Arwen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arwen

Arwen Undómiel (myös Arwen Iltatähti) (241 Kolmatta aikaa – 121 Neljättä aikaa) on kuvitteellinen hahmo Keski-Maassa J.R.R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta. Hän on Elrond Puolhaltian ja Celebríanin tytär ja samalla siis Galadrielin lapsenlapsi. Sormuksen Sodan aikoihin Hän luopui haltian elämästään ja hänestä tuli ihminen, jotta hän voisi naida Aragornin ja kuolla hänen kanssaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Arwen kirjoissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arwen tarkoittaa ylvästä naista sindariksi. Hänen lisänimensä, Undómiel, tarkoittaa Iltatähteä. Hänen sanottiin olevan yhtä kaunis kuin Lúthien Tinúviel, hänen esiäitinsä, joka oli kaikkein kaunein haltioiden joukossa.

Arwenin ja Aragornin rakkaus on samanlainen kuin Berenin ja Lúthienin. Kolmannella ajalla kerrottiin vielä tarinoita aiemmilta ajoilta (Esimerkiksi Lúthien voitti Sauronin pelastaakseen Berenin). Vielä kolmaskin liitto ihmisten ja haltioiden välillä (Tuor & Idril) on mainittu Tolkienin kirjoissa.

Nuorena Aragorn näki Arwenin ensi kertaa Rivendellissä, missä hän oli elänyt lapsesta asti; neito oli tullut isoäitinsä luota Lothlórienista tapaamaan isäänsä. Aragorn rakastui häneen ensisilmäyksellä, mutta Arwen rakastui häneen vasta vuosien päästä Lórienissa.

Havaittuaan asiantilan Elrond pahoittaa mielensä ja sanoo Aragornille, ettei avioliittoa ihmisen kanssa voi tulla, ellei sulhanen ole Arnorin ja Gondorin kuningas - Elrond ei sallisi sitä että hänen kuolematon tyttärensä vähentäisi elinaikaansa pienemmän syyn tähden. Elrond luovuttaa Aragornille kaksi neljästä hallussaan olleesta Arnorin kuninkaallisesta esineestä: Barahirin sormuksen ja Narsil-miekan kappaleet; Elendilin Tähti -jalokiven ja Arnorin kuninkaan tunnuksen, Annuminásin valtikan, hän pitää vielä hallussaan: ne Aragornin on ansaittava.

Arwen ilmestyy Taru sormusten herrasta -kirjassa ensi kertaa Rivendellissä, kun hobitit saapuvat sinne, ja Aragorn nähdään hänen kanssaan – tämä oli vihje heidän sukulaisuudestaan. Myöhemmin kun Sormuksen Saattue saapuu Lothlórieniin, Aragorn muistelee heidän aikaisempaa tapaamistaan.

Arwen ilmestyy mukaan tarinaan juuri ennen kuin Aragorn aikoo mennä Kuolleiden kulkuteille. Hänet saavuttaa Dúnedain-joukko, hänen omia miehiään pohjoisesta, sekä Elladan ja Elrohir. Nämä kaksi tuovat hänelle mustasta kankaasta tehdyn lipun; sen on tehnyt Arwen omin käsin rohkaisten Aragornia valitsemaan vaikeamman tien. Lisäksi he tuovat isältään Elendilin Tähden.

Aragorn avaa lipun Pelennorin kentän taistelussa ja paljastaa Elendilin tunnukset; valkoisen puun, jonka päällä on seitsemän tähteä, jotka on tehty mithrilistä, timanteista ja kullasta; samoin hän on sitonut Elendilin Tähden otsalleen. Tämä oli ensimmäinen merkki kuninkaan paluusta.

Arwen ei ole keskeinen hahmo Taru sormusten herrasta -kirjassa, mutta häntä kuvaillaan kolmannen osan jälkeisissä liitteissä. Hän kuitenkin esittää tärkeää roolia Aragornin elämässä. Kun Éowyn tulee mukaan tarinaan ja rakastuu Aragorniin, tämä pysyy uskollisena Arwenille, minkä takia Éowyn lähtee Pelennorin kenttien taisteluun. Arwen on aina Aragornin inspiraation ja motivaation lähde, koska Aragornista täytyy tulla kuningas ennen kuin hän voi naida Arwenin.

Arwen on itse asiassa Aragornin kaukainen sukulainen, hänen pikkuserkkunsa 63. polvessa. Tämän avioliiton jälkeen kaksi pitkäkestoista puolhaltiasukua liittyi yhdeksi, ja se myös yhdisti kolmen korkean haltiakuninkaan suvut (Ingwën, Finwën ja veljesten Olwën ja Elwën). Siitä tuli myös ainoa suku, jossa virtasi maiarin veri, koska Arwenin esiäiti, Lúthienin äiti, oli maia Melian.

Aragorn kruunataan kuninkaaksi Minas Tirithin portilla Earnurin kruunulla; kruunun tuo paikalle Frodo ja kruunauksen suorittaa Gandalf. Annuminásin valtikan tuo Elrond saapuessaan tyttärensä kanssa, jonka käden hän luovuttaa nyt kuninkaalle lupauksensa mukaisesti.

Arwen luopui elämästään vuonna 121 Neljättä aikaa Cerin Amrothin kukkulalla, tyhjässä Lothlórienissa, Aragornin kuoleman jälkeen 2901-vuotiaana. Ennen Aragornin kuolemaa hän tekee tälle tunnustuksen:

»Minä sanon sinulle, numénorilaisten kuningas: ennen halveksin kansaasi kieroina houkkina, mutta nyt vihdoin säälin heitä! Jos kuolema on todellakin Yhden lahja ihmisille, on se katkera ottaa vastaan!»

Cerin Amrothissa kohoaa hänen vihreä hautansa – Tolkienin mukaan maailman loppuun asti.

Arwen elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arwenia tulkitsee elokuvissa Liv Tyler. Hahmolla on niissä paljon kirjoja keskeisempi rooli.

Ensimmäisessä elokuvassa,(mutta ei kirjassa) hän hiipii Aragornin luo, ottaa Frodon mukanaan hevosen selässä, ja karkaa Mustilta ratsastajilta luomalla Bruinen-jokeen hyöyn, joka vie ne mukanaan. Kirjassa Glorfindel laittoi Frodon hevosen selkään ja lähetti hänet karkuun Mustilta Ratsastajilta, sitten Elrond ja Gandalf luovat hyöyn. Kirjassa Frodo uhkaa itse ratsastajia, mutta elokuvassa Arwen suojelee tätä. Elokuvassa Arwen käyttää Hadhafangia, Elrondin vanhaa miekkaa; mutta kirjassa ei edes mainita Arwenin olevan aseistautunut.

Nämä kolme tapausta olivat ainoat muutokset kirjasta, mutta elokuvaan oli lisätty kohtauksia, missä Arwen on mukana. Näitä ovat: Aragorn on loukkaantunut, ja näkee unta Arwenista; kohtaus, jossa Arwen kiistelee isänsä kanssa Valinoriin lähdöstä, ja kohtaus, jossa Arwen karkaa Harmaisiin Satamiin matkalla olevasta joukosta Arwenin nähtyä näyn, jossa hän näkee tulevan poikansa Eldarionin Aragornin kanssa. Kirjoissa Arwenille ei ollut yllätys, että hän saattaisi saada lapsia Aragornin kanssa, koska hän on itse kahden samanlaisen liiton jälkeläinen.