa. Myös certaria käytettiin, mutta tengwar oli vanhempi, ja sen olivat kehittäneet noldor. Vanhin versio tengwarista olivat Rúmilin tengwar, mutta näitä ei tunnettu Keski-Maassa. Siellä käytettiin Fëanorin Rúmilin kirjaimiston pohjalta kehittämää tengwaria, jonka noldor olivat sinne maanpaon aikana tuoneet.

Puolhaltiat ovat ihmisen ja haltian lapsia. Heidän nimensä oli haltiakielellä Peredhel, monikossa Peredhil.

Puolhaltioille annettiin mahdollisuus valita, tulisiko heistä ihmisiä (edain) eli kuolevaisia vai haltioita (eldar) eli kuolemattomia. Listassa on tärkeimpiä puolhaltioita Keski-Maasta.

  • Dior, Berenin ja Lúthienin, poika (1/4)
  • Eärendil, Tuorin ja Idrilin poika (1/2)
  • Elwing, Diorin ja Nimlothin tytär (5/8)
  • Eluréd ja Elurín, Diorin pojat (5/8)
  • Elrond, Eärendilin ja Elwingin poika (9/16)
  • Elros (Tar-Minyatur), Elrondin veli (9/16)
  • Arwen, Elrondin ja Celebríanin tytär (25/32)
  • Elladan ja Elrohir, Arwenin veljet (25/32)

Eärendil olisi mieluummin halunnut olla ihminen, mutta hän valitsi kuolemattomuuden vaimonsa takia, joka oli haltia. Eärendilin kohtalo oli erikoinen: hänen ei sallittu asua Valinorissa, mutta hän purjehti taivaalle laivallaan, Vingilotë, mukanaan Berenin ja Lúthienin Silmaril. Elwing rakensi Varjoisten Merien tornin ja tapasi Eärendilin usein tämän palatessa.

Heidän perillisensä Elrond ja Arwen Undómiel saivat vapaasti valita, kumpaan kansaan heidät luettaisiin. Elrond ja hänen kaksospoikansa Elladan ja Elrohir valitsivat eldarin kansan ja Arwen valitsi edainin isänsä suureksi suruksi. Elrosin jälkeläisille ei annettu mahdollisuutta valita, mutta he elivät paljon pidempään kuin tavallinen ihminen. Myöhempinä aikoina Númenorin kuninkaat, Elrosin jälkeläiset, katuivat esi-isänsä päätöstä, ja tämä johti Númenorin tuhoon.

Dior oli Berenin ja Lúthienin poika, ja hänet laskettiin puolhaltiaksi, kuten myös hänen lapsensa Doriathin Nimloth, Eluréd, Elurín ja Elwing. Eluréd ja Elurín tapettiin, mutta Elwing sai valita sukunsa.

Arwen, Elrondin tytär, nai Aragornin, Elrosin perillisen, yhdistäen kaksi puolhaltiasukua Neljännellä ajalla. Heidän poikaansa Eldarionia tai heidän tyttäriään ei laskettu puolhaltioiksi.

Dol Amrothissa númenorilainen Imrazôr oli nainut haltian, ja siten Dol Amrothin prinssit olivat haltioiden perillisiä, mutta heitä ei laskettu puolhaltioiksi.